Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’acord per exportar gra dels ports d’Ucraïna, prorrogat quatre mesos més

El govern ucraïnès assegura que ha proposat a les parts ampliar-lo un any i estendre’l a un altre port

La iniciativa ha permès exportar 11 milions de productes agrícoles a 38 països des de l’agost

L’acord tancat al juliol entre Ucraïna i Rússia –amb la mediació de l’ONU i Turquia-  per permetre l’exportació de cereal des dels ports ucraïnesos ha estat prorrogat per un període de quatre mesos més, segons Kíiv.

“La iniciativa per al transport segur de productes agrícoles a través de tres ports de la mar Negra s’ha ampliat 120 dies més”, ha anunciat aquest dijous el ministre d’Infraestructures d’Ucraïna, Oleksandr Kubrakov a través de les xarxes socials. El dirigent ucraïnès ha afegit que la decisió s’ha pres aquest dijous a Istanbul i que tant les Nacions Unides com Turquia “continuen com a garants de l’aplicació de la iniciativa”.

La pròrroga de l’acord ha estat confirmat pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski, també a les xarxes socials. “L’acord del gra es prolongarà 120 dies. Ucraïna, juntament amb el secretari general de l’ONU, António Guterres, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan, han pres una decisió clau en la lluita global contra la crisi alimentària. Esperem l’anunci oficial dels socis de Turquia i l’ONU”, ha dit.

Kubrakov ha revelat també que el seu país ha proposat formalment a les altres parts que participen de la iniciativa “estendre-la almenys un altre any i incloure-hi el port ucraïnès de Nikolaiv”. “Estem esperant la seva resposta”, ha reblat.

El ministre ucraïnès ha subratllat que cal garantir el treball eficaç del Centre de Coordinació Conjunta per complir amb aquest acord i ha assegurat que Ucraïna ha fet suggeriments “per resoldre els problemes existents”. “Necessitem utilitzar tot el potencial d’exportació dels nostres ports per assegurar que el món rebi els subministraments que necessita ràpidament”, ha defensat.

Fins ara la iniciativa ha permès fins ara exportar més d’11 milions de productes agrícoles a 38 països, segons Kubrakov. “Es una quantitat considerable, però no suficient”, ha avisat. Segons el ministre, “el mercat mundial no té l’oportunitat de substituir la producció agrícola ucraïnesa en un futur pròxim” i gràcies a l’acord “és possible augmentar el volum dels nostres aliments per al món”.

L’acord d’exportació de cereals es va firmar al juliol i es va començar a aplicar l’1 d’agost. El passat octubre va ser suspès per Rússia durant pocs dies després d’un atac ucraïnès a la península de Crimea, però el va reprendre poc després.

De no arribar a un acord per ampliar-lo, el pacte expirava el 19 de novembre. És per això que l’ONU i Turquia, que formen part de la coordinació i supervisió de l’acord, han mantingut intenses negociacions amb Rússia i Ucraïna per prorrogar-lo.

Erdogan ja va assegurar aquest dimecres des de Bali (Indonèsia), on va assistir a la cimera del G20, que el seu homòleg rus, Vladimir Putin, li havia donat llum verda per renovar l’acord signat al juliol que facilita la sortida de cereals i fertilitzants russos i ucraïnesos, i que expirava el pròxim 19 de novembre.

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) va advertir que no renovar l’acord “seria molt greu” i que la conseqüència més immediata seria l’augment dels preus dels cereals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona