Política

Corea

Corea del Nord dispara un altre míssil

Pyongyang amenaça amb una resposta més dura a les maniobres dels Estats Units i els seus aliats a la regió

Sánchez condemna els assajos balístics i constatat l’“amenaça nord-coreana”

Corea del Nord ha disparat aquest dijous un míssil balístic de curt abast cap al mar del Japó. El nou assaig militar es produeix poc després que Pyongyang hagi amenaçat amb respondre de manera més dura als moviments dels Estats Units i els seus aliats a la zona arran del diàleg a tres bandes mantingut recentment amb Japó i Corea del Sud.

“El nostre Exèrcit ha detectat un míssil balístic de curt abast llançat per Corea del Nord al mar de l’Est [nom que rep el mar del Japó a les dues Corees] des de Wonsan, província de Gangwon, al voltant de les 10.48 hora local (02.48 hores a Catalunya) d’avui 17 de novembre”, ha informat l’Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà en un breu comunicat. El míssil ha volat durant uns 240 quilòmetres amb un apogeu de 47 km i a una velocitat màxima de Mach 4 (quatre vegades la velocitat del so), afegeix la nota.  

El JCS també ha revelat que després del llançament Corea del Sud i Estats Units han mantingut una conversa per refermar la seva postura de defensa combinada.


Resposta “ferotge”
El nou assaig balístic nord-coreà arriba el mateix dia que la ministra d’Exteriors nord-coreana, Choe Son-hui, ha advertit que Pyongyang emprendrà accions militars més “ferotges” contra Estats Units i els seus aliats a la regió, Corea del Sud i el Japó.

“Com més entusiasta sigui Estats Units amb l’oferta reforçada de dissuasió ampliada als seus aliats i com més intensifiquin les activitats militars de provocació i fatxenderia a la península de Corea i a la regió, més ferotge serà la reacció militar” del Nord, ha dit la cancellera en un comunicat.

En aquest sentit, Choe ha avisat que la resposta de Pyongyang suposarà una amenaça “més seriosa, realista i inevitable per a Estats Units i les seves forces vassalles”.


Dissuasió ampliada
La dissuasió ampliada o estesa consisteix en l’enviament d’actius estratègics nord-americans a la península coreana i el seu entorn de “manera coordinada i quan sigui necessari” en funció de les accions del règim nord-coreà.

En una reunió celebrada el passat diumenge en el marca de la cimera de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN), els líders de Corea del Sud, el Japó, i EUA, Yoon Suk-yeol, Fumio Kishida i Joe Biden, respectivament, van acordar prendre “mesures decisives” per aconseguir la desnuclearització completa de Corea del Nord i van exhibir el seu compromís de cara a l’anomenada “dissuasió estesa” davant l’augment de les tensions a la regió.

La cancellera nord-coreana ha avisat avui que aquestes “recents converses tripartides acabaran per portar la situació de la península coreana a una fase imprevisible”. “Cal recordar que EUA i els seus seguidors han realitzat un rere l’altre simulacres de guerra d’agressió a gran escala, però no han aconseguit contenir l’aclaparadora reacció de la República Popular Democràtica de Corea [nom oficial de Corea del Nord]”, ha assegurat.

Les paraules de Choe arriben després que a principi de novembre el règim de Pyongyang disparés una trentena de míssils en resposta a unes grans maniobres aèries conjuntes de Seül i Washington.

Aquests llançaments han incrementat encara més la tensió a la península, que està assolint cotes inèdites davant les repetides proves d’armes nord-coreanes, les maniobres dels aliats i la possibilitat que, tal com indiquen els satèl·lits, el règim de Kim Jong-un estigui a punt de realitzar la seva primera prova nuclear des del 2017.

Sánchez condemana els assajos nord-coreans

El nou llançament d’un coet nord-coreà aquest dijous ha coincidit amb la visita del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la veïna Corea del Sud. En declaracions a la cloenda de la tribuna Espanya-Corea del Sud,un fòrum de les societats civils dels dos Estats organitzat per la Korea Foundation i Casa Àsia, Sánchez ha condemnat els llançaments de míssils del Nord, que considera que palesen l’“amenaça nord-coreana”.

“Ens inquieta el desenvolupament del programa nuclear de Corea del Nord, la seva preocupant escalada d’armaments i l’inèdit nombre d’assajos balístics des de començaments d’any, que suposa una clara violació de les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que ens adverteix de la vigència de l’amenaça nord-coreana”, ha dit.

Sánchez ha assegurat que Espanya és conscient del perill que suposa l’actitud de Corea del Nord malgrat la preeminència que l’actualitat informativa dedica a “altres teatres de conflicte”, com la guerra d’Ucraïna. Segons ell, aquest conflicte ha posat en relleu la interdependència dels espais euroatlàntic i indopacífic i la necessitat d’actuar conjuntament davant amenaces comuns.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona