Política

Els republicans es cansen de Trump i busquen líder

Pence i moltes veus autoritzades del partit asseguren que els nord-americans tindran “millors opcions” que l’expresident el 2024

Musk restableix el compte de Twitter bloquejat a l’exmandatari

Els conservadors dels EUA han dit que “ja n’hi ha prou”. L’esgotament al voltant de la polèmica figura de l’expresident Donald Trump ha anat estenent-se pels diferents estaments del Partit Republicà i els seus líders, fins a arribar a l’exvicepresident i excompany de candidatura, Mike Pence. En un fòrum organitzat per la cadena de televisió CNN, Pence va assegurar aquest cap de setmana que els nord-americans tindran “millors opcions” que Trump en les eleccions del 2024. “Penso que tindrem millors opcions que el meu antic company. Crec que els EUA anhelen tornar a les polítiques que estaven funcionant per al poble nord-americà, però crec que és l’hora d’un nou lideratge”, va sentenciar Pence, que va ajudar Trump a captar el vot de l’ala més conservadora del Partit Republicà.

Una altra veu autoritzada de la bancada republicana, l’expresident de la Cambra de Representants Paul Ryan, va carregar contra Trump. Si bé tots dos van treballar braç a braç per aprovar la reforma fiscal l’any 2017, Ryan opina ara que Trump és un candidat “inelegible”. En una entrevista a la televisió ABC, Ryan va dir que “mai més” donarà suport a Trump. “Si passem de Trump, començarem a guanyar eleccions. Si ens quedem amb Trump, continuarem perdent-ne. Així ho veig jo”, va assenyalar Ryan.

“Ja n’hi ha prou!” Així ho va resumir la vicegovernadora republicana de Virgínia, Winsome Earle-Sears, que va ser una oberta partidària de Trump. Segons el seu parer, els votants havien enviat “un missatge molt clar”. “Els votants han parlat i han dit que volen un líder diferent. Un veritable líder entén que és el moment de baixar de l’escenari. És el moment de girar full”, va dir a la publicació conservadora Fox Business.

Tot indica que aquestes declaracions públiques en els últims dies formen part d’una estratègia més àmplia de la maquinària del Partit Republicà per girar full. Des que Trump va presentar la candidatura per a les eleccions del 2016, el magnat novaiorquès mai va ser del gust dels republicans més tradicionals. Però la seva retòrica més directa i lluny dels estàndards convencionals va fer que l’expresident guanyés molta popularitat entre els seus. Ara, després de la derrota electoral del 2020 contra l’actual president, Joe Biden, i els decebedors resultats als comicis legislatius, els republicans semblen preparats per a un nou líder.

La gota que ha fet vessar el got i que ha activat aquesta campanya de polítics republicans és l’anunci de Trump de la candidatura per al 2024, fent cas omís dels assessors del partit, que li havien demanat que ajornés l’anunci de la seva candidatura fins després de la segona volta de les eleccions per a l’escó al Senat de l’estat de Geòrgia, prevista per al 6 de desembre, per evitar convertir la contesa en un referèndum sobre ell i ajudar involuntàriament els demòcrates.

Aquest moviment ha deixat Trump en una posició de vulnerabilitat després d’haver dominat el partit, en gran manera sense oposició, des que va guanyar la nominació el 2016. Tot i això, l’expresident ha demostrat una resistència notable, conservant el suport de la seva base, fins i tot després del mortal assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021.

Alhora, el governador de Florida, Ron DeSantis, que va guanyar fàcilment la reelecció a principis de novembre, està aconseguint atenció nacional a mesura que els republicans sospesen públicament deixar enrere Trump. Segons informacions del diari Politico, DeSantis vol evitar baralles amb l’expresident i esperarà que la seva candidatura caigui pel seu propi pes. Un consultor republicà va explicar a aquest mitjà que, per DeSantis, l’anunci de candidatura de Trump va ser “bastant irrellevant”. Ara, l’actual governador de Florida, d’acord amb aquesta font, “té l’oportunitat de passar els mesos entrants governant mentre Trump ha d’intentar convèncer la gent que encara té la capacitat i les facultats per governar de manera eficaç”.

El que sí que ha recuperat Trump és el compte de Twitter que li van bloquejar el gener del 2021 arran de l’assalt al Capitoli. El nou propietari de la xarxa social, Elon Musk, l’hi ha restablert després que en una enquesta a Twitter un 51,8% dels participants hi votessin a favor.

Biden, el primer octogenari que ocupa la Casa Blanca

Joe Biden es va convertir ahir en el primer octogenari que ocupa la Casa Blanca. A punt d’arribar a la meitat del seu mandat, el president nord-americà ha de fer front a moltes crítiques i burles per la seva avançada edat i des que es va presentar com a candidat demòcrata a la presidència s’ha esforçat a mirar de demostrar que està en forma per dirigir els Estats Units.

Biden ha ofert mostres en públic de tenir distraccions que podrien ser causa de la seva avançada edat, com quan va confondre la seva germana amb la seva esposa o quan, més recentment, va cridar en un acte públic una congressista que feia setmanes que era morta. Val a dir, però, que en altres ocasions s’han atribuït al president dels Estats Units actes de desorientació que no ho eren a través de la manipulació de plans televisius.

En tot cas, Biden és el candidat demòcrata més probable per a les eleccions del 2024, un mandat que començaria amb 82 anys, tot i que el president ha dit que n’ha de parlar amb la seva dona, Jill Biden, segurament entre les festes d’Acció de Gràcies i les vacances de Nadal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia