Política

estats units

La Casa Blanca no s’oposarà si algun congressista vol visitar Taiwan

La recent visita de la fins ara presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, a l’illa va crear un important conflicte diplomàtic entre els EUA i la Xina

La Casa Blanca no s’oposarà si algun congressista de la pròxima legislatura vol visitar Taiwan, com ho va fer fa uns mesos la llavors presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

“El poder executiu no s’interposarà en el camí, com no ho vam fer amb la presidenta Pelosi, de qualsevol membre del Congrés”, ha dit aquest dimarts el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, en una conversa amb mitjans.

Així, independentment de qui sigui elegit com el nou president de la Cambra Baixa estatunidenca, respectaran un possible viatge, si és el seu desig. “Qualsevol membre del Congrés té dret a viatjar a l’estranger, inclòs Taiwan, si així ho desitja”, ha manifestat.

Kirby responia així a una pregunta de la premsa sobre quina seria la postura de la Casa Blanca si el futur nou president de la Cambra, que serà republicà després de les eleccions del passat 8 de novembre, decideix visitar l’illa.

Pelosi, que va anunciar la setmana passada el seu pas a la segona línia política en renunciar a ser triada líder dels demòcrates en aquesta cambra la pròxima legislatura, va visitar Taiwan el mes d’agost passat, un viatge que va fer augmentar les tensions entre Washington i Pequín.

La Xina, que va qualificar la visita de Pelosi com a “farsa” i “traïció deplorable”, reclama la sobirania de l’illa autogovernada i considera a Taiwan una província rebel des que els nacionalistes del Kuomintang es van replegar allí en 1949, després de perdre la guerra civil contra els comunistes.

El president xinès, Xi Jinping, va respondre a la visita amb els majors exercicis militars entorn de l’illa en dècades, a més de sancions comercials sobre Taipei i la suspensió de diversos diàlegs d’alt nivell entre la Xina i els EUA, entre ells els de defensa i canvi climàtic.

El passat 14 de novembre Xi i el president estatunidenc, Joe Biden, van escenificar, en els marges de la cimera del G20 a l’illa indonèsia de Bali un acostament i van reafirmar la seva voluntat de treballar junts per a rebaixar les tensions.

En aquesta línia, els responsables de Defensa dels EUA i la Xina, Lloyd Austin i Wei Fenghe, han fet avui un pas més en la senda de la distensió entre les dues potències amb una reunió a Cambodja després de la qual Pequín, no obstant això, ha tornat a deixar clara la línia vermella de Taiwan en les seves relacions.

La trobada, la tercera entre alts càrrecs de totes dues potències en els últims vuit dies, ha tingut lloc a la ciutat cambodjana de Siem Reap, en els marges de la cimera de ministres de Defensa de l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN), a la qual tots dos estan convidats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia