Política

estats units

El Tribunal Suprem avala que Trump lliuri la seva declaració d’impostos

L’expresident havia aconseguit no entregar temporalment la documentació que li sol·licitava la Cambra baixa

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha rebutjat aquest dimarts la petició de l’expresident Donald Trump (2017-2021) de mantenir en secret les seves declaracions d’impostos i de no lliurar-les-hi a un comitè de la Cambra baixa controlada pels demòcrates.

La màxima instància judicial del país ha indicat en una breu resolució que la sol·licitud de l’exmandatari republicà ha estat denegada.

El president del Suprem dels EUA, John Roberts, havia bloquejat temporalment el passat 1 de novembre el lliurament de les declaracions al comitè de Mitjans i Arbitris de la Cambra de Representants.

Roberts va apuntar llavors que el cas es quedaria en suspens a l’espera que l’alt tribunal l’examinés i aquell dia també va demanar a aquest comitè una resposta a la sol·licitud de Trump.

Aquest comitè es va pronunciar el 10 de novembre en la línia del Departament de Justícia i va assenyalar que dictaminar en favor de Trump seria perjudicial per al Congrés en impedir-li prosseguir qualsevol perquisició cada vegada que sorgeixin denúncies que està políticament motivat.

La batalla per les declaracions d’impostos de Trump es remunta a 2019, quan el comitè de Mitjans i Arbitris va emetre una citació legal per a accedir a aquesta informació en el marc de la seva investigació sobre possibles infraccions fiscals per part de Trump.

El comitè va basar llavors la seva petició en una llei de 1924 que permet als líders d’uns certs comitès del Congrés, inclòs el de Mitjans i Arbitris, demanar al Secretari del Tresor i a la Hisenda estatunidenca la publicació de les declaracions d’impostos de qualsevol contribuent.

Trump va ser el primer president estatunidenc des de Gerald Ford (1974-1977) que no va publicar cada any la seva declaració d’impostos, una tradició que els seus predecessors consideraven part del seu deure de transparència i de rendició de comptes davant el poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia