Política

Primer atac mortal amb explosius a Jerusalem des del 2016

L’explosió de dos artefactes en parades d’autobús causa un mort i una vintena de ferits

Cap organització ha reivindicat l’atemptat

La ciutat està en alerta

El Jerusalem israelià i jueu va reviure ahir les seves pitjors pors. La detonació de dos explosius gairebé simultàniament en parades d’autobús situades als accessos de la ciutat va provocar una víctima mortal de 16 anys i una vintena de ferits, tres dels quals estarien en estat greu. És el primer atemptat d’aquestes característiques que la ciutat dividida pateix des del 2016, un esdeveniment que a molts els recorda els atemptats suïcides que es van produir durant la segona intifada del 2000.

Les explosions van tenir lloc a quarts de vuit del matí, quan la ciutat engegava una nova jornada. El cap de la policia israeliana, Kobi Shabtai, es va afanyar a fer una crida a la població perquè estigués alerta davant la possibilitat de nous atacs, mentre els cossos de seguretat inspeccionaven la ciutat davant la possibilitat que hi hagués més explosius per detonar. Shabtai va assegurar que els cossos policials estaven buscant els perpetradors dels atacs, dels quals ahir al vespre encara no se sabia res.

El líder del partit supremacista jueu Sionisme Religiós, Itamar Ben-Gvir, es va desplaçar als llocs dels fets per reivindicar la seva política de mà dura, que probablement podrà aplicar des del nou govern que formarà amb el Likud de Benjamin Netanyahu. Ben-Gvir, de qui s’espera que aconsegueixi el control de la policia del país com a nou ministre de Seguretat Pública, va exigir la ràpida formació de l’executiu perquè protegeixi el país i va cridar Israel a reprendre els “assassinats selectius” com a mesura preventiva contra els sospitosos de perpetrar atacs sobre territori israelià.

El nou referent de l’extrema dreta israeliana també vol aplicar tocs de queda contra les localitats palestines d’on surtin “terroristes”, així com endurir les condicions contra els presos palestins tancats a les presons israelianes.

Malgrat que cap entitat palestina ha reivindicat el doble atac, la formació islamista Hamas, que controla la franja de Gaza des de fa quinze anys, va celebrar l’atemptat. “L’ocupació recull el preu dels crims i les agressions contra el nostre poble”, va reivindicar el portaveu del grup, Abd al-Latif al-Qanua.

El conflicte entre palestins i israelians ha viscut un repunt de violència durant els darrers mesos. En el 55è any d’ocupació israeliana contra Cisjordània i el quinzè de bloqueig contra la franja de Gaza hi ha hagut un creixement de la resistència palestina, que s’ha traduït en atacs i morts a cada banda. Segons alguns registres, 19 israelians i estrangers haurien mort entre els mesos de març i maig a causa de l’acció d’assaltants palestins, mentre que les forces de l’ocupació haurien assassinat més de cent palestins a Cisjordània, en un intent d’eliminar l’activitat militant. L’activitat antiterrorista d’Israel sovint mata també menors d’edat, com ahir, quan un soldat va disparar al cor d’un noi de 16 anys.

LA DATA

2000
hi va haver
la segona intifada palestina, durant la qual es van produir atacs semblants als d’ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia