Política

polònia

Exoneren un jutge polonès suspès per no acatar la reforma judicial

El magistrat va ser requerit per la fiscalia en diverses ocasions mentre va estar suspès, però es va negar a comparèixer

El Tribunal Suprem polonès ha declarat aquest dimarts innocent de les acusacions que pesaven sobre ell al jutge Igor Tuleya, que va ser suspès en 2020 per no acatar la polèmica reforma judicial del Govern.

En 2017 el jutge Tuleya va decidir permetre l’accés als mitjans de comunicació a una audiència celebrada per a enjudiciar la legalitat de la sessió parlamentària en la qual es van aprovar els pressupostos de l’Estat de 2018.

En aquella ocasió, el partit governamental polonès va traslladar la sessió parlamentària a una sala fora de l’hemicicle i, en una reunió sense presència d’altres partits, va aprovar aquests pressupostos.

En permetre que el judici sobre aquests fets anés públic, Tuleya va ser acusat per la Sala Disciplinària judicial d’haver-se “extralimitat” en les seves funcions per haver divulgat amb això informació que podria comprometre el procés. Posteriorment, es va privar a Tuleya de la seva immunitat i va ser suspès.

La resolució d’aquest dimarts ha estat pronunciada per la Sala de Responsabilitat Professional, un organisme que ha substituït recentment a la Sala Disciplinària.

Segons la decisió, el jutge va actuar “d’acord amb la llei”, les acusacions contra ell van ser “infundades” i la seva suspensió queda “revocada”.

Igor Tuleya es va convertir en un símbol de la lluita per la independència judicial al seu país i el seu cas va ser reconegut com a legítim pel Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que va qualificar el juliol de 2021 de “tribunal no establert de manera legal” al Tribunal Suprem polonès.

El jutge va declarar en conèixer la sentència que li rehabilita que tornarà al seu lloc de treball “el dijous” encara que la sentència no implica la seva reincorporació a la funció judicial en les mateixes condicions i destí que tenia anteriorment.

Durant el període en què va romandre suspès Tuleya va ser requerit en diverses ocasions per la fiscalia de l’Estat, però el magistrat es va negar a comparèixer.

El ministre de Justícia polonès, Zbigniew Ziobro, impulsor de la reforma judicial que va permetre la condemna a Tuleya, ha dit avui en una ràdio polonesa que la Sala de Responsabilitat Professional es converteix amb aquesta resolució en una “sala d’impunitat professional”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia