Política

La ponent de l’informe Pegasus retreu l’opacitat dels estats

La ponent de l’informe del comitè de l’Eurocambra que investiga l’ús de Pegasus, Sophie in ’t Veld, ha retret aquest dimarts als estats que no aportin informació sobre l’espionatge. En un debat al comitè sobre l’esborrany elaborat per l’eurodiputada liberal, In ’t Veld ha respost així a les consideracions d’alguns membres que demanaven un document “creïble” amb “fets” i no “hipòtesis” o “deduccions”.

“El problema és que no rebem prou informació per part de les autoritats”, ha dit la ponent, tot subratllant que no es poden descartar proves només perquè són de mitjans de comunicació o organitzacions.

Davant les acusacions que l’esborrany ataca més alguns països que d’altres, In ’t Veld ha dit que “no es tracta d’atacar un país o partit”, sinó de protegir la democràcia i l’estat de dret. “Els estats han rebutjat donar informació i hem hagut de prioritzar altres fonts”, ha assenyalat.

En relació a la qualitat de les proves que demostrin l’espionatge, la ponent ha admès que “falten peces del trenca coscles”, però ha remarcat que “hi ha material suficient perquè quedi clar el que està passant”.

L’eurodiputat del PPE Vladimír Bilcik ha estat un dels que ha apuntat que l’informe final del comitè ha de ser “creïble” i “seriós”. “Necessitem que l’informe digui les coses clares i que diferenciï entre els fets, les valoracions i les conclusions”, ha dit.

Al seu torn, l’eurodiputada dels socialdemòcrates Eva Kaili ha coincidit que cal un “text clar que distingeixi fets, deduccions i presumpcions”, mentre l’eurodiputada dels Verds Hannah Neumann ha dit veure amb bons ulls l’esborrany. Davant la manca de cooperació d’alguns estats, Neumann ha instat els esats a aportar informació si consideren que alguna informació del text no és correcta. “Si no els representa, que els governs portin les seves pròpies versions dels fets”, ha afirmat.

L’eurodiputat dels ultres d’Identitat i Democràcia Gilles Lebreton ha acusat la ponent de “donar suport a certs països en contra d’altres” i ha demanat “descriure sense judicis de valor”. Finalment, l’eurodiputada de l’Esquerra Cornelia Ernst ha considerat que l’informe “va en el bon camí”. “Podem dir que ha de ser creïble, però tenim la informació que tenim”, ha defensat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona