Política

Govern i Junts s’emplacen a continuar negociant els pressupostos

L’executiu fa entrega del retorn de les propostes de JxCat

Vilagrà i Mas Guix assisteixen a la trobada tècnica i constaten “avenços” amb el partit de Borràs i Turull

El govern ha fet entrega del retorn de les propostes de Junts sobre els pressupostos. Les conselleres de la Presidència, Laura Vilagrà, i Economia, Natàlia Mas, s’han reunit aquest divendres al matí al Palau de la Generalitat amb l’equip negociador de Junts, encapçalat per la seva portaveu parlamentària, Mònica Sales. Segons fonts de l’executiu, la reunió tècnica ha servit per constatar “avenços” amb la formació que lideren Laura Borràs i Jordi Turull. El govern i Junts s’han emplaçat a continuar negociant els propers dies. JxCat va entregar dimecres un decàleg de propostes, entre les quals la deflactació en tots els trams de la tarifa de l’IRPF un 3,5% “per ajudar les famílies a pal·liar la inflació”, tal com va exposar Turull.

El govern manté que amb els comuns s’està avançant de cara a un pacte pels pressupostos. Ahir al matí la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, anunciava un primer acord en el marc de la negociació per allargar durant el 2023 la rebaixa del preu del transport públic, la gratuïtat per als menors de 16 anys i l’ampliació de la T-Jove fins als 30 anys.

De la seva banda, Junts va entregar dimecres el seu decàleg de propostes al govern. Una de les mesures que proposen és una deflactació en tots els trams de la tarifa de l’IRPF un 3,5% “per ajudar les famílies a pal·liar la inflació”.

El govern també destaca, finalment, que ja ha tancat pactes amb els agents socials. Dimecres es va anunciar un acord amb sindicats i patronals per augmentar un 8% l’IRSC per al 2023, fins als 615 euros mensuals. L’actualització s’inclourà en els pressupostos i implica destinar 144 milions d’euros més a prestacions socials.

Més trobades

Amb tot, l’executiu espera continuar avançant les negociacions amb tots els partits. De fet, avui es preveuen també reunions amb socialistes i comuns -per separat.

El líder del PSC, Salvador Illa, va explicar ahir a la nit a TV3 que Govern i socialistes han acordat crear 6 grups de treball sobre els pressupostos amb l’objectiu d’arribar a un acord que permeti l’executiu català tirar endavant els comptes públics. Illa també va reclamar que es desencalli el projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ja asseverés dimarts que s’estaven “accelerant” els contactes per tancar una entesa en els “pròxims dies”. L’executiu “no veu incompatible” pactar els pressupostos amb comuns, Junts i PSC: “No hem d’escollir entre uns i altres”, va reiterar Plaja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona