Rússia amenaça de deixar de subministrar petroli a Europa aquest mateix any
Moscou respon a la limitació del preu del petroli rus aprovada per la UE com a sanció per la guerra
Els Vint-i-set han fixat un límit de 60 dòlars per barril al cru
Rússia rebutja el límit al preu del seu petroli fixat per la Unió Europea (UE) com a sanció per la guerra a Ucraïna. Ho considera una “remodelació il·legítima” del lliure mercat dels preus i amenaça de deixar de vendre cru als països europeus que apliquin aquest límit aquest mateix any. L’amenaça va ser feta per l’ambaixador rus davant els organismes internacionals a Viena, Mikhaïl Ulianov, després que ahir el països de la UE haguessin completat l’aprovació del límit del preu del petroli rus en 60 dòlars (uns 57 euros) per barril.
“A partir d’aquest any Europa viurà sense petroli rus. Moscou ja ha deixat clar que no subministrarà petroli als països que donin suport a aquesta limitació de preus contra el mercat”, va escriure Ulianov en el seu compte de Twitter i en altres xarxes socials. A banda de la UE, també el G7, el grup de les set economies mundials més avançades, i Austràlia han imposat un preu màxim de 60 dòlars al barril de petroli procedent de Rússia, el segon exportador mundial del carburant. La mesura entrarà en vigor demà. Ucraïna celebra la mesura de la UE, però considera que el límit establert hauria de ser més baix, de 30 dòlars el barril. Els EUA també van celebrar la mesura, assegurant que restringirà la principal font d’ingressos de Rússia.
En el dia 283 de guerra, els combats a la regió de Donestk, a l’est d’Ucraïna, van ser especialment durs, amb Bakhmut, un important nus de comunicacions, en el punt de mira de l’exèrcit rus, i Kherson, on fins demà s’evacuaran els ciutadans del territori ocupat per Rússia, enmig del temor que s’intensifiquin els combats.
La policia situa a Valladolid l’origen dels sobres explosius
Els sis sobres explosius enviats aquests darrers dies al president espanyol Pedro Sánchez o les ambaixades d’Ucraïna i dels EUA a Madrid procedien de Valladolid, segons les primeres investigacions. De moment, no s’ha identificat l’autor dels enviaments i tampoc hi ha cap hipòtesi concreta, diu la policia.
Suècia extradeix a Turquia un membre del PKK
Suècia va extradir ahir a Turquia un membre del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) que s’havia refugiat al país nòrdic després de ser condemnat el 2015 per la justícia turca. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, condiciona la ratificació de l’entrada de Suècia i Finlàndia a l’OTAN a l’entrega d’activistes kurds.
Frustren l’intent de robatori d’una obra de Banksy
La policia ucraïnesa va frustrar divendres un intent de robatori d’una obra de l’artista britànic Banksy pintada en un mur a Gostomel, als afores de Kíiv. Hi ha un detingut. “Les obres de Banksy a la regió de Kíiv estan protegides per la policia. Són un símbol de la nostra lluita contra l’enemic”, van dir les autoritats locals.