Política

Joan Carles és immune

La justícia britànica dictamina que l’emèrit no pot ser jutjat pels delictes que hauria comès mentre era rei

El judici per la demanda de Corinna no inclourà les amenaces que va rebre del cap del CNI

El Tribunal d’Apel·lacions britànic va dictaminar ahir que el rei Joan Carles I gaudia d’immunitat fins al dia de la seva abdicació i que, per tant, no podrà ser jutjat al Regne Unit pels delictes que se li imputen en la denúncia civil de la seva examant Corinna Larsen durant aquest període de temps. Concretament, entre l’abril del 2012 i el 18 de juny del 2014, quan va entregar la corona al seu fill. Larsen havia presentat càrrec contra el rei emèrit per assetjament entre el 2012 i el 2020 a les seves residències i oficines. Això vol dir que els presumptes delictes que va cometre el monarca mentre era rei no seran tinguts en compte.

És a dir, que la justícia britànica no podrà investigar les amenaces que li va proferir en un hotel de Londres el llavors director general del CNI, Félix Sanz Roldán. Segons la denúncia de Corinna, Roldán hauria pujat a la seva habitació i li hauria dit que “no li podia garantir ni la seva seguretat ni la dels seus fills”.

Tampoc podrà investigar la intrusió d’un equip d’operatius de l’empresa de seguretat Eulen, a les ordres de Sanz Roldán, a l’apartament que Larsen té a Mònaco. Joan Carles va crear un marquesat vitalici per al fundador d’Eulen, David Álvarez, setmanes abans d’abdicar.

“Els fets de la demanda eren clars i gens ambigus. El general Sanz Roldán va actuar en tot moment en la capacitat de director del CNI”, diu la sentència del Tribunal d’Apel·lacions. “Tant ell com els operatius del CNI amb què va actuar estaven durant tot aquest temps actuant com a agents de l’Estat espanyol. I com que l’Estat és sempre responsable d’aquells actes realitzats «sota el color de l’autoritat», hagin estat o no autoritzats o siguin legals o no d’acord amb les lleis nacionals o internacionals, aquests actes són atribuïbles a l’Estat espanyol.”

La decisió recolza en la sentència sobre l’exdictador xilè Augusto Pinochet per crims contra la humanitat, el 1998, quan va quedar estipulat a la jurisdicció britànica que “la immunitat és la de l’Estat i, per tant, només pot ser suprimida pel mateix Estat”.

Veredicte revocat

La sentència de la immunitat del Borbó revoca la del jutge de primera instància, Matthew Nicklin, del 24 de març. En la seva sentència, Nicklin va dir: “En la seva forma més crua, l’argument de Sir Daniel [Bethlehem, l’advocat del rei], si s’accepta, significaria que, si demà el demandat entrés en una joieria a Hatton Garden i robés un anell de diamants, no es podria enfrontar a cap procés civil o penal a aquesta jurisdicció tret que l’Estat espanyol renunciés a la seva immunitat.” Tot i la contundència de Nicklin, els jutges d’Apel·lacions no li han donat la raó.

El jutge Nicklin havia suggerit als advocats de Larsen que variessin la demanda perquè fos més clar que Roldán havia actuat en condició d’amic personal del rei i no com a director dels serveis secrets, una recomanació que també va ser criticada pels magistrats d’Apel·lacions. La demanda de Corinna va ser presentada el desembre del 2020. Ella i el rei emèrit van mantenir una relació amorosa entre el 2004 i el 2009. Després van continuar sent amics. A partir del 2012 Joan Carles I va voler recuperar-la i li va entregar 65 milions d’euros.

A partir del 2014

Quan es va adonar que no la tindria, van començar les amenaces, les difamacions, la vigilància i el seguiment a les cases i oficines de Corinna a Londres, Mònaco i Suïssa. La sentència d’ahir significa, per tant, que el rei emèrit només podrà ser jutjat pel període entre el 19 de juny del 2014 i el 2020. El judici es preveu que comenci a mitjan any vinent a Londres. No es plantegen penes de presó ni ordres d’arrest o sol·licituds d’extradició. Corinna només demana diners, una indemnització no especificada per les conseqüències de l’assetjament que inclouen ansietat i angoixa (va requerir tractament mèdic), deteriorament de les relacions amb els fills i familiars i les pèrdues milionàries de molts clients per les calúmnies interposades contra ella. Corinna té una empresa de relacions públiques de luxe. Joan Carles no haurà de comparèixer físicament.

LES FRASES

El general Sanz Roldán va actuar en tot moment en la capacitat de director del CNI
Tribunal d’Apel·lacions
SENTÈNCIA D’AHIR
Si s’acceptés [la immunitat], voldria dir que podria robar una joieria sense afrontar cap procés
Tribunal de 1a instància
SENTÈNCIA DEL 24 DE MARÇ

“El mateix destí que Lady Di”

Daniel Postico

Durant la vista, els advocats de Corinna Larsen van afirmar que els agents espanyols van intentar intimidar-la fins a silenciar-la fent-li entendre que podria tenir la mateixa sort que Diana, princesa de Gal·les, que va morir en un accident de cotxe a París el 1998. El seu equip legal va al·legar que els espies dirigits per l’exmonarca van emprendre “una operació” al pis de Larsen a Suïssa i van deixar-hi un llibre sobre la princesa Diana que suggeria “la implicació de les agències d’intel·ligència britàniques i nord-americanes en la seva mort”. La decisió del Tribunal d’Apel·lacions britànica de donar immunitat a Joan Carles I era l’última esperança per poder investigar la implicació dels serveis d’intel·ligència espanyols en el cas Corinna després de la retirada dels càrrecs per part de la fiscalia espanyola.

I també era l’oportunitat del monarca de demostrar que les amenaces del CNI contra Corinna eren falses. Quedarà sempre el dubte, com va passar també amb Lady Di.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia