Política

Podem no presentarà cap esmena per reformar la malversació

Deixa la iniciativa en mans d’ERC

El govern espanyol defensa la reforma i sosté que no suposarà “ni un pas enrere” en la lluita contra la corrupció

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha confirmat aquest dimecres que la seva formació no presentarà cap esmena a la reforma de la sedició per incloure-hi també la malversació. Les esmenes de Podem se centraran en altres àmbits de la reforma com la reformulació dels desordres públics agreujats, que podrien afectar el dret de protesta. Podem deixa d’aquesta manera la iniciativa sobre la malversació en mans d’ERC, que aquest dimecres ha confirmat que presentarà esmenes en aquesta direcció. Paral·lelament, el govern espanyol ha començat a defensar públicament la reforma de la malversació. Les ministres Robles i Alegría han insistit aquest dimecres que no suposarà “ni un pas enrere” en la lluita contra la corrupció.

Els grups disposen de termini fins divendres per presentar les esmenes a la reforma del Codi Penal per derogar la sedició i reformular el delicte de desordres públics agreujats. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va expressar dimarts en conversa amb els periodistes la seva disposició a acceptar una proposta que inclogui la reforma del delicte de malversació.

Segons el president del govern espanyol, la reforma de la malversació no suposaria un retrocés en la lluita contra la corrupció, com tampoc en les penes per aquest delicte. Es tractaria, sosté, d’una homologació del delicte amb Europa, semblant a la que tenen Portugal, França o Itàlia.

Aquest dimecres diversos ministres de l’executiu han defensat públicament aquesta via. La ministra de Defensa, Margarita Robles, i la ministra d’Educació i portaveu del PSOE, Pilar Alegría, han coincidit a assenyalar aquest dimecres que la reforma d’aquest delicte no suposarà fer “ni un pas enrere contra la corrupció”, i han destacat que l’objectiu seria aprofundir en “l’europeització” del Codi Penal, en la línia del que va es tramita per derogar la sedició.

L’executiu fa pedagogia ara d’aquesta possible reforma de la malversació que implicaria diferenciar entre casos de corrupció i altres casuístiques. Un membre de l’executiu posa com a exemple un alcalde que destina fons europeus a pagar nòmines. Un comportament que ara podria ser condemnat per malversació però que, al seu entendre, no és corrupció.

ERC presentarà les esmenes per malversació

ERC ha confirmat aquest dimecres que presentarà esmenes al text de reforma del Codi Penal per reformar també el delicte de malversació amb l’objectiu d’avançar en la desjudicialització.

La proposta d’esmena que treballa ERC, que es farà pública els propers dies, vol explorar quirúrgicament els marges que hi hagi per redefinir-ho, aclarir i evitar interpretacions esbiaixades.

Segons fonts d’ERC, es tracta d’evitar que el delicte de malversació “es torni a utilitzar de forma arbitrària per perseguir el moviment independentista, i a la vegada que cap reforma pugui ser utilitzada per rebaixar penes en cas de corrupció”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia