Política

ESTAT ESPANYOL

PSOE i Podem proposen un canvi legal per esquivar el bloqueig de la renovació del TC

La reforma introdueix la possibilitat de castigar amb responsabilitats penals els vocals que incompleixin la llei, com està passant ara

També es proposa la reforma de la llei que regula el funcionament del Tribunal Constitucional

El grup socialista i Unides Podem han aprofitat la reforma del Codi Penal per introduir esmenes que permetin esquivar el bloqueig que un grup de vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està fent per impedir la renovació del Tribunal Constitucional.

Es tracta de la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial que fins i tot introdueix la possibilitat de castigar amb responsabilitats penals aquells vocals que incompleixin la llei, com està passant en aquests moments.

Perquè el text pactat pel PSOE i Unides Podem estableix un mandat imperatiu i un calendari per a la renovació dels dos magistrats del TC que competeixen al Consell General del Poder Judicial. Per això, també es proposa la reforma de la llei que regula el funcionament del Constitucional.

El propòsit és donar una alternativa al model actual, que implica un acord de tres cinquens dels vocals del CGPJ, si no s’arribés a aquest consens en el termini de tres mesos des que finalitzi el mandat dels magistrats sortints.

En aquell moment, s’optaria per un sistema de votació individual en què resultarien elegits els candidats amb més suports. A l’esmena s’afegeix que no cal un quòrum mínim i que hi haurà una única votació, que no serà secreta.

També s’introdueixen terminis concrets per evitar el bloqueig: el president del CGPJ haurà de convocar el procés en cinc dies des que es compleixin aquests tres mesos (en aquest cas des de l’entrada en vigor de la llei), cada vocal proposarà com a màxim un candidat, es convocarà un ple en tres dies per a la votació i seran elegits els dos més votats. En cas d’empat, el dirimirà el president.

Per reforçar el caràcter imperatiu d’aquesta norma, es preveu exigir “responsabilitats de tot ordre que es derivin de l’ordenament jurídic, incloses les penals” als que incompleixin la llei.

A més, els partits del govern espanyol han esmenat la llei del TC per especificar que, encara que la Constitució preveu que els seus magistrats es renovin per terços, en el cas que un poder no compleixi els terminis (com passa ara amb el judicial), es faci la renovació del poder que sí que els compleix (en aquest cas l’executiu)

També proposen PSOE i Unides Podem modificar aquesta llei que regula el funcionament del TC per suprimir la seva potestat de verificar prèviament la idoneïtat dels magistrats i, a canvi, s’introdueix una causa de cessament en el cas que es comprovi que hi ha un requisit de ineligibilitat.

Amb aquesta esmena, els proposants eviten un possible bloqueig dels nomenaments en no convocar el president del TC un ple per revisar la idoneïtat dels candidats. Es tracta d’un tràmit “addicional” que resulta “disfuncional tant des d’un punt de vista material com formal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia