Política

Unió Europea

Els països euromediterranis rebutgen el topall del gas proposat per Brussel·les

Demanen a la CE que faci “ajustaments” en el seu mecanisme per fixar-ne el preu màxim

Sánchez reivindica el paper del Med-9 en la recuperació de la pandèmia i el suport a Ucraïna

Els nou països del sud d’Europa (Med-9) han rebutjat de manera unànime el topall al preu del gas proposat per Brussel·les i demanaran al pròxim Consell d’Energia de la Unió Europea (UE), el 13 de desembre, un mecanisme que sigui “dinàmic i efectiu”.

Els caps de govern d’Espanya, Portugal, França, Itàlia, Xipre, Malta, Grècia, Eslovènia i Croàcia han tancat la IX Cimera Euromediterrània (EUMed-9), celebrada aquest divendres Alacant, advertint la CE que la seva proposta necessita canvis. La Comissió Europea (CE) va proposar fa unes setmanes que el límit se situés en els 275 euros el megawatt hora (MWh), fet que va provocar que l’última reunió dels titulars d’energia de la UE acabés sense acord.

En una compareixença conjunta al final de la trobada, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat confiat en arribar a un acord “amb ajustaments” sobre el mecanisme plantejat per l’executiu europeu per fixar un preu màxim al gas, amb un topall que sigui “dinàmic i efectiu”. Ha afegit que els països euromediterranis han acordat treballar conjuntament en aquesta direcció. També ha defensat el reforç de les interconnexions energètiques de la Península Ibèrica amb Europa.

Sánchez ha advocat per establir unes noves regles fiscals des del punt de partida presentat per Brussel·les, que ha qualificat com a bo. Una reforma, ha afegit, que ha de permetre preservar unes finances públiques sòlides i solidàries.

El cap de l’executiu espanyol ha demanat a la UE que escolti els països de la Mediterrània, perquè representen el 45 % de la seva població, tenen una renovada puixança i aspiren a aconseguir una major influència en el marc europeu com a part de la solució als problemes generats per la pandèmia de Covid-19 i la guerra d’Ucraïna. “Els països del Mediterrani podem construir l’agenda europea”, ha reivindicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia