Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

L’ONU desplegarà “missions de seguretat” a les plantes atòmiques ucraïneses

L’AIEA assegura que continua els treballs per establir una “zona de protecció” al voltant de la central de Zaporíjia

Els prorrussos confirmen un atac ucraïnès contra un pont als afores de Melitòpol

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) ha acordat amb Ucraïna desplegar els seus experts a totes les plantes nuclears del país i ha tornat a demanar que s’estableixi un perímetre de seguretat al voltant de la central de Zaporíjia, que està sota control de les forces russes.

“Hem acordat desplegar missions de seguretat de l’AIEA a totes les centrals d’energia nuclear d’Ucraïna”, ha anunciat el director general de l’agència atòmica de l’ONU, l’argentí Rafael Grossi, en un missatge publicat aquest dimarts a la matinada a les xarxes socials després de celebrar una trobada amb el primer ministre ucraïnès, Denís Xmigal.

Grossi ha afegit que “continuen els treballs per establir la zona de protecció de la central nuclear de Zaporíjia”, per assegurar que els freqüents bombardejos que es produeixen als voltants no acabin provocant un accident a la planta atòmica més gran d’Europa.

Xmigal ha confirmat l’acord perquè l’AIEA enviï “missions tècniques permanents a totes les centrals nuclears” ucraïneses. “També hem parlat de la desmilitarització de la central nuclear de Zaporíjia. Cal aturar les accions il·legals de Rússia a la central energètica ucraïnesa”, ha afegit el cap de govern aquest matí en un missatge a les xarxes socials.

Les instal·lacions de la central ocupada per l’Exèrcit rus han patit danys i en repetides ocasions la planta ha perdut el subministrament elèctric exterior, motiu pel qual ha calgut recórrer a generadors per garantir tasques fonamentals de seguretat, com el sistema de refrigeració dels reactors.

Tant Rússia com Ucraïna s’acusen mútuament de bombardejar les rodalies de la central. Una missió de l’AIEA ja va ratificar que a la central hi havia presència d’equipament militar rus i va demanar de forma infructuosa que es retirés.

Grossi i Xmigal s’han reunit a París, on participen en la conferència “Solidaris amb el poble ucraïnès”, organitzada per iniciativa del president francès, Emmanuel Macron.

Aquest fòrum busca donar resposta a les necessitats immediates de la població ucraïnesa en àrees bàsiques com el transport, l’energia, l’aigua, l’alimentació i la salut, especialment davant els creixents atacs russos contra les infraestructures civils.

Els prorrussos de Zaporijia confirmen l’atac ucraïnès contra un pont a Melitòpol

L’administració regional de la Zaporíjia annexionada per Rússia ha confirmat aquest dimarts que l’Exèrcit ucraïnès ha atacat un pont als afores de la ciutat ocupada de Melitòpol, considerada per Kíiv com una de les infraestructures estratègiques per a les forces de Moscou, que l’útilitzen per transportar equipament militar.

“Aquest nit hi ha hagut una explosió al pont al poble de Kostiantynivka, als afores de Melitòpol”, ha indicat l’administració regional prorrussa al seu compte de Telegram.

“Com a resultat del sabotatge, part de la calçada s’ha enfonsat. De moment s’ha suspès el trànsit tant de vehicles com de vianants”, ha afegit

L’alcalde de Melitòpol fidel a Ucraïna, Ivan Fedorov, ha anunciat també la destrucció del pont al seu canal de Telegram, en un missatge on destaca que es tracta d’“un dels objectius estratègicament importants després del danyat pont de Crimea”. “Va ser a través d’ell que els ocupants van transportar equip militar des de la direcció est”, ha assenyalat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia