Política

crisi al poder judicial

El bloqueig del CGPJ fa que el Tribunal Militar es quedi sense membres

Al voltant de 70 places de jutges estan sense cobrir, amb una especial incidència al Tribunal Suprem

El vocal del Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial (CGPJ) José Anto­nio Balles­tero ha adver­tit aquest dijous que la situ­ació de blo­queig d’aquest òrgan, amb la impos­si­bi­li­tat d’acor­dar nome­na­ments pel fet de tro­bar-se en fun­ci­ons des de fa qua­tre anys, ha pro­vo­cat que aquest mes “el Tri­bu­nal Mili­tar Cen­tral es quedi sense mem­bres”.

José Anto­nio Balles­tero ha posat aquest exem­ple durant la seva par­ti­ci­pació en un debat sobre les con­seqüències de la reforma de la Llei orgànica del Poder Judi­cial apro­vada en 2021, que pro­hi­beix nome­na­ments dis­cre­ci­o­nals una vegada com­plert el seu man­dat al CGPJ, la reno­vació del qual està pen­dent des de fa qua­tre anys perquè no s’ha arri­bat a un acord entre els dos prin­ci­pals par­tits, PSOE i PP.

“La justícia està per a pro­te­gir els més febles fona­men­tal­ment amb el que les polítiques que inci­dei­xen en el fet que els òrgans judi­ci­als puguin arri­bar al col·lapse no són pro­gres­sis­tes sinó regres­si­ves”, ha mani­fes­tat Balles­ter.

En l’acte, cele­brat en el Cen­tre d’Estu­dis Supe­ri­ors Car­de­nal Cis­ne­ros, han par­ti­ci­pat també els magis­trats del Tri­bu­nal Suprem Celsa Pic i de l’Audiència d’Astúries Luis Ortiz Vir­gil i el jutge de Bar­ce­lona Roberto García Ceni­ce­ros, que han ana­lit­zat la situ­ació després d’aquesta reforma legal des­ta­cant que ja ha pro­vo­cat que unes 70 pla­ces esti­guin sense cobrir, amb espe­cial incidència en el Tri­bu­nal Suprem.

“Des de l’apro­vació d’aquesta llei la Cons­ti­tució no es com­pleix perquè amputa una de les fun­ci­ons que reco­neix al CGPJ per a pre­ser­var la inde­pendència judi­cial”, ha man­tin­gut Balles­ter.

Balles­ter ha recor­dat que “la no reno­vació del CGPJ es pro­du­eix pel blo­queig dels par­tits polítics perquè la llei orgànica del Poder Judi­cial ho per­met després de la seva reforma”, per la qual tots els vocals del Con­sell són tri­ats actu­al­ment pel Par­la­ment.

Ha afe­git que això per­met “que els par­tits puguin tenir la temp­tació de mane­jar el CGPJ, amb el que cal can­viar el sis­tema de nome­na­ment d’elecció dels vocals”.

“El TC va ava­lar el sis­tema actual, però sem­pre que no caigués en el par­ti­disme, però hem cai­gut en aquest par­ti­disme i és hora de refor­mar-lo, tal com diuen els tri­bu­nals euro­peus”, perquè almenys els vocals de pro­cedència judi­cial (ara com ara dotze del total de vint) siguin tri­ats pels jut­ges.

Per la seva part Celsa Pic ha dit fins i tot que “l’absència de nome­na­ments pot faci­li­tar la cor­rupció”, ja que es dila­ten els temps de reso­lució de qüesti­ons rela­ci­o­na­des per exem­ple amb con­trac­tes públics.

I Luis Ortiz Vir­gil ha adver­tit que si la situ­ació de blo­queig del CGPJ segueix amb la impos­si­bi­li­tat que acordi nome­na­ments es poden pro­duir excar­ce­ra­ci­ons perquè el Tri­bu­nal Suprem no li donarà temps a resol­dre recur­sos con­tra les pre­sons pro­vi­si­o­nals.

Final­ment, Roberto García Ceni­ce­ros ha indi­cat que “el sis­tema s’ha per­ver­tit fins al punt que el poder judi­cial està rebent ingerències i està sent envaït pels altres poders de l’Estat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.