Política

La UE debat la resposta als ajuts massius dels EUA a les inversions en renovables

Els vint-i-set líders volen evitar que la indústria europea perdi competitivitat

Insten els ministres a tancar un acord dilluns sobre el límit al preu del gas

La Unió Europea (UE) no amaga el seu malestar amb els EUA pel pla d’ajudes massives a les inversions en energia renovable. Els caps d’estat i de govern del club comunitari van abordar per primer cop ahir com plantar cara als ajuts massius de l’administració de Joe Biden, que ascendeixen a 370.000 milions de dòlars.

La UE tem que el pla de Washington desviï les inversions a l’altra banda de l’Atlàntic i ha apostat per negociar amb Washington una solució que dissipi els temors. Ara bé, el posicionament dels EUA, afegit a les també ajudes massives a empreses a la Xina, ha fet palès que cal una resposta comunitària contundent per evitar que la indústria europea perdi competitivitat.

Els líders europeus van començar el disseny del pla en la cimera d’ahir. Hi ha diferències entre els Vint-i-set sobre com s’ha de dibuixar la resposta europea, però no en la necessitat de tirar endavant una iniciativa que retingui al bloc les inversions verdes.

Per fer-ho, la Comissió Europea considera crear un fons sobirà per finançar la política industrial europea.

Amb les opinions dels líders, Brussel·les farà una proposta al gener.

Un dels principals factors que fa perdre competitivitat a les empreses europees són els elevats preus de l’energia. Després de la manca d’acord entre els ministres per limitar el preu del gas en el mercat de referència a Europa –el TTF neerlandès–, els Vint-i-set van instar ahir els seus titulars d’Energia a segellar un pacte en la trobada de dilluns. És una urgència, van advertir, per “protegir els ciutadans i l’economia davant els preus excessivament alt”.

Finalment, els Vint-i-set també van ratificar la decisió de donar a Bòsnia i Hercegovina l’estatus de candidat a l’adhesió a la UE.

Bòsnia, candidata

Els líders europeus segellaven així el pacte ja tancat pels ministres i feien arribar un senyal que Sarajevo esperava des del 2016, quan va presentar la petició per entrar al club comunitari.

Malgrat l’avenç, el camí del país cap a la UE serà llarg perquè Brussel·les va advertir que encara queden moltes reformes a fer per trobar un lloc al bloc comunitari.

Polònia, en el punt de mira del TJUE

Redacció

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Anthony Michael Collins, ha dictaminat que la llei polonesa que modifica l’organització dels tribunals ordinaris i del Tribunal Suprem d’aquest país infringeix el dret comunitari, segons les conclusions presentades ahir al recurs que hi havia interposat la Comissió Europea. En el seu escrit, l’executiu de la UE al·legava que la llei que va aprovar Polònia el 20 de desembre del 2019 impedeix que els particulars que invoquen drets en virtut de la legislació comunitària puguin tenir accés a un tribunal independent i imparcial. També esgrimia que, “en la mesura que la llei atorga a la sala disciplinària del Tribunal Suprem, la independència i imparcialitat de la qual no estan garantides, competència en matèries relatives a l’estatut dels jutges, l’esmentada llei afecta la independència dels jutges”. Els advocats generals del TJUE emeten una opinió jurídica neutral en forma de conclusions i el tribunal haurà de començar ara les seves deliberacions. Tot i que les opinions de l’advocat general no són vinculants, el TJUE les segueix en prop del 70% dels casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia