conflicte bèl·lic a l’est d’europa
La JEF reitera a Riga el seu suport a Ucraïna per “el temps que faci falta”
Els líders dels països de la Força Expedicionària Conjunta han condemnat els atacs russos contra la infraestructura civil d’Ucraïna que han qualificat de guerra
Els representants dels deu països que formen la Força Expedicionària Conjunta (JEF) s’han compromès aquest dilluns a Riga a continuar fent costat a Ucraïna en els àmbits polític, militar, humanitari i econòmic per “el temps que faci falta”.
La declaració del grup liderat pel Regne Unit i que integra a països europeus de l’àrea nòrdica i bàltica s’ha produït després que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es dirigís als membres de la cimera per videoconferència per a sol·licitar més enviaments d’armament.
Els líders dels països de la JEF també han condemnat els últims atacs russos contra la infraestructura civil d’Ucraïna, que han qualificat de crims de guerra, i han subratllat que no pot haver-hi converses de pau “creïbles” en tant que Rússia continuï amb la seva guerra d’agressió. “Saludem la disposició del president Zelenski a una pau justa”, han subratllat.
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ja havia indicat durant la seva intervenció davant la resta de representants del grup que les crides a l’alto el foc o a la negociació que no contenen el requisit de la retirada russa “manquen de sentit”.
Sunak ha afirmat a més que Moscou està perdent la guerra i s’ha compromès a igualar o a superar l’any que ve la suma d’ajuda militar proporcionada per Gran Bretanya a Ucraïna en 2022, per valor de 2.300 milions de lliures (2.636 milions d’euros).
Per la seva banda, els presidents dels tres països bàltics han emès a més un comunicat per separat, després d’haver-se reunit en els marges de la cimera, en el qual han subratllat el seu suport a la creació d’un tribunal especial internacional per a jutjar la responsabilitat russa en la guerra d’Ucraïna.
Els tres presidents també han assenyalat en una conferència de premsa en la Cancelleria letona que els seus països estan fent esforços per a desconnectar els seus sistemes elèctrics de la xarxa russa, un dels últims vincles que connecten als països bàltics amb Moscou després d’haver posat fi a la major part de les importacions.
El format de la JEF, establert en 2015, inclou països de l’OTAN com el Regne Unit, Dinamarca, Estònia, Islàndia, Letònia, Lituània, Països Baixos i Noruega i a les candidates a l’ingrés en l’aliança Suècia i Finlàndia.