Política

estats units

El comitè que investiga l’assalt al Capitoli recomana imputar Trump

Considera que l’expresident va incitar a una insurreccció

El comitè legislatiu que investiga l’assalt del 6 de gener de 2021 al Capitoli estatunidenc ha recomanat aquest dilluns al Departament de Justícia que s’imputi a l’expresident Donald Trump (2017-2021).

La comissió considera que Trump va obstruir un procediment oficial i va incitar o va donar suport a una insurrecció, a més de conspirar per a defraudar el govern federal i per a fer declaracions falses a l’Administració.

“Tot el propòsit i objectiu obvi del pla de Trump era obstruir, influir i impedir la transferència legal del poder als Estats Units”, ha defensat el congressista demòcrata Jamie Raskin, integrant d’aquest comitè.

El mandatari republicà no va actuar en solitari: “Va tenir un acord formal i informal amb diverses persones que el van ajudar amb els seus objectius delictius”, ha insistit el legislador, que ha confiat que la investigació del Departament de Justícia ofereixi un panorama més detallat.

En les seves recomanacions al Departament de Justícia, el Comitè també ha citat de manera explícita l’advocat de Trump John Eastman amb els càrrecs d’obstruir un procediment oficial i de conspirar per a defraudar el govern federal.

“Entenem la gravetat de tots i cadascun dels suggeriments que estem fent avui, així com entenem la magnitud del delicte contra la democràcia que descrivim en el nostre informe, però hem anat on ens porten els fets i la llei, i inevitablement ens porten aquí”, ha apuntat Raskin.

El 6 de gener de 2021 unes 10.000 persones, la majoria seguidors del llavors president republicà, es van manifestar enfront del Capitoli i prop de 800 van irrompre en l’edifici mentre es ratificava la victòria del demòcrata Joe Biden en les presidencials de novembre. Va haver-hi 5 morts i uns 140 agents ferits.

“No hi ha dubte que Trump pensava que les accions dels assaltants estaven justificades”, ha dit la congressista demòcrata Elaine Luria, per a qui el llavors president “va tirar gasolina al foc” i va passar hores veient-lo per televisió sense fer res per a apagar aquest incendi.

Que Trump passés la tarda veient aquest atac per televisió, segons la legisladora republicana Liz Cheney, va ser un dels descobriments més “vergonyosos” de la investigació. Aquest dia “va ser la primera vegada que un president estatunidenc va rebutjar el seu deure constitucional de transferir el poder de manera pacífica al següent”, ha dit avui.

El comitè, format el juliol de 2021, està integrat per nou membres, set d’ells demòcrates i els altres dos republicans, i ha decidit per unanimitat emetre les seves recomanacions que s’imputi Trump i Eastman. Aquest dimecres presentarà el seu informe final.

La decisió de presentar càrrecs recau en última instància en el fiscal general, Merrick Garland, qui al novembre va anunciar la designació d’un fiscal especial per a investigar Trump per la seva possible implicació en l’assalt al Capitoli i pels documents classificats trobats en la seva residència de Mar-a-Lago (Florida) després de la seva sortida de la Casa Blanca.

La d’aquest dilluns ha estat la desena i última audiència del comitè, que ha entrevistat en aquests mesos a més de 1.000 persones implicades de manera directa o indirecta en la insurrecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA