Política

El comitè de l’atac al Capitoli demana que s’imputi Trump

Els congressistes que investiguen l’assalt del gener del 2021 acusen l’expresident d’obstrucció i insurrecció

El Departament de Justícia ha de decidir si presenta càrrecs contra el líder republicà

El comitè de la Cambra de Representants dels Estats Units que investiga l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 va demanar ahir als fiscals federals que acusin l’expresident nord-americà Donald Trump d’obstrucció i insurrecció pel seu paper en l’atac a la seu del Congrés dels EUA. El comitè, liderat pels demòcrates, va demanar al Departament de Justícia que presentés càrrecs contra l’expresident republicà, incloent-hi el d’obstrucció d’un procés oficial del Congrés, conspiració per enganyar els Estats Units i la insurrecció.

La petició no és vinculant, però pot fer augmentar la pressió sobre els fiscals, que estan duent a terme múltiples investigacions sobre Trump, perquè actuïn.

La reunió d’ahir és, probablement, l’última trobada d’un comitè que s’ha passat divuit mesos investigant l’intent sense precedents d’impedir el traspàs pacífic de poder per part de milers de seguidors de Trump, que van seguir les proclames de l’aleshores president, que sostenia que la victòria electoral de Joe Biden en les eleccions presidencials del 2020 havia estat fruit d’un frau electoral. El comitè ha investigat el paper de Trump a l’hora d’esperonar l’assalt al Capitoli, però també l’actuació de tothom qui va participar en aquells fets, en què van morir cinc persones, entre les quals un policia, i més de 140 agents van resultar ferits. El Capitoli va tenir, a més, milions de dòlars en pèrdues pels danys que es van causar a l’edifici.

“Entre les conclusions més vergonyoses d’aquest comitè hi ha la d’haver vist el president Trump assegut al menjador del Despatx Oval, veient els violents aldarulls al Capitoli per televisió”, va dir la congressista Liz Cheney, filla de l’exvicepresident Dick Cheney i un dels dos representants republicans del comitè.

Trump ha rebutjat en nombroses ocasions les investigacions d’aquest comitè, que considera que té un biaix polític contra ell, una opinió que comparteixen la major part dels dirigents del Partit Republicà.

El resum de 154 pàgines de l’informe conclou que Trump va participar en una “conspiració múltiple” per anul·lar les eleccions, divulgant deliberadament falses acusacions de frau electoral, pressionant el Congrés, el Departament de Justícia i el seu vicepresident perquè unissin esforços per subvertir els resultats. També subratlla que després es va negar durant hores a dir als seus seguidors que abandonessin el Capitoli el 6 de gener.

El comitè va oferir, durant la reunió d’ahir, algunes proves noves, com una entrevista recent amb Hope Hicks, durant molt de temps col·laboradora de Trump. En descriure una conversa que va tenir amb el líder republicà aquells dies, Hicks va explicar que Trump li va dir que a ningú li importaria el seu llegat si perdia les eleccions. “L’única cosa que importa és guanyar”, li va etzibar l’expresident.

El comitè no té potestat per imputar Trump ni poder de decisió en la investigació ja oberta pel Departament de Justícia, però les conclusions fetes públiques ahir afegeixen pressió al fiscal general, Merrick Garland.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia