Política

ORIOL RIBALTA PINEDA

ALCALDE DE SALLENT (ERC)

“Ho hem posat tot a la residència i hem renunciat a moltes coses per fer-la”

Tancarà el seu debut com a alcalde havent tret a concurs les obres per fer la nova residència, una idea que fa dècades que ressona

Manant ha impulsat el canvi cap a un model de contenidors tancats, malgrat que des de l’oposició el seu grup havia fet pressió pel porta a porta

La residència era un repte perquè calia buscar finançament i implicava renunciar a coses importants
Era imprescindible gestionar millor els residus i hem fet un pas enorme, el més gran que hem fet mai
Volem les plaques solars sempre que això no endarrereixi el desmantellament del runam de la mina

Oriol Ribalta (1995) afronta l’últim mig any del seu primer mandat com a alcalde de Sallent. Va guanyar les eleccions del 2019 per majoria absoluta, una fita que no s’aconseguia des del 1999. Ribalta venia de ser l’alcalde pedani de Cabrianes i va trencar amb 12 anys de vara convergent.

El 2019 van anar a votar 700 persones més que quatre anys abans i ERC va créixer com cap altra candidatura: va obtenir 900 vots més. Per què?
Vam treballar moltíssim i amb humilitat, sense aspirar a tenir grans resultats, sinó pensant en consolidar els quatre regidors que històricament havíem obtingut. A partir d’aquí les urnes dirien si podíem guanyar-ne algun més. Però la majoria absoluta va ser tota una sorpresa. Ara bé, puc dir que vam fer una campanya neta. No vam fer campanya en contra de ningú, sinó a favor del poble.
L’exalcalde diu que es va crear un corrent d’opinió que deia que no era al poble i que no estava per la feina a l’Ajuntament.
Més que un corrent d’opinió, crec que era un fet. La gent ho veia i Sallent és molt exigent. Però bé, en realitat Junts va mantenir el resultat en vots absoluts i a nosaltres ens va afavorir l’augment de la participació.
Què ha canviat amb el color del govern?
Ho vaig dir el primer dia. La proximitat i estar al costat dels veïns i veïnes. Les línies i eixos d’aquest govern són molt amplis i hem procurat fer un govern d’estar al costat de la gent, malgrat la covid. I també un govern de poder solucionar els petits problemes i plantejar els grans reptes que té per davant el municipi, perquè són els reptes més grans de la història recent de Sallent.
Quins reptes?
La residència. Aquesta legislatura ha estat marcada per la voluntat d’aconseguir construir-la. És la inversió més gran que haurem fet en dècades com a ajuntament. Ha estat un repte perquè ha calgut aconseguir un finançament, treballar en la venda de patrimoni, reduir el deute per si és necessari endeutar-nos més, buscar subvencions, generar estalvi.... I tot això ha fet que haguem de deixar projectes importants en un segon pla.
Com ara?
Tenim una visió de poble que es basa a dotar d’equipaments les nostres entitats. Això es basa en l’edifici de Cal Bosch, la zona esportiva, el manteniment de patrimoni municipal, el projecte de pisos a la plaça de la Pau... Són projectes que hauran d’esperar perquè ho hem posat tot a la residència.
I la ubicació? Finalment, serà a la zona de la fàbrica vella, un espai treballat per l’anterior govern, que de fet critica que en el seu moment ERC hi va posar molts bastons a les rodes.
Va ser un tema molt renyit. Nosaltres vam estudiar totes les opcions quan vam entrar. És cert que el 2016 ERC va demanar que el govern atengués les noves normatives d’inundabilitat perquè es fes fora d’aquesta línia de flux preferent del riu. I ho van fer. El cas és que el 2019, quan vam entrar, teníem aquest projecte molt avançat. I pensem que durant molts anys es podrien haver treballat altres espais, perquè aquest era l’únic punt qualificat d’equipament públic, l’únic cèntric i l’únic de propietat municipal. A més, s’ha pagat durant deu anys, s’hi han invertit molts diners i tot plegat ens va fer decidir. Però el més important és que la puguem tenir perquè durant tots aquests anys la residència actual s’ha anat fent vella. I tots hem de celebrar que ara siguem més a prop que mai d’aconseguir renovar-la.
Amb 1,5 milions de cost extra, això sí.
Sí, amb un 20% més de cost. I potser això és una de les coses que m’ha sabut més greu de l’oposició: que hagin aprofitat una pandèmia i un augment generalitzat de preus per dir que nosaltres no hem tirat endavant la residència. Junts no ho va tirar endavant en dotze anys. Nosaltres hem renunciat a moltes coses per fer que la residència fos una realitat.
El canvi més gran d’aquest mandat per al veí és probablement el canvi de model de recollida de residus. Quan ERC era a l’oposició volia el porta a porta, però finalment s’ha optat pels contenidors tancats.
Hem acabat fent un model mixt. Sí que fem contenidors tancats per als domicilis, però hem fet el porta a porta per als grans productors. El 2015 és cert que portàvem el porta a porta al programa perquè aleshores el model de contenidors tancats no era gaire conegut. El 2019 ja no parlàvem de porta a porta, sinó que prometíem un model d’alta eficiència.
I per què s’han decantat pels contenidors tancats?
Vam ser valents. Sabíem que s’havia implantat en altres llocs com Balsareny, però eren municipis més petits. Vam creure que era un sistema menys agressiu per a la ciutadania, que exigia menys al ciutadà. El cas és que era imprescindible perquè ja anàvem tard. Som el municipi que paguem la taxa més baixa de recollida d’escombraries i perquè no repercutís molt havíem de fer alguna cosa. El cost de la gestió dels residus cada cop creix més i creiem que amb els resultats que estem obtenint hem fet un pas enorme, el més gran que hem fet mai.
A Santpedor, tot un bressol d’ERC al Bages, van ser pioners i exemple d’èxit d’implantació del porta a porta.
Sí, i ho celebrem. Però ERC té identitat pròpia a cada poble. Col·laborem i compartim, però cadascú decideix el que creu. Santpedor va ser molt valent per ser el primer en tirar endavant el model. Amb el temps han anat sortint altres opcions i s’ha anat especialitzant la gestió. Vam pensar que en aquest moment era molt millor optar per aquest altre sistema.
El mandat va començar amb el tancament de la mina.
Va ser una galleda d’aigua freda, accelerada per dues desgràcies com són la mort de dos treballadors. Recordo que el primer acte que vaig fer com a alcalde va ser el de la clausura d’abocaments al runam salí del Cogulló. Era un aspecte que fa molt temps que es reivindicava i que fins i tot tenia una sentència. Nosaltres vetllem perquè així sigui: a la Botjosa ja s’està fent i s’ha de començar a fer el mateix al Cogulló.
I cada dia ressona més la idea de posar-hi plaques.
Per nosaltres la prioritat és que hi hagi restauració. Si hi pot haver restauració i es pot combinar amb les plaques solars, endavant. Hem fet al·legacions perquè només es permetin les plaques solars si això no endarrereix el desmantellament del runam. I més enllà de la zona de la mina, l’equip de govern també hem encarregat un estudi per veure en quins llocs del municipi podem posar plaques. Al Cogulló, és clar que el model ideal seria poder retirar el runam salí i, posteriorment, posar plaques. Veurem què passa. El que tenim clar és que serà un terreny sense ús i que és una bona opció buscar aquesta mena d’alternatives.
L’obertura de Sallent al riu és un pal de paller de l’anterior equip de govern que, ara, critica que vostès l’han encallat.
Vam respectar-ho i compartir-ho moltíssim en el seu moment. Ho vam veure bé, malgrat que alguns projectes es van fer massa de pressa i el Glòria va obligar a actuar-hi novament. Però ara queda el més complicat.
Què vol dir?
Jo vaig veure molt clar que el mandat passat es va actuar en zones on es podia intervenir més fàcilment. Ara no és tan fàcil perquè hi ha zones particulars entremig. És clar que hem de pensar bé com volem enllaçar aquesta trama urbana i, sobretot, lligar molt bé tot el que són vies verdes i vies blaves. I en un futur haurem de valorar si cal enllaçar més trams urbans o no.
Parlant d’enllaços, anem als ferroviaris. Fa unes setmanes el govern va encarregar un estudi per connectar Manresa amb Sallent en tren.
És molt positiu. Quan FGC va anunciar inversions a Manresa, vam parlar-hi, juntament amb l’alcalde de Santpedor. Sempre hem defensat la continuïtat de la via i vam demanar que el projecte passés per Santpedor i arribés a Sallent. Ara el que és important és que el projecte s’està fent i hi haurà una valoració econòmica que ens permetrà poder parlar de la mobilitat al Bages. I si el projecte al final veu la llum, és clar que Sallent podria ser el gran centre de mobilitat del nord del Bages i fins i tot del Berguedà.
Sallent i Santpedor podrien veure millorada la seva connexió amb Manresa, però el Bages seguirà tenint un problema a l’hora de connectar municipis més petits.
Hem de pensar de què podem disposar. Hi ha moltes zones molt disperses i és evident que a tot arreu no es pot arribar. Potser amb busos elèctrics de petita capacitat se solucionarien molts problemes. Però cal un projecte molt ben pensat. I cal tenir en compte que molts dels que vivim aquí depenem del transport privat, perquè el públic no ens és útil. I per posar-hi remei, calen experts que ho treballin. Però cal que sigui una cosa més coordinada, de comarca.
L’ha sorprès l’oposició que ha fet Junts, després de perdre l’alcaldia?
Mai no he pensat gaire en els altres. Sempre he entès el nostre projecte com una idea que havia de volar sola. Crec que és bo que algú que fa molts anys que és a l’Ajuntament doni la seva visió, però a vegades també va bé que hi hagi certa renovació. Com a alcalde, el primer que vaig fer va ser posar sobre la taula els programes electorals i acostar-me a les associacions de veïns per definir clarament les accions prioritàries. A partir d’aquí, hem intentat tenir una bona relació amb tothom. En aquest escenari, s’ha demostrat que, quan hi ha un govern obert i que deixa participar l’oposició, l’oposició respon molt correctament.
Amb alguna discrepància, això sí.
Sempre n’hi ha. És normal. Però crec que la relació és prou bona. Hi ha hagut intents de canalitzar la informació que per mi no són correctes, però cadascú és responsable d’allò que fa o d’allò que diu.
Creu que ERC surt reforçada d’aquest mandat?
Espero que sí. No hem treballat per sortir reforçats, sinó per fer grans transformacions de poble i grans projectes com la residència. Creiem que hem fet bona feina, intentant treballar colze a colze amb les entitats. I considerem que anirem a les eleccions amb la força i la complicitat de molta gent, perquè també notem que des del govern hem guanyat adeptes.
I vostè ja ha anunciat que es presentarà a la reelecció.
Sí, al setembre. És una cosa que els candidats es guarden molt a la butxaca. Jo vaig fer una setmana de vacances a l’estiu, vaig tornar amb les piles carregades i vaig tenir clar que volia tornar-hi i que ja es podia anunciar. No volia donar allargues a ningú i vaig ser el primer. Tinc clar que hem fet bona feina i que en queda molta per fer. Tenim l’equip i un projecte molt clar i definit per a Sallent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia