Política

Estat espanyol

La fiscalia arxiva la investigació de la tragèdia Melilla

La fiscal d’estrangeria no veu indicis de delicte en l’actuació de les forces de seguretat el 24 de juny a la tanca fronterera

Insta la Guàrdia Civil a obrir un expedient als agents que van llançar pedres contra els migrants

La fiscalia espanyola ha tancat la investigació dels fets del passat 24 de juny a la frontera de Melilla amb el Marroc. Almenys 23 persones van morir durant l’allau humana que es va produir durant salt un massiu a la tanca, una xifra que algunes organitzacions no governamentals eleven fins a 37.

La fiscal de sala coordinadora d’estrangeria, Beatriz Sánchez, ha decidit arxivar les diligències en no apreciar indicis de delicte en l’actuació dels cossos i forces de seguretat de l’Estat, segons ha informat aquest divendres la fiscalia general de l’Estat.

Després de mig any d’investigació, la fiscal ha conclòs que no es pot afirmar que la intervenció dels agents espanyols incrementés el risc per a la vida i integritat física dels immigrants, i per això no se’ls pot imputar un delite d’homicidi imprudent.

En aquest sentit, considera que cap dels policies que van participar en l’operatiu va tenir coneixement de l’allau humana ni de les seves conseqüències fatídiques. Segons la fiscalia, en cap moment van saber que hi havia persones en risc que necessitaven auxili. Però afegeix que encara que ho haguessin sabut no podrien haver ajudat sense posar en risc les seves pròpies vides.

A més, la fiscal constata que l’actitud de les entre 700 i 800 persones que van participar en el salt va ser “hostil i violenta”, tant amb les forces de seguretat marroquines com les espanyoles.

També defensa que les 470 devolucions en calent que la Guàrdia Civil va realitzar aquell dia es van fer d’acord amb la llei d’estrangeria i en compliment de les seves competències, “per evitar un dany greu, immediat i irreparable, com era l’atac massiu i incontrolat a una frontera espanyola”.

D’altra banda, la fiscal trasllada al director adjunt operatiu d’aquest cos policial l’actuació de diversos agents que van llançar pedres contra els migrants perquè investigui han comès una “infracció disciplinària”.

El decret de la fiscal recorda al govern espanyol que té l’obligació de posar en marxa mesures que garanteixin que els refugiats amb “possibilitats reals de sol·licitar un visat, protecció internacional o asil” ho puguin tramitar a les oficines diplomàtiques espanyoles als seus països d’origen o de trànsit, “per tal d’assegurar que els migrants que intenten accedir al nostre país a través del salt de la tanca hagin pogut optar prèviament per acudir al sistema legalment establert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia