Política

Iran

La revolta de les dones

Cent dies en perill

L’acció de Teheran contra les protestes podria aconseguir que les mobilitzacions que més han amenaçat el règim iranià no tinguessin conseqüències

Els manifestants asseguren que ja no hi ha marxa enrere tot i la repressió

Milers de veus que es neguen a dei­xar el car­rer rei­vin­di­quen que no hi ha marxa enrere, però les auto­ri­tats que gover­nen l’Iran fan tots els pos­si­bles per neu­tra­lit­zar-les. El cicle de mobi­lit­za­ci­ons que sac­seja el país des de la mort de Mahsa Amini el 16 de setem­bre arriba als cent dies de durada. El règim dels aia­tol·làs, que mai s’havia enfron­tat a un des­a­fi­a­ment com aquest, tre­ba­lla per des­viar el rumb de les pro­tes­tes, així com els avi­ons dels ciu­ta­dans crítics que hi donen suport.

És el que li ha pas­sat a Mona Far­rok­ha­zari, una ira­ni­ana contrària al règim que ha estat retin­guda per les auto­ri­tats. Far­rok­ha­zari, cone­guda també pel fet de ser la dona de l’acla­mat exfut­bo­lista iranià Ali Daei, que també s’ha pro­nun­ciat públi­ca­ment a favor de les pro­tes­tes con­tra la Guàrdia Revo­lu­cionària, volava des de Tehe­ran fins a Dubai, però la nau va fer una atu­rada impre­vista a la dimi­nuta illa ira­ni­ana de Kish, al golf Pèrsic, i uns homes van forçar-la a ella i a la seva filla a bai­xar de l’apa­rell abans que sortís del país.

La mani­o­bra sem­bla part dels esforços del govern per silen­ciar les veus que li són crítiques, i així ho reco­nei­xen les matei­xes auto­ri­tats. El mateix Daei ha decla­rat a l’agència ISNA que ningú els ha donat “expli­ca­ci­ons sobre aquest inci­dent”, però fonts judi­ci­als cita­des per l’agència de notícies esta­tal IRNA asse­gu­ren que Far­rok­ha­zari “té rela­ci­ons amb grups que són hos­tils a la revo­lució islàmica i que són cau­sants dels dis­tur­bis” exis­tents al país.

L’orgull ferit dels diri­gents ira­ni­ans no repri­meix a tot­hom de la mateixa manera. Les auto­ri­tats encapçala­des pel líder Suprem Ali Kha­me­nei i pel pre­si­dent Ibra­him Raisi han accep­tat el tor­ce­braç de les pro­tes­tes i han deci­dit tor­nar-s’hi de manera impla­ca­ble. Fonts esta­tals reco­nei­xen que la repressió de les for­ces de segu­re­tat hau­ria pro­vo­cat més de 300 morts des de l’inici de les mani­fes­ta­ci­ons, però grups civils com l’Agència de Notícies d’Acti­vis­tes dels Drets Humans (Hrana) en regis­tren més de 500, entre els quals 69 serien menors.

En un intent per posar punt final a les mobi­lit­za­ci­ons, el règim iranià ha posat en marxa exe­cu­ci­ons con­tra mani­fes­tants detin­guts per ate­mo­rir els qui par­ti­ci­pen de les pro­tes­tes. El jove Maji­dreza Rah­na­vard, un dels exe­cu­tats, va ser pen­jat en públic a la ciu­tat de Mash­had el 12 de desem­bre. L’agència de notícies pro­go­ver­na­men­tal Mizan va publi­car una sèrie de foto­gra­fies del jove pen­jat d’una grua metàl·lica amb les mans i els peus lli­gats i una bossa negra al cap. Es tem que les auto­ri­tats duguin fins el final les sentències que pesen sobre 26 altres con­dem­nats a mort després d’haver estat pro­ces­sats en els “judi­cis de la ver­go­nya”, com els ha ano­me­nat Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal.

Altres cicles de pro­testa han sac­se­jat les auto­ri­tats de l’Iran durant els últims anys, però cap ha acon­se­guit aglu­ti­nar un con­sens com l’actual. Les mani­fes­ta­ci­ons públi­ques per part de cele­bri­tats, com ara actiu ira­ni­ana Tara­neh Aldo­osti, han estat cops bai­xos con­tra la popu­la­ri­tat del règim dels aia­tol·làs. Aldo­osti, que va cri­ti­car les exe­cu­ci­ons dels dos joves men­tre publi­cava una foto­gra­fia seva amb els cabells des­ta­pats, paga ara amb el seu càstig a la temuda presó d’Evin. Men­tres­tant, els qui poden fugir de la repressió són els qui gosen par­lar més clar. Des de la segu­re­tat de l’exili, un altre actor cone­gut, Hamid Far­rokh­nez­had, ha acu­sat el líder suprem Kha­me­nei de ser un “dic­ta­dor”, com­pa­rant-lo amb Franco, Sta­lin i Mus­so­lini.

300
persones
haurien mort per la repressió de les forces de seguretat iranianes en les protestes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.