kosova
Kosova deixa en arrest domiciliari a un expolicia serbokosovar
La seva detenció va originar protestes que bloquegen des del dia 10 les carreteres del nord de l’antiga província Sèrbia
L’expolicia serbokosovar Deixen Pantic, la detenció del qual el passat dia 10 va deslligar fortes tensions entre Pristina, d’una banda, i la minoria serbokosovar i Belgrad, per l’altre, serà traslladat de la presó al seu habitatge, on haurà de romandre en arrest domiciliari.
Així ho ha informat aquest dimecres Nebojsa Vlajic, l’advocat defensor de Pantic, a Radi Free Europe, i ha recordat que la mesura és la que dicta la llei, segons la qual un detingut ha de ser traslladat a l’arrest domiciliari després de 30 dies de presó preventiva. No obstant això, Vlajic no ha especificat quan es produirà el trasllat.
La detenció de Pantic va provocar protestes de la minoria serbokosovar, que es mantenen des del passat dia 10 amb barricades que bloquegen les carreteres del nord de l’antiga província Sèrbia que en 2008 es va autodeclarar independent. Fins ara, Pantic ha romàs detingut en una comissaria policial de la localitat de Jarinje, en el nord de Kosova i fronterera amb Sèrbia.
La seva família va denunciar que durant dues setmanes no va poder tenir cap contacte ni informació sobre ell.
El 13 de desembre, un Tribunal de Pristina va imposar 30 dies de presó preventiva a Pantic, acusat d’haver atacat un local de la comissió electoral per a impedir eleccions municipals en el nord, convocades per Pristina per a aquest desembre, però a les quals s’oposaven els serbis, i que al final van ser ajornades a abril per a calmar les tensions.
Els serbokosovars asseguren que l’acusació contra Pantic és infundada i cerca intimidar a aquesta minoria que denuncia cada vegada més discriminació per part de Pristina.
Encara que la seva posada en llibertat és una de les condicions per a aixecar les barricades de les carreteres del nord, el seu arrest domiciliari és considerat com un possible senyal de distensió
Altres exagents serbis també van ser detinguts per Pristina en les setmanes passades.
Els serbis de Kosova també demanen la retirada del nord d’unitats de la policia especial enviada per Pristina en insistir que la seva presència en aquesta regió en la qual són majoria, viola els acords de normalització aconseguits amb mediació de la Unió Europea (UE).
El primer ministre de Kosova, Albin Kurti, ha tornat avui a responsabilitzar a supòsits “criminals secundats per Belgrad” de la instal·lació de les barricades. “Col·locar barricades en la carretera és una acció il·legal i inacceptable i no serà tolerada”, va dir Kurti en una reunió del govern, en la qual va reiterar la seva amenaça de recórrer a la força per a eliminar les barricades si la missió KFOR de l’OTAN no intervé ràpidament amb el mateix objectiu.