Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Lavrov assegura que els EUA no enviaran especialistes en els Patriot a Ucraïna

Considera que ja hi ha centenars de militars nord-americans a territori ucraïnès

El ministre d’Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, ha assegurat aquest dimecres que els EUA han garantit el Kremlin que no enviaran a Ucraïna especialistes en l’ús dels sistemes antiaeris Patriot.

“Ens van explicar bastant profusament que no planegen fer-ho, precisament perquè els estatunidencs no volen i no combatran directament amb Rússia”, ha dit Lavrov en declaracions al Primer Canal de la televisió pública russa.

Lavrov ha precisat que els Patriot seran posats en servei a Ucraïna “en el termini de diversos mesos, fins que els militars ucraïnesos es familiaritzin amb aquesta tecnologia”.

El president dels EUA, Joe Biden, va prometre a Kíiv el subministrament dels Patriot durant la recent visita a Washington del líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, qui acusa Moscou de “terrorisme energètic” en bombardejar les infraestructures del seu país.

L’ambaixadora ucraïnesa, Oxana Markarova, va assegurar que Kíiv negocia amb Washington el lliurament d’un gran nombre de sistemes antiaeris després que la premsa estatunidenca informés que els EUA únicament subministrarien Ucraïna una bateria Patriot.

Al mateix temps, Lavrov ha criticat la lògica de Biden sobre que, “per a evitar una Tercera Guerra Mundial, Ucraïna ha de guanyar” en el seu conflicte amb Rússia. “No entenc quina és la lògica, ja que ell diu que no combatrem amb Rússia, en cas contrari serà la Tercera Guerra Mundial”, ha comentat.

El ministre rus ha estimat en desenes i “pot ser que fins i tot centenars” els militars estatunidencs que es troben a Ucraïna i ha recordat que abans de la revolució de l’Euromaidán (de 2014) els agents de la CIA “ocupaven com a mínim una planta del Servei de Seguretat d’Ucraïna”.

“Els especialistes militars (...) ofereixen d’una o d’altra forma serveis clarament consultius i pot ser que més que consultius”, ha assenyalat.

Ara, aquests especialistes, entre altres coses, s’ocupen de controlar l’ús de l’armament estatunidenc a Ucraïna, ha apuntat. I ha advertit que Rússia segueix de prop el possible subministrament a Kíiv de les bateries antiaèries S-300 de fabricació russa en poder de Grècia, que no pot cedir aquests sistemes sense el vistiplau de Moscou.

El ministre rus també ha criticat que un representant del Pentàgon assegurés que no pot impedir que els ucraïnesos utilitzin l’armament estatunidenc contra objectius en el seu territori, en clara al·lusió a l’annexionada península de Crimea, la qual cosa ha considerat “un greu canvi de postura”.

Negociacions per aconseguir la pau

Quant a un possible arranjament pacífic del conflicte, ha acusat Washington d’impedir a Kíiv iniciar negociacions amb Moscou amb l’esperança d’“esgotar” els recursos de Rússia, tot i que també ha admès que el seu govern “no té especials desitjos de parlar amb Occident” d’acord amb les declaracions dels seus dirigents sobre la necessitat de reforçar la seguretat d’Europa “contra Rússia”.

Lavrov ha subratllat també que els territoris de les quatre regions ucraïneses annexionades pel Kremlin al setembre –Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia– han de ser alliberades d’acord amb la Constitució russa. Per a això, va ressaltar, Moscou es proposa reforçar el seu contingent militar desplegat al país veí. “Això ens permetrà aviat operar de manera molt més efectiva en aquests territoris. Jo no tinc cap dubte sobre aquest tema”, ha assegurat.

Fa uns dies Lavrov va assegurar que o Ucraïna compleix les exigències russes “a les bones” o d’això s’ocuparà l’Exèrcit rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona