Política

Els republicans dels EUA fan el ridícul en l’elecció del líder a la cambra baixa

McCarthy perd sis votacions pel rebuig d’una vintena de congressistes conservadors

La crisi del partit complica les possibilitats de la dreta el 2024

Kevin McCarthy va tornar a intentar ahir guanyar la majoria necessària de la Cambra de Representants nord-americana (218 vots) per convertir-se en el president de la cambra baixa i la tercera autoritat dels Estats Units. Com la vigília, en què va perdre tres votacions, tot i que els republicans tenen majoria a la Cambra de Representants, ahir en va perdre tres més, després que la vintena de congressistes del seu partit, aplegat en el grup ultraconservador Freedom Caucus, votessin el també republicà Byron Donalds.

Els legisladors díscols retreuen a McCarthy que no hagi negociat amb ells una reforma del reglament dels debats ni els noms per liderar els comitès del Congrés en la nova legislatura. Ni tan sols van fer cas a l’expresident Donald Trump, que, a través de la seva xarxa social, Truth, va demanar votar McCarthy. “Republicans, no convertiu un gran triomf en una derrota gegant i vergonyosa. És hora de celebrar, t’ho mereixes. Kevin McCarthy farà una bona feina, i tal vegada fins i tot una gran feina”, va dir l’exmandatari, candidat a la nominació republicana per a les presidencials de l’any que ve.

Els demòcrates, mentrestant, hi sucaven pa i contraposaven el desgavell dels republicans amb la bassa d’oli que diuen que és el seu partit, que, tot i haver perdut la majoria a la Cambra de Representants en les eleccions de mig mandat del novembre, van obtenir uns resultats molt millors dels previstos i mantenen l’hegemonia, encara que sigui pels pèls, al Senat.

El president nord-americà, Joe Biden, més formal que alguns dels seus legisladors, que feien mofa de sainet republicà a través de Twitter, va qualificar el bloqueig de l’elecció del nou líder de la Cambra de Representants de “vergonyós”. En una trobada amb periodistes als jardins de la Casa Blanca, el president va admetre que la crisi dels republicans no és el seu “problema”, però va advertir als responsables del partit conservador de l’espectacle que estan oferint i que “està veient la resta del món”.

El reglament de la cambra no preveu cap altra solució per posar fi a l’atzucac que continuar fent votacions fins que hi hagi un candidat que obtingui els vots necessaris per ser investit president, però la pugna dels republicans sembla no tenir fi. A l’hora de tancar aquesta edició, es va donar unes hores de marge als congressistes per negociar.

Sigui quin sigui el desenllaç, el fracàs en l’elecció del president de la cambra baixa, una cosa que no passava des de feia 100 anys, il·lustra els problemes que tindran els republicans per fiscalitzar la gestió de Biden, justament l’any abans de les presidencials del 2024.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona