Política

ESTATS UNITS

Els EUA acceptaran 30.000 migrants al mes de Veneçuela, Cuba, Nicaragua i Haití

S’amplia així el programa que Washington va llançar l’octubre passat per lliurar 24.000 permisos a migrants veneçolans i deportar a Mèxic als qui travessessin la frontera sense permís

El president nord-americà, Joe Biden, visitarà diumenge El Paso (Texas), en la que serà la seva primera visita a la zona fronterera amb Mèxic des que és al càrrec

Els Estats Units han anunciat aquest dijous que acceptaran més de 30.000 migrants al mes de Veneçuela, Cuba, Nicaragua i Haití, expandint així un programa pel qual ja concedeix actualment permisos humanitaris a veneçolans.

Funcionaris d’alt rang de l’Administració del president Joe Biden han informat en una trucada telefònica amb periodistes que, en paral·lel, els Estats Units expulsaran “immediatament” a Mèxic els migrants d’aquests països que intentin travessar el seu territori de manera irregular.

Amb la inclusió de cubans, haitians i nicaragüencs, s’amplia el programa que Washington va llançar l’octubre passat per lliurar 24.000 permisos a migrants veneçolans i, alhora, deportar a Mèxic als qui travessessin la frontera sense permís.

Els funcionaris han explicat que els que siguin deportats al país veí del sud per creuar la frontera de manera irregular no podran accedir als permisos humanitaris, ni tampoc ho podran sol·licitar aquells que arribin “il·legalment” a Panamà i Mèxic.

Així mateix, els Estats Units vol triplicar “el reassentament de refugiats” procedents d’altres parts del continent l’any fiscal 2023 i acollirà fins a 20.000 persones provinents de nacions de Llatinoamèrica i del Carib.

Els funcionaris han detallat que la motivació d’aquestes mesures és el “nou patró migratori” que s’està donant a la frontera, ja que “la econòmica i política a tot el món està alimentant alguns dels nivells més grans de migració”, no vists des de la Segona Guerra Mundial.

En aquest context, els EUA han vist a la seva frontera sud números rècord en dècades de migrants que intenten creuar irregularment, “motivats majoritàriament per un nou èxode sense precedents de migrants de Cuba, Nicaragua i Veneçuela”, ha dit un dels funcionaris.

Segons dades aportades per aquestes fonts, la major part del desembre, les detencions i expulsions de migrants a la frontera sud dels EUA van fluctuar entre les 7.000 i les 9.000 diàries, fet que suposa una mitjana de 8.000 al dia.

“També estem veient un augment de la migració marítima des de Cuba i Haití, que està posant els migrants en una situació perillosa”, han indicat les fonts.

Els funcionaris han apuntat que les mesures també s’aplicaran a les famílies de migrants i que s’aplicaran en col·laboració amb Mèxic.

El president dels Estats Units, Joe Biden, té previst pronunciar un discurs ben aviat per donar detalls sobre aquest anunci.

Biden es traslladarà diumenge a El Paso (Texas) a la frontera amb Mèxic en la primera visita a la frontera de la seva Presidència i l’endemà visitarà la capital mexicana per participar en una cimera trilateral amb el seu homòleg mexicà, Andrés Manuel López Obrador, i el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau.

En paral·lel, els EUA han anunciat aquest dijous que reforçaran la seguretat a la frontera amb la contractació i el desplegament de més agents, que s’uniran als 23.000 que ja treballen a la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia