Política

ESTATS UNITS

Biden assegura que Mèxic admetrà 30.000 migrants al mes deportats dels EUA

L’acord forma part de l’anunci fet aquest dijous pel govern nord-americà d’incloure els cubans, nicaragüencs i haitians al programa migratori aplicat fins ara als veneçolans

“Aquest procediment és ordenat, humanitari i funciona”, ha assegurat el mandatari

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat aquest dijous que Mèxic ha acceptat admetre 30.000 migrants al mes de Veneçuela, Cuba, Nicaragua i Haití que siguin expulsats de territori nord-americà per creuar la frontera de forma irregular.

Aquest acord forma part de l’anunci fet aquest mateix dijous pel govern nord-americà d’incloure els cubans, nicaragüencs i haitians al programa migratori aplicat fins ara als veneçolans.

En virtut d’aquest programa expandit, es lliuraran 30.000 permisos humanitaris mensuals a migrants d’aquests quatre països, però seran expulsats a Mèxic els que creuin la frontera de manera irregular.

“Mèxic ha acceptat permetre el retorn cada mes de fins a 30.000 persones d’aquests quatre països que hagin estat capturades i deportades en intentar travessar la frontera sud de manera irregular”, ha dit Biden en una declaració als mitjans a la Casa Blanca.

El president ha demanat als migrants que sol·licitin per internet els permisos humanitaris per entrar al país i els ha advertir que si creuen la frontera sense permís seran expulsats i ja no en podran ser beneficiaris.

“El meu missatge és aquest: Si vostè està intentant sortir de Cuba, Nicaragua o Haití, no es presenti a la frontera. Quedeu-vos on sou i feu la sol·licitud de forma legal”, ha expressat.

El mandatari ha confirmat que seran expulsats de forma exprés sota el Títol 42, una política migratòria instaurada pel seu antecessor, Donald Trump, amb el pretext de la pandèmia, i que el Tribunal Suprem ha ordenat mantenir almenys durant els propers mesos.

“No m’agrada el Títol 42, però és el que hem d’utilitzar”, ha afirmat.

Biden s’ha mostrat convençut que aquesta decisió “reduirà substancialment” l’arribada de cubans, nicaragüencs i haitians a la frontera sud, de la mateixa manera que ha passat amb els veneçolans des que es va llançar el programa per a ells l’octubre passat.

“Aquest procediment és ordenat, humanitari i funciona”, ha assegurat el mandatari, acompanyat de la vicepresidenta, Kamala Harris.

El líder demòcrata ha admès que és impossible impedir que milers de persones vulguin arribar als Estats Units, perquè és “la terra de les llibertats i les oportunitats”, però ha subratllat que el procés s’ha de fer “de manera ordenada i legal”.

Biden també ha carregat contra els republicans per haver bloquejat al Congrés la seva proposta de reforma migratòria i la seva petició de 3.500 milions de dòlars per desplegar més agents i jutges d’immigració a la frontera.

“És molt fàcil fer demagògia amb aquest tema”, ha dit Biden al criticar la retòrica antiimigració dels conservadors.

Biden ha confirmat que el tema migratori ocuparà bona part de la reunió que mantindrà dilluns que ve a Ciutat de Mèxic amb el seu homòleg, Andrés Manuel López Obrador.

La Casa Blanca va anunciar aquest dimecres que diumenge, abans del viatge, el president visitarà la frontera amb Mèxic per primera vegada des que és a la Casa Blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia