Política

Unió Europea

La UE i l’OTAN es comprometen a elevar la seva cooperació al “següent nivell”

Les dues entitats signen la tercera declaració conjunta enmig del context de la invasió d’Ucraïna

Acorden reforçar la col·laboració en els àmbits existents i treballar en nous, com les “tecnologies disruptives”

La Unió Europea (UE) i l’OTAN s’han compromès aquest dimarts a ampliar la seva cooperació i portar-la “al següent nivell”.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han signat aquest matí la seva tercera declaració conjunta a la seu de l’Aliança Atlàntica a Brussel·les, que renova les que van impulsar el 2016 i 2018 per desenvolupar la seva col·laboració.

Al nou document, marcat pel context de la invasió russa d’Ucraïna, els vint-i-set i l’Aliança Atlàntica expressen el seu “compromís inequívoc per promoure i garantir la pau, la llibertat i prosperitat a l’àrea euroatlàntica”. En aquest sentit, el text remarca el paper de lideratge de l’OTAN en la seguretat europea, així com el compromís de la UE de reforçar la seva capacitat de defensa.

Les dues parts aposten per reforçar la cooperació en els “àmbits existents” però també en nous, com la protecció d’infraestructures crítiques, la “creixent competència geoestratègica”, les “tecnologies disruptives”, l’espai o les conseqüències que té el canvi climàtic per a la seguretat, entre d’altres.

També apunta els “reptes” que suposen els “actors autoritaris” per als “interessos valors i principis democràtics”. En aquest sentit, assenyala a la Xina perquè les seves polítiques i “creixent assertivitat” suposen “reptes que cal abordar”. “El conflicte persistent, la fragilitat i inestabilitat als veïns europeus perjudica la seguretat i dona un terreny fèrtil per a competidors estratègics, així com també a grups terroristes, per guanyar influència, desestabilitzar societats i suposen un risc per a la seguretat”, indica el document pel que fa als països de l’est del continent.

La declaració critica Rússia per la invasió a Ucraïna i remarca que l’atac militar “viola la llei internacional”. “Donem ple suport al dret inherent d’Ucraïna a defensar-se i escollir el seu propi destí”, diu el document.

En la roda de premsa posterior a la signatura del document, Stoltenberg ha assenyalat que la invasió russa d’Ucraïna ha reforçat tant l’OTAN com la UE. “Putin volia envair Ucraïna en pocs dies i dividir-nos i ha fracassat clarament en les dues coses”, ha assegurat. A més, ha defensat continuar “reforçant la cooperació transatlàntica” i mantenir el suport a Ucraïna. “L’OTAN continua sent essencial per a la seguretat euroatlàntica”, ha subratllat.

El president del Consell Europeu ha afirmat que la guerra d’Ucraïna ha tingut “conseqüències inesperades” com el “reforç” de la cooperació entre la UE i l’OTAN i ha manifestat la voluntat de “reforçar el pilar europeu” a l’Aliança Atlàntica. “Volem tenir més responsabilitats en la nostra defensa”, ha reivindicat Michel,

Von der Leyen ha remarcat la “unitat i determinació” de la UE i l’OTAN davant la guerra d’Ucraïna i ha insistit que “la seguretat d’Europa està sota amenaça”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia