Política

Putin relleva el cap de les forces russes a Ucraïna

Degrada el responsable militar de la guerra tres mesos després de nomenar-lo i ordena al seu màxim general que es faci càrrec de la invasió

S’intensifica la lluita per Soledar

El president rus, Vladímir Putin, va ordenar ahir al cap de l’estat major de l’exèrcit, el general Valeri Gerásimov, que es faci càrrec de la campanya militar a Ucraïna arran d’una nova reorganització de l’estructura militar després de mesos de revessos en el camp de batalla. Gerasimov substituirà Sergei Surovikin, un destacat general conegut com el “carnisser de Síria”. Surovikin va ser nomenat cap de les forces que combaten a Ucraïna el mateix dia que Putin va rebre un cop humiliant després que una explosió va destruir part del pont de l’estret de Kertx, que uneix la península ucraïnesa de Crimea –annexionada per Rússia el 2014– amb la regió russa de Krasnodar. Així, doncs, tres mesos després del seu nomenament, Surovikin passa a ser el segon en l’escalafó, per darrere de Gerasimov.

La remodelació anunciada ahir per sorpresa pel ministre de Defensa, Serguei Xoigú, es produeix mentre les forces russes lluiten per consolidar el seu control sobre Soledar, a l’est d’Ucraïna, l’endemà que el líder de la milícia de mercenaris Wagner va anunciar que la ciutat estava sota control rus.

Ucraïna va desmentir aquesta informació i va assegurar que la lluita continua en l’assetjada ciutat, epicentre dels combats més durs de la guerra, juntament amb la veïna Bahkmut. En totes dues ciutats, l’exèrcit ucraïnès i les tropes de Moscou –aquestes amb el suport del grup de mercenaris– combaten en una batalla a vida o mort pel seu control, asseguren les tropes de Kíiv. Moscou, per la seva banda, es va mostrar prudent i tampoc va donar per conquerida Soledar. El Ministeri de Defensa rus es va limitar a assenyalar que les seves unitats tenien encerclada la ciutat. Les diferents versions entre el Ministeri de Defensa rus i els mercenaris del grup Wagner evidenciarien tensions entre les forces russes. La captura de Soledar seria sense cap mena de dubte una victòria simbòlica per a Putin, perquè les seves forces no han aconseguit arrabassar el control de cap ciutat important a les forces ucraïneses des del juliol passat. Al contrari, han hagut de recular davant l’avenç de les tropes de Kíiv. De fet, ahir el president rus va reconèixer que la situació als territoris d’Ucraïna que Moscou es va annexionar il·legalment és “difícil”.

Zelenski i els temors a la frontera amb Bielorússia

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va destacar ahir en una reunió de coordinació que el país “ha d’estar preparat” a la frontera amb Bielorússia, tot i considerar que actualment no hi ha perill d’una ofensiva procedent del país veí més enllà de “declaracions contundents” de les autoritats bielorusses. Durant la reunió sobre la seguretat de les fronteres, celebrada en el marc d’una visita a la província de Lviv, a l’oest d’Ucraïna, Zelenski va dir que “a banda de contundents declaracions” no veien “res poderós allà [a la banda bielorussa de la frontera]”. “Però de totes maneres hem d’estar preparats tant a la frontera com a les regions”, va dir en al·lusió als territoris ucraïnesos més pròxims a Bielorússia, país liderat per Aleksandr Lukaixenko, fidel aliat de Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona