Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Ucraïna afirma que ja és un membre ‘de facto’ de l’OTAN

El ministre de Defensa ucraïnès es mostra convençut que seran membres ‘de iure’ de l’Aliança en un “futur proper”

Les baixes a l’Exèrcit rus s’eleven a 114.130, segons Kíiv

Ucraïna s’ha convertit en un membre de facto de l’OTAN perquè els països occidentals, que en el seu moment temien que una assistència militar a aquest país pogués escalar el conflicte, han canviat el seu “enfocament” sobre la guerra, ha afirmat a la BBC el ministre ucraïnès de Defensa, Oleksii Reznikov.

“Aquesta preocupació sobre el pròxim nivell d’escalada, per mi, és una espècie de protocol. Ucraïna com a país, i les forces armades d’Ucraïna, s’han convertit en (un) membre de l’OTAN. De facto, no de iure (legalment). Perquè tenim armament i entenem com utilitzar-lo”, ha argumentat Reznikov en una entrevista amb la cadena britànica.

Reznikov ha rebutjat que els seus comentaris sobre l’aliança militar siguin controvertits. “Per què (seria) controvertit? És veritat. És un fet”, ha insistit Reznikov. “Estic segur que en un futur proper serem membres de l’OTAN, de iure”, ha afegit.

Ucraïna ha intentat unir-se a l’OTAN durant anys i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha pressionat perquè accedir-hi per la via ràpida. El president rus, Vladímir Putin, en canvi, considera com una amenaça per a la seguretat de Rússia un eventual ingrés del país veí a l’Aliança Atlàntica.

I és que l’article 5 del Tractat de l’OTAN diu que un atac armat contra un membre ha de ser considerat un atac contra tots.

Rússia ha argumentat que està lluitant contra l’Aliança Atlàntica a Ucraïna, ja que Occident ha subministrat armes al país després de la invasió russa fa gairebé un any.  Rezknikov està convençut que Ucraïna continuarà rebent armament aliat, inclosos tancs i avions de combat.

El ministre de Defensa ha parlat des de la capital, Kíiv, mentre les forces ucraïneses i russes lluiten forts combats al petit poble de Soledar, a la regió oriental de Donetsk, en algunes de les batalles més intenses de la guerra de gairebé onze mesos.

Segons ell, “aproximadament 500 o 600” combatents russos moren tots els dies arreu del país i Ucraïna perd una desena part d’aquesta xifra, si bé aquestes dades que poden ser contrastades de manera independent.



Més de 100.000 baixes russes

El nombre de baixes a l’Exèrcit rus ascendeix a 114.130 des del 24 de febrer, inici de la invasió russa d’Ucraïna. D’aquest total, 740 corresponen a les últimes 24 hores, ha informat avui l’Estat Major de les Forces Armades ucraïneses.

Les tropes de Kíiv han aconseguit destruir  3.098 tancs russos –quatre l’últim dia–, 6167 vehicles blindats de combat (8), 2.086 sistemes d’artilleria (4), 437 llançacoets múltiples MLRS, 218 sistemes de defensa antiaèria, 286 avions (1) i 276 helicòpters.

Així mateix han eliminat 1.865 aparells no tripulats operatiu-tàctics i 723 míssils de creuer. També han enfonsat set vaixells i neutralitzat 4.833 vehicles i dipòsits de combustible (7) i 184 equips especials, segons el comunicat militar que recull l’agència Ukrinform.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia