Política

La batalla per Soledar

Moscou assegura haver capturat l’estratègica ciutat ucraïnesa, però Kíiv ho nega

L’ocupació de la localitat seria la primera victòria en sis mesos de les tropes de Putin a Ucraïna després de mesos de revessos militars

Rússia va reivindicar ahir la captura de la localitat ucraïnesa de Soledar, a la província de Donetsk, després de dies d’intensos combats. Des d’aquesta petita ciutat, les tropes de Vladímir Putin poden tallar la via de subministrament militar a les tropes de Kíiv al front oriental i aïllar la veïna localitat de Bakhmut, el seu objectiu principal a la província.

La caiguda de Soledar va ser anunciada pel Ministeri de Defensa rus al matí en un comunicat, en el qual afirmava que havia conquerit la ciutat durant la nit. L’exèrcit ucraïnès, però, nega la pèrdua de la ciutat i assegura que els combats continuen. “No, això no és cert. A la ciutat continuen els combats”, va dir a RBC Ukraina, sense donar detalls “per raons de seguretat”, Serhiy Cherevati, portaveu del grup oriental de les tropes de Kíiv. “Les forces ucraïneses mantenen la situació sota control en condicions difícils”, hi va afegir.

Soledar és una ciutat relativament petita, abans dels combats havia arribat a tenir uns deu mil habitants. Hi ha la mina de sal més gran d’Europa i la seva importància estratègica és discutible pels experts, però de confirmar-se que Rússia en té el control això donaria oxigen al president Vladímir Putin. I és que es tractaria de la primera victòria de les seves tropes després de mesos de revessos i revessos militars. Concretament seria la primera ciutat important que conquereixen des del juliol passat, quan van capturar Lissitxansk i Sievierodonetsk a Lugansk. Però en la batalla de Soledar han sorgit divisions entre l’exèrcit rus i el grup mercenaris Wagner. El fundador del grup paramilitar, Ievgueni Prigozhin, va lamentar públicament que en l’anunci de la conquesta de la ciutat el Ministeri de Defensa rus no els hagi citat i va acusar el comandament militar rus de robar-los la victòria. Poc després va arribar un nou comunicat del Ministeri de Defensa rus reconeixent de manera concreta la “valentia” d’aquests mercenaris. La batalla de Soledar, ciutat que en el moment de tancar aquesta edició no se sabia amb certesa si havia caigut o no en mans russes, dona arguments a Kíiv perquè Occident li enviï vehicles de combat i tancs.

El desembre passat, Valeri Zaluzhni, comandant en cap de les forces ucraïneses, va afirmar que per dur a terme una nova contraofensiva Ucraïna necessitaria almenys 300 tancs, entre 600 i 700 vehicles blindats i 500 obusos. El ministre francès de Defensa, Sébastien Lecornu, va confirmar ahir l’envidament de carros de combat AMX-10 RC en el termini de dos mesos.

A més de l’Estat francès, altres països han fet anuncis similars. El president polonès, Andrzej Duda, va assegurar que el seu país està disposat a entregar a Ucraïna una companyia de tancs Leopard “com a part d’una coalició internacional”. El Regne Unit estudia l’enviament d’una dotzena de tancs Challenger 2, mentre que Alemanya no descarta l’enviament de carros de combat Leopard 2, però de moment “no estudia” aquesta possibilitat.

Els EUA demanen a Sèrbia que se sumi a les sancions a Moscou

Els Estats Units consideren que Sèrbia ha de sumar-se a les sancions contra Moscou per castigar Rússia per la seva agressió contra Ucraïna i no limitar-se a condemnar l’agressió. Així ho va manifestar el conseller del Departament d’Estat, Derek Chollet, durant una visita a Belgrad. Sèrbia, candidata a entrar a la UE, és una aliada tradicional de Rússia, que defensa els interessos serbis als fòrums internacionals en relació amb el no reconeixement de Kosova.

Estrenen un centre de llançament de satèl·lits a Suècia

L’Agència Espacial de Suècia va inaugurar ahir, en presència dels líders europeus, el primer centre de llançament de satèl·lits a l’Europa continental, clau per a l’autonomia estratègica de la UE.

L’OTAN desplega a Romania els seus radars de vigilància aèria

L’OTAN desplegarà els seus avions de vigilància AWACS (Sistema Aerotransportat d’Alerta i Control) a Romania per seguir l’activitat russa. Es tracta de radars de llarg abast i sensors passius capaços de detectar contactes aeris i de superfícies a grans distàncies. Segons informa l’Aliança Atlàntica en un comunicat, el desplegament es farà efectiu dimarts que ve i pretén reforçar la presència de l’OTAN a la regió i vigilar l’activitat militar russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona