Política

Quatre exalcaldes de CDC processats per prevaricació i malversació

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha proposat jutjar dinou persones per prevaricació administrativa i malversació de cabals públics, entre elles els exalcaldes de CDC de l’Ametlla de Mar (Andreu Martí), Torredembarra (Daniel Masagué), Vandellós (Josep Jaume Castellnou) i Ascó (Rafael Vidal), per la presumpte manipulació de contractes a catorze ajuntaments de Catalunya en favor de la consultora Efial, cosa que hauria suposat un frau de gairebé 9 milions d’euros.

Aquest procediment es deriva d’una investigació iniciada el 2013 al Jutjat 1 del Vendrell arran d’una denúncia formulada per la Fiscalia Anticorrupció en relació amb possibles irregularitats comeses en la contractació pública de l’Ajuntament de Torredembarra.

D’aquelles diligències es van incoar diverses peces al Jutjat Central d’Instrucció 4 de l’Audiència Nacional que s’han vingut tramitant i que ara conclou amb el pas a procediment abreujat en la investigació principal. El passat 30 de març, el jutge Calama ja va donar per conclosa una altra de les peces que afectava set ajuntaments de la Comunitat de Madrid.

El jutge centra la investigació en la mercantil Efial Consultoria (posteriorment Consultoria en Gestió Innovadora SL) i que, segons el magistrat, la seva arribada a determinades corporacions locals va constituir una eina vàlida per aconseguir encarrilar l’adjudicació de contractes i eliminar la lliure competència.

La interlocutòria detalla l’actuació dels responsables d’aquesta mercantil, els investigats dels ajuntaments afectats, entre ells els exalcalde i també “el frau comès a través d’aquesta il·lícita forma de contractació”, que ascendiria a un total de 8.731.780 euros.

La resolució relata que de manera reiterada els professionals vinculats a Efial emetien informes que tenien per objecte contradir els prèviament emesos per part dels òrgans fiscalitzadors, com són els interventors i secretaris dels ajuntaments. D’aquesta forma, diu el jutge, s’atorgava una aparent cobertura de legalitat a determinades decisions i resolucions que en alguns casos s’han mostrat contràries a dret.

El mecanisme d’actuació, segons Calama, era mitjançant la creació de la figura de l’Empresa Pública Empresarial (EPE) que sembla únicament encaminada a afavorir la relaxació del control administratiu i rebaixar el grau de submissió a la normativa de contractació pública de la qual es beneficiava tant la pròpia Efial com els professionals que executaven els encàrrecs.

El jutge considera que no existeixen indicis per considerar que les contractacions als ajuntaments de Vilassar de Dalt (Maresme) i Tàrrega (Urgell) amb Efial tinguin caràcter delictiu i acorda el sobreseïment provisional dels investigats David Peris Cavero i Jaume Sabater Rovira per falta d’indicis suficients.

La interlocutòria dóna e deu dies al Ministeri Fiscal per sol·licitar l’obertura de judici oral amb la presentació de l’escrit d’acusació o bé sol·licitar el sobreseïment



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona