Política

Com afronta el nacionalisme balear les eleccions?

Els partits sobiranistes poden experimentar un creixement que els faci tenir més pes

El sobiranisme d’esquerres té un partit independent en cada illa, mentre que el centrista El PI és per totes les Balears

Volen avançar més en qüestions com l’impuls al català, l’autogovern i el canvi de model econòmic

La necessitat d’impulsar el català i l’autogovern uneixen el nacionalisme i sobiranisme balears

Els par­tits naci­o­na­lis­tes i sobi­ra­nis­tes a les Illes Bale­ars se la juguen a les elec­ci­ons autonòmiques del 28 de maig d’enguany. Segons diver­ses enques­tes, aques­tes for­ma­ci­ons (Més per Mallorca, Més per Menorca, el PI i Gent per For­men­tera) podrien ser deci­si­ves per for­mar govern i la tendència a l’alça els podria fer gua­nyar pes rela­tiu. Actu­al­ment, aglu­ti­nen 80.000 vots i 10 dipu­tats (si bé l’únic dipu­tat de Gent per For­men­tera és en coa­lició amb el PSIB i Esquerra Unida): 7 escons d’esquer­res i 3 cen­tris­tes (El PI). En les pas­sa­des dues legis­la­tu­res els par­tits sobi­ra­nis­tes d’esquer­res han sos­tin­gut l’exe­cu­tiu lide­rat per la soci­a­lista Fran­cina Armen­gol, però ara volen avançar més en qüesti­ons d’iden­ti­tat com la llen­gua o el model econòmic. Com apunta el politòleg i cofun­da­dor del web d’anàlisi política balear Pas­ses Per­du­des, Julián Clara­munt, les can­di­da­tes amb més força són la popu­lar Magda Pro­hens i l’actual pre­si­denta Armen­gol (PSIB-PSOE). Asse­gura que “tot i que el PP es recu­pera i segu­ra­ment sigui la pri­mera força, el bloc d’esquer­res és ven­ce­dor en la majo­ria d’enques­tes perquè el PSOE es manté i Més pot créixer una mica”.

Clara­munt sosté que Més per Menorca té “una posició avan­tat­josa” perquè no ha entrat al govern i algu­nes enques­tes li donen fins i tot 4 escons, que seria una fita històrica. D’altra banda, Més per Mallorca podria con­so­li­dar els 4 que ja té i recu­pe­rar algun dels que havia tin­gut el 2015, enfi­lat a 6. La con­so­li­dació els podria donar més força en una futura ter­cera legis­la­tura d’Armen­gol. Però un altre par­tit que pot ser deci­siu és el PI-Pro­posta per les Illes, que podria decan­tar la balança. El par­tit naci­o­na­lista de cen­tre­dreta, com relata el politòleg, si treu la repre­sen­tació (ara té 3 dipu­tats) es pot decan­tar cap al PSOE o PP.

L’accent per cada illa

Els par­tits sobi­ra­nis­tes i naci­o­na­lis­tes coin­ci­dei­xen en què cal defen­sar la iden­ti­tat i l’auto­go­vern, així com enfor­tir les rela­ci­ons amb els Països Cata­lans, sobre­tot per la llen­gua. Els d’esquer­res tenen un par­tit a cada illa, men­tre el PI és per tot el ter­ri­tori. Però tots són insu­la­ris­tes.

Més per Mallorca (4 escons) és el par­tit més gran. El seu coor­di­na­dor gene­ral i can­di­dat de en les elec­ci­ons al Par­la­ment balear, Lluís Apes­te­guia, asse­gura que el con­junt de l’esquerra sobi­ra­nista “surt a gua­nyar”. Apes­te­guia, que és bat­lle de Deià, un poble on el PP havia tin­gut majo­ria abso­luta, afirma els sobi­ra­nis­tes han de ser majo­ria perquè “s’ha d’afron­tar el pacte amb el PSIB de manera dife­rent”. “Si no es com­plei­xen les nos­tres exigències no s’ha de donar per segur que esti­guem en el govern”, afe­geix. Valo­ren els avenços en igual­tat, labo­rals, medi­am­bi­en­tals, la nor­ma­lit­zació del català i les rela­ci­ons amb Cata­lu­nya i País Valencià. Però en llen­gua cre­uen que cal avançar més, com també en el canvi de model econòmic. Dar­re­ra­ment, es va eli­mi­nar el requi­sit del català per sani­tat, que ha cau­sat una crisi de govern, en què Més ha obert la porta a sor­tir de l’exe­cu­tiu.

Alhora, diu que cal més con­fron­tació amb l’Estat per defen­sar l’auto­go­vern, la llen­gua i el finançament. Sosté que “el cicle de l’Esta­tut”, ini­ciat amb la reforma del 2007, “s’ha aca­bat perquè no s’han produït les millo­res de finançament ni les trans­ferències de com­petències”. Així, volen una nova etapa de nego­ci­ació. El par­tit es pre­sen­tarà als comi­cis amb tres eixos de pro­grama: casa, feina i illa. Reflec­tei­xen la volun­tat de polítiques d’habi­tatge, de trans­for­mar el model econòmic i de pro­te­gir Mallorca, la llen­gua, auto­go­vern i i natura.

El PI-Pro­posta per les Illes

El PI, pre­si­dit per Tolo Gili, cen­trarà la cam­pa­nya en què “s’està per­dent l’essència de ca nos­tra, que està en perill” i en la urgència de “defen­sar” la idi­o­sincràsia, llen­gua i auto­go­vern. Gili ho atri­bu­eix el retrocés a la gran pressió demogràfica cau­sada per la immi­gració i el turisme. Asse­vera que “cal dei­xar de depen­dre tant del turisme i hem d’apos­tar per la indústria”. Volen reduir els turis­tes amb limi­ta­ci­ons d’entra­des i dema­nen la gestió dels ports i aero­ports, petició com­par­tida per la resta de for­ma­ci­ons naci­o­na­lis­tes. Cri­tica que amb el govern soci­a­lista balear s’ha empit­jo­rat en indi­ca­dors com el PIB, no s’ha diver­si­fi­cat prou i hi ha hagut renúncies en la defensa del català com l’eli­mi­nació per la sani­tat. El PI es pre­senta com a alter­na­tiva per “cen­trar polítiques”, “evi­tar la ultra­dreta” i també “les polítiques d’extrema esquerra com la limi­tació de preus de llo­guer”. Volen ven­dre car el vot cap al PSIB o PP. Rebut­gen ple­na­ment Vox i són lluny de Podem. El can­di­dat del PI, Josep Melià, inten­tarà repe­tir resul­tats (3 escons), després que el par­tit hagi superat una crisi interna, “pri­o­rit­zant el pro­jecte a per­so­na­lis­mes”, després de l’aban­do­na­ment de l’expo­pu­lar Jaume Font.

Més per Menorca

Un altre par­tit sobi­ra­nista d’esquer­res que aspira a créixer és Més per Menorca. El seu coor­di­na­dor gene­ral, Miquel Àngel Maria, espera ser una força que pugui tenir grup propi al Par­la­ment (cal 3 escons) i que pugui gua­nyar al con­sell insu­lar (òrgan equi­va­lent a les dipu­ta­ci­ons pro­vin­ci­als, però amb trets pro­pis). “Enca­rem les elec­ci­ons amb il·lusió: con­nec­tem molt amb els joves i podem créixer”. Una clau de la cam­pa­nya lide­rada pel seu can­di­dat al Par­la­ment, Josep Cas­tells, serà superar el mono­cul­tiu turístic per evi­tar la mas­si­fi­cació, apos­tant per diver­si­fi­car, rein­dus­tri­a­lit­zar i poten­ciar el sec­tor pri­mari. També volen reforçar els ser­veis i, sobre­tot, “deci­dir des de Menorca”: s’opo­sen al cen­tra­lisme esta­tal, però també al mallorquí. Miquel Àngel Maria asse­gura que pre­te­nen “incre­men­tar la capa­ci­tat del con­sell insu­lar i que s’hi trans­fe­rei­xin com­petències” per incre­men­tar la sobi­ra­nia de l’illa. Alhora, cre­uen que cal impul­sar l’ús del català soci­al­ment i en les admi­nis­tra­ci­ons.

Gent per For­men­tera

El par­tit insu­la­rista d’esquer­res Gent per For­men­tera ha gover­nat el con­sell insu­lar des que es va crear fa 16 anys. Aquest període, que comença el 2007, coin­ci­deix amb l’asso­li­ment de l’auto­no­mia per For­men­tera, que va obte­nir con­sell insu­lar propi sepa­rat d’Eivissa. La secretària gene­ral de la for­mació, Sònia Car­dona, explica que els fona­ments del seu pro­jecte són l’insu­la­risme, la visió d’esquer­res redis­tri­bu­tiva, l’eco­lo­gisme, la defensa de la llen­gua i la cul­tura cata­la­nes i la par­ti­ci­pació ciu­ta­dana. El gran repte que cal afron­tar la següent legis­la­tura serà també l’accés a l’habi­tatge com les polítiques medi­am­bi­en­tals. For­men­tera ha estat la pri­mera illa de l’Estat que ha regu­la­rit­zat el nom­bre de vehi­cles que hi poden entrar: aquesta aposta pel decrei­xe­ment i per un “turisme digne” és motiu d’orgull pel par­tit de Car­dona. El turisme és el motor econòmic prin­ci­pal de l’illa, però no el volen a qual­se­vol preu. Pre­ci­sa­ment, el model turístic d’aquest par­tit ha topat amb lla per­se­cució judi­cial per part d’un gran empre­sari del sec­tor. Final­ment l’any pas­sat els acu­sats van ser absolts de tots els càrrecs. “Hem pas­sat per un cal­vari, però hem vençut l’espe­cu­lació immo­biliària”, asse­gura Car­dona, que lamenta que s’han sen­tit “sols” i ho addu­eix al “silenci còmplice” i als que “ho han vol­gut apro­fi­tar”.

El paper de les enti­tats civils

L’Obra Cul­tu­ral Balear, que tot just ha fet 60 anys, es posa entre cella i cella “que el català torni a ser la llen­gua franca de comu­ni­cació”. Per això, com explica el seu pre­si­dent, Joan Mira­lles, volen tre­ba­llar con­jun­ta­ment amb la resta dels Països Cata­lans perquè la llen­gua tin­gui pes social i a les xar­xes, es com­ba­tin els pre­ju­di­cis i es res­pecti el dret a emprar-la arreu. Creu que les admi­nis­tra­ci­ons de l’àmbit lingüístic han d’anar a l’una, com ja ho fan les enti­tats, amb Òmnium i Acció Cul­tu­ral del País Valencià. “Hem d’expli­car que el mer­cat no és d’un milió de per­so­nes, sinó dels 12 mili­ons que habi­ten els Països Cata­lans”, diu.

Amb els objec­tius de “llen­gua, cul­tura i país”, el pre­si­dent de l’enti­tat sosté que si bé l’inde­pen­den­tisme és mino­ri­tari, “la defensa de la llen­gua, cul­tura i l’auto­go­vern té una majo­ria social molt clara”. L’Obra Cul­tu­ral vol ser el pal de paller d’aquests objec­tius, amb ini­ci­a­ti­ves i donant suport a les exis­tents. “Cal més pres­su­post en política lingüística: actu­al­ment, es gasta la mei­tat que el 2004”, lamenta Mira­lles. Si bé s’ha aca­bat amb “l’hos­ti­li­tat” de l’expre­si­dent balear i anti­ca­ta­la­nista José Ramón Bauzá i s’ha avançat, “no s’ha recu­pe­rat el que es tenia”. Recorda que en el seu moment l’Obra va ser pro­ta­go­nista de la llei de nor­ma­lit­zació lingüística, el decret de mínims i la cre­ació d’IB3, però que ara cal anar més enllà pels can­vis soci­als i demogràfics.

Una altra enti­tat balear que pres­si­ona els par­tits sobi­ra­nis­tes i naci­o­na­lis­tes perquè siguin més exi­gents és l’Assem­blea Sobi­ra­nista de Mallorca. El seu pre­si­dent, Joan Pla­nes, els demana “més valen­tia en els temes de la iden­ti­tat naci­o­nal”, alhora que reco­neix que són “l’espe­rança”. No li con­venç l’estratègia que, a parer seu, adop­ten els par­tits, “que volen eixam­plar donant menys importància a la iden­ti­tat”. I sosté que “el govern d’Armen­gol no ha fet prou per fer avançar en la llen­gua men­tre hi ha hagut una recu­lada”. Per això, li agra­da­ria “un cop sobre la taula” d’un par­tit com Més per Mallorca, que està al govern. En qüesti­ons com aques­tes Pla­nes creu que cal­dria “fer­mesa”, com en l’ense­nya­ment, on “s’incom­pleix el decret de mínims” que obliga a fer almenys el 50% de les clas­ses en català. Pel que fa a l’inde­pen­den­tisme, és evi­dent que avui en dia és mino­ri­tari, si bé “es vol avançar en sobi­ra­nia”. Tot i això, recorda que en les elec­ci­ons euro­pees del 2019 Junts va treure 10.000 vots i la coa­lició Ara Repúbli­ques, 20.000.

Eleccions amb un PP menys hostil
Després del pas de l’anticatalanista Bauzá, el politòleg Julián Claramunt assegura que , el PP ha tornat a la posició de defensar el català, parlant-lo, com quelcom natural i “folklòric”, no polític. Però això podria canviar si guanyen i depenen de Vox.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.