Política

Zelenski engega una purga d’alts funcionaris per posar fre a la corrupció

Cauen sis membres del seu executiu i cinc governadors regionals

Els EUA lloen el líder ucraïnès i garanteixen el correcte ús del material que hi envien

El govern ucraïnès, encapçalat pel president Volodímir Zelenski, va anunciar ahir la destitució de sis dels seus membres i va acceptar la dimissió de cinc governadors regionals, en el que suposa la reorganització més important de l’administració des de l’inici de la invasió russa.

Els cessaments van tenir lloc arran d’unes investigacions de corrupció per presumpta malversació de fons entre diversos alts funcionaris, segons va informar el mitjà Kyiv Independent. Els cessats són el viceministre de Defensa, Viatxeslav Xapovalov; el de Política Social, Vitali Muzitxenko, i els de Territoris i Comunitats, Ivan Lukeria i Viatxeslav Nehoda, respectivament. També els vicecaps d’estat del Servei Marítim i Fluvial, Anatoli Ivankevitx, i de Transport, Viktor Vixnio. Els acomiadaments tenen com a objectiu garantir la transparència i l’eficiència en la gestió, segons Ukrainska Pravda. També deixaran el càrrec els caps de les administracions militars de les regions de Dnipropetrovsk, Valentin Reznitxenko; Kíiv, Oleksii Kuleba; Sumy, Dmitro Zhivitski; Zaporíjia, Oleksandr Stàrukh, i Kherson, Iaroslav Ianuixevitx. Aquestes dues últimes regions estan controlades parcialment per l’exèrcit rus. Un dels casos que s’estan investigant afecta el Ministeri de Defensa, que hauria comprat aliments per als militars a preus dos o tres cops més alts que els habituals.

Zelenski va anunciar també que es prohibirà a partir d’ara la sortida del país dels alts funcionaris del govern. “Ja no podran viatjar a l’estranger per vacances o qualsevol altre motiu no governamental.” Aquesta mesura s’estendrà a diputats, fiscals i altres funcionaris “que se suposa que han de treballar per a l’estat i a l’estat”.

Hores després dels anuncis, els EUA van celebrar les “accions ràpides i decisives” de Zelenski. El portaveu del Departament d’Estat, Ned Price, va assegurar que Washington té personal dedicat a assessorar el govern ucraïnès en la “rendició de comptes”.

Segons Price, els EUA es comprometen a garantir que tots els enviaments d’armament i d’assistència humanitària per a Ucraïna s’utilitzin correctament i sota estricte compliment de la llei. La Comissió Europea, per la seva banda, també va opinar que el president ucraïnès està actuant “seriosament” contra la corrupció al seu país.

LA FRASE

[Els funcionaris] ja no podran viatjar a l’estranger per vacances o per cap altre motiu no oficial
Volodímir Zelenski
PRESIDENT D’UCRAÏNA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia