Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El govern alemany confirma l’enviament de tancs Leopard 2 a Ucraïna

Berlín enviarà 14 carros de combat i emetrà els permisos perquè altre països en puguin cedir a Kíiv

Alemanya entrenarà els soldats ucraïnesos i també proporcionarà logística, municions i el manteniment del sistema

El govern alemany ha confirmat aquest dimecres la decisió de posar a disposició d’Ucraïna carros de combat del tipus Leopard 2, l’enviament dels quals per part dels aliats a països tercers requereix l’autorització de Berlín. A més, Alemanya proporcionarà 14 unitats d’aquests tancs de la seva pròpia flot.

Així ho ha anunciat un portaveu de l’executiu a Berlín, Steffen Hebestreit, que ha donat per bones així les informacions ja avançaven diversos mitjans alemanys i dels Estats Units sobre el desbloqueig a l’enviament dels Leopard 2 a Kíiv.

En un comunicat emès avui dimecres coincidint amb la reunió del govern, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha justificat que amb aquesta decisió pretén donar continuïtat a l’“estratègia de suport” a Ucraïna en el context de la guerra d’Ucraïna i a l’actuació “coordinada” amb la resta d’aliats internacionals.  “Aquesta decisió continua en la nostra línia coneguda de donar suport a Ucraïna el millor que puguem. Actuem internacionalment de manera molt coordinada”, ha assegurat el canceller, segons ha indicat el portaveu.

A banda de desbloquejar l’enviament dels tancs per part de països aliats, Berlín també ha anunciat que “Alemanya, en un primer pas, posarà a disposició [d’Ucraïna] 14 Leopard 2A6 que provenen de les existències de l’Exèrcit federal”. Scholz assegura al comunicat que l’objectiu és “reunir i enviar ràpidament dos batallons amb tancs Leopard 2”.

L’executiu ha afegit que l’entrenament dels soldats ucraïnesos per utilitzar aquests vehicles de combat començarà ràpidament i es farà a Alemanya. A més d’aquesta capacitació, el paquet d’ajuda militar també inclourà logística, municions i manteniment del sistema, precisa la nota.

Altres socis europeus traslladaran per la seva banda els seus blindats del tipus Leopard 2. El portaveu ha indicat que Alemanya emetrà els permisos corresponents per transferir els tancs als països socis que desitgin lliurar ràpidament els seus tancs a Ucraïna.

Les reaccions per part dels aliats d’Ucraïna no han trigat a arribar. Un dels primers en pronunciar-se ha estat el primer ministre britànic, Rishi Sunak, qui ha celebrat que Alemanya autoritzi l’enviament dels tancs i ha afirmat que és “la decisió correcta”.

També ha aplaudit la decisió el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, que aquesta mateixa setmana ha enviat una sol·licitud formal perquè Alemanya doni llum verda al lliurament de 14 vehicles del seu arsenal. “És un gran pas per aturar Rússia; junts som més forts”, ha escrit a les xarxes socials.

Zelenski celebra que la decisió arriba “a temps”

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha agraït aquest dimecres al canceller alemany, Olaf Scholz, la seva decisió d’enviar tancs Leopard 2 al seu país i ha celebrat que l’anunci alemany es produeix “a temps”.

“Tancs de combat capdavanters alemanys, ampliació del suport a la defensa i missions d’entrenament, llum verda als socis perquè subministrin armes similars. Acabo d'escoltar aquestes decisions importants i oportunes en una trucada amb Olaf Scholz”, ha explicat Zelenski a les xarxes socials després de mantenir una conversa telefònica amb el canceller alemany, que aquest ha revelat davant el Bundestag alemany.

“Estic sincerament agraït a Olaf Scholz i a tots els nostres amics a Alemanya”, ha afegit el president ucraïnès.

Zelenski ha destacat que aquestes aportacions són importants i arriben a temps per a la defensa del seu país.

El Kremlin avisa que el pla d’enviar tancs a Ucraïna està “destinat al fracàs”

Moscou veu en la decisió de proporcionar carros de combat d’última generació a Ucraïna com una “agressió” a Rússia i assegura que el pla de reforçar militarment Ucraïna per assolir la pau “no té sentit”.

El portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha declarat aquest dimecres que l’enviament dels tancs Leopard 2 de fabricació alemanya i eventualment dels Abrams nord-americans a Kíiv és un pla “sobreestimat” que no donarà l’avantatge desitjat per Occident. “És un pla destinat al fracàs”, ha augurat Peskov en la seva roda de premsa diària.

Segons ell, “molts especialistes són conscients que és absurd” proporcionar aquest blindats pesants Ucraïna

Peskov ha advertit que els tancs occidentals “cremaran” a Ucraïna, igual que ho han fet, segons ell, altres armes subministrades al país veí.

A més, avisat dels carros Abrams que Washington estudia lliurar a Kíiv. “Ho pagaran, en primer lloc, els contribuents europeus i els nord-americans, com sempre, es quedaran com a mínim amb la seva part”, ha incidit.

Mitjans de comunicació dels EUA van revelar ahir dimarts que el govern del president Joe Biden estava treballant en els plans per transferir tancs Abrams a Ucraïna i que ho podria anunciar aquesta setmana. El Pentàgon va sortir al pas d’aquestes informacions dient que “per ara” no té cap anunci a fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona