Política

Puigdemont: “La sentència fa inviables les euroordres”

El president fa una lectura positiva del pronunciament del TJUE i assegura que la sentència deixa les extradicions en via morta

Destaca que el tribunal parli de persecució de col·lectius per rebutjar extradicions: “Ens obre un terreny per fer lluita política”

El president Puigdemont ha assegurat que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) “deixa les extradicions en via morta. Posa condicions a la presentació de noves euroordres que a la pràctica les fan inviables”. En una compareixença aquest dimarts al migdia per valorar el pronunciament del tribunal europeu, Puigdemont ha fet una valoració molt positiva de la sentència, remarcant que constata que “la decisió de la justícia belga estava d’acord amb la directiva marc” de la UE, que el magistrat Llarena va posar en dubte.

També ha remarcat com a molt positiu que es parli de “grup objectivament identificable”. “És a dir els catalans que volem la independència del nostre país, els catalans que considerem que Catalunya és una nació, ara el TJUE incorpora aquest raonament en les condicions en què es pot rebutjar una euroordre. Ens obre un terreny per fer lluita política, més enllà dels codis penals”, ha assegurat.

Sobre l’informe del grup de treball de detencions arbitràries de l’ONU es diu que pot ser tingut “perfectament en compte” per rebutjar una euroordre, com va fer la justícia de Bèlgica en l’euroordre de Lluís Puig. “La lluita es va aclarint, avui hem consolidat coses que portàvem cinc anys treballant per consolidar i podrem continuar treballant des de la nostra condició de representants polítics, perseguits per raons polítiques i la persecució política no té cabuda en l’ordenament de les democràcies europees”.

Preguntat sobre el seu retorn, Puigdemont ha afirmat: “Des del primer dia que vaig arribar aquí, sempre he treballat amb l’escenari de tornar lliure, però no de tornar entregat, ni rendir-me i avui estem més a prop”.

Per la seva banda, l’advocat Gonzalo Boye, ha assegurat que “la pilota li han passat al Suprem”, a qui considera que ha d’analitzar “la seva pròpia falta de competència, i si vol tornar a sotmetre els seus criteris” a l’escrutini dels jutjats europeus.

Goye ha insistit en què el Suprem no és competent per jutjar el cas, idea que ha deixat clara en diversos tuits: “No pot considerar-se un tribunal establert per llei, article 6 apartat 1, un tribunal suprem que resolgui en primera i última instància sobre una qüestió penal sense disposar d’una base legal expressa que li confereixi competència per enjudiciar tots els encausats”.

L’exconseller Lluís Puig ha assegurat estar “molt content” per la resolució de la sentència, també pensant “que avui Europa és més justa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia