Política

Estats Units destrueix el globus xinès que sobrevolava el territori

El president Joe Biden ha donat l’ordre d’abatre el presumpte aparell espia

Les restes cauen sobre l’oceà i les autoritats intentaran recuperar-les

Les forces aèries dels Estats Units d’Amèrica (EUA) han destruït aquest dissabte el presumpte globus espia xinès que ha sobrevolat el territori nord-americà els últims dies, segons fonts oficials citades per mitjans estatunidencs. El globus ha estat enderrocat quan ja volava sobre l’Atlàntic i les seves restes han caigut a l’oceà, davant la costa de Carolina del Sud, i ara les autoritats intentaran recuperar-les.

Diversos testimonis citats per mitjans han relatat que el globus ha estat destruït per “un míssil o un artefacte similar”. Segons un fotògraf local citat per la CNN, diversos avions han sobrevolat la zona abans de l’impacte. A les xarxes socials han començat a circular vídeos on es veu com el globus cau després d’una explosió.

El secretari de Defensa, Lloyd J. Austin, ha confirmat que el “globus espia” xinès ha estat abatut “amb èxit” per ordre del president dels EUA, Joe Biden.

El departament de Defensa va anunciar el passat dia 2 que seguia els moviments d’un “globus espia” xinès que passava damunt l’Estat de Montana (nord-est), on es troba un dels tres camps de sitges de míssils nuclears existents al territori dels EUA. Els altres dos camps de sitges atòmics s’ubiquen a dos Estats limítrofs amb Montana: Dakota del Nord, a l’est, i Wyoming, al sud.

Segons va explicar aquest divendres el Pentàgon, el globus s’ha traslladat en les últimes hores en direcció est vola a uns 60.000 peus de la superfície (18.288 metres).

En un principi la cúpula del Pentàgon va recomanar que no s’adoptés cap acció contra l’aparell per motius de seguretat, ja que podrien caure restes sobre la població, però, un cop l’aparell ha entrat al mar, s’ha decidit abatre’l.

En un comunicat, Austin detalla que dos avions de combat han disparat avui contra l’artefacte sobre les aigües de l’Atlàntic, davant la costa de Carolina del Sud. El secretari ha afirmat que l’aparell “estava sent utilitzat per la República Popular de la Xina en un intent de vigilar llocs estratègics als Estats Units continentals”.

Minuts després, el mateix president ha declarat en una atenció als mitjans que el segueixen que el globus ha estat enderrocat “amb èxit” i que ell va donar el passat dimecres l’ordre de destruir-lo quan arribés al mar i abans que sortís dels límits de l’espai aeri nord-americà.

La nota de Defensa explica que “Biden va donar la seva autorització per enderrocar el globus de vigilància tan aviat com la missió pogués executar-se sense un risc indegut per a les vides dels nord-americans que es trobin en la trajectòria del globus”.

Després d’“una anàlisi acurada”, els comandants militars “van determinat que destruir el globus mentre sobrevolava la terra representava un risc per a les persones en una àrea àmplia a causa de la seva mida i a l’altitud del globus i la seva càrrega útil de vigilància”. El Pentàgon contemplava dues opcions per abatre el globus “de manera segura” sobre l’aigua i ha decidit dur a terme l’acció aquest dissabte, “en coordinació i amb el ple suport del govern canadenc”.

“L’acció deliberada i legal d’avui demostra que el president Biden i el seu equip de seguretat nacional sempre posaran la seguretat del poble estatunidenc en primer lloc mentre responen de manera efectiva a la inacceptable violació de la nostra sobirania per part de la República Popular de la Xina”, finalitza el comunicat.


Crisi diplomàtica
La presència d’aquest suposat “globus espia” xinès a l’espai aeri nord-americà ha desencadenat una crisi en les relacions entre Washington i Pequín. La Xina va admetre ahir divendres que el globus li pertany, tot i que va assegurar que era “un dirigible civil utilitzat amb finalitats d’investigació” científica, ”principalment meteorològiques”.

En canvi, Estats Units sospita que s’ha utilitzat amb finalitats d’intel·ligència i el secretari d’Estat, Antony Blinken, ha decidit suspendre el viatge que tenia previst fer al gegant asiàtic.

Després de l’anunci, el director de l’Oficina d’Afers Exteriors de la Xina, Wang Yi, va mantenir una conversa telefònica amb el cap de la diplomàcia dels EUA, en la qual va demanar a Washington “mantenir la calma, comunicar-se a temps, evitar errors de judici i controlar les diferències”.

En les últimes hores diverses veus han demanat a l’administració de Joe Biden que actués amb més contundència enfront d’aquesta incursió en l’espai aeri, entre ells l’expresident Donald Trump.
“Enderroqueu el globus”, ha escrit Trump a la seva xarxa social Truth.


Tres aeroports tancats
Hores abans de la destrucció del globus aerostàtic per caces dels EUA, L’Administració Federal d’Aviació (FAA) d’aquest país ha restringit l’activitat a tres aeroports de la zona per on passava l’aparell per “iniciatives de seguretat nacional”.

L’autoritat aèria nord-americana ha tancat temporalment els aeroports de Wilmington, Myrtle Beach i Charleston, a Carolina del Nord i Carolina del Sud, cosa que els mitjans locals han interpretat com un signe d’una imminent d’acció contra l’aparell.

“La FAA ha aturat les sortides i arribades als aeroports de Wilmington (ILM), Myrtle Beach International (MYR) i Charleston International (CHS) per donar suport al Departament de Defensa en un esforç de seguretat nacional”, ha apuntat a través d’un missatge en xarxes socials.

Segons la CNN, els llocs web que segueixen l’activitat dels avions militars mostraven aquest dissabte diversos vols davant la costa de les Carolines, en línia amb la trajectòria esperada del presumpte globus espia xinès. El Pentàgon no ha confirmat abans de l’acció que cap dels avions militars a l’àrea estigui relacionat amb el globus.


No disparin!
Les autoritats del comtat de York, a Carolina del Sud, han fet aquest dissabte una crida als ciutadans perquè no disparin contra el globus espia que ha sobrevolat la zona.

“Això no és la Lluna. Sí, hi ha informes que el globus xinès està volant sobre la nostra àrea en aquest moment. Està volant a més de 60.000 peus. No intenti disparar-li! Les ràfegues del seu rifle NO hi arribaran. Sigui responsable. El que puja baixarà, incloses les seves bales”, ha avisat en un missatge a les xarxes socials l’oficina del xèrif del comtat.

En un dels països del món que té més normalitzat l’ús de les armes, el xèrif de York ha volgut explicar a la població que no pot fer justícia per la seva mà i que tampoc serviria de gaire.

El missatge està acompanyat de diverses fotografies del globus, que aquest matí estava a l’altura de la ciutat de Charlotte, a Carolina del Nord, i ha estat visible en alguns moments per a la població, malgrat que està a uns 18.288 metres sobre la superfície.

EUA detecta un altre “globus espia” a l’Amèrica Llatina

Estats Units ha detectat un altre “globus espia” de la Xina que, segons ha informat el Pentàgon, estaria sobrevolant l’Amèrica Llatina.

“Estem veient informació d’un globus que sobrevola Amèrica Llatina. Avaluem ara si es tracta d’un altre globus de vigilància xinès”, ha dit en una declaració enviada a la premsa el portaveu del departament de Defensa, general de brigada Patrick Ryder.

En paral·lel, el diari La Nación de Costa Rica ha publicat un article sobre un objecte volador blanc, que semblava un globus aerostàtic, i que ha estat albirat sobre el país centreamericà.

Consultat per la cadena CNN, un alt funcionari del Pentàgon ha apuntat que aquest segon globus no sembla que es dirigeixi cap als Estats Units.

La Xina no ha confirmat ni desmentit al llarg d’aquest dissabte que el segon “globus espia” detectat pels EUA sigui seu.

Tampoc els diferents mitjans oficialistes, com la cadena estatal CCTV, l’agència de notícies Xinhua, o mitjans com el Diari del Poble, Global Times o China Daily, altaveus en moltes ocasions del règim xinès, fan cap esment a l’objecte volador blanc vist a Costa Rica.

So un usuari realitza una recerca a Weibo –una xarxa social equivalent a Twitter, censurada a la Xina– ustilitzant amb caràcters xinesos les paraules “globus” o “aeronau” unides al terme “Amèrica Llatina”, només apareixen tres publicacions sobre l’anunci d’ahir per part d’EUA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona