Política

estats units

Els EUA diuen que van respectar el dret internacional quan van abatre el globus espia xinès

El portaveu del Consell de Seguretat de la Casa Blanca confia a redreçar la confiança amb la Xina trencada des de la visita de Nancy Pelosi a Taiwan

El portaveu del Consell de Seguretat de la Casa Blanca, John Kirby, ha defensat aquest dilluns l’actuació dels Estats Units en derrocar el globus espia xinès que va estar diversos dies sobrevolant el territori nacional i ha assegurat que es va respectar el dret internacional.

“Els Estats Units va actuar de conformitat amb el dret internacional i en defensa de la nostra pàtria i del nostre espai aeri sobirà”, ha apuntat en una conversa amb la premsa, l’endemà passat que Washington derroquessin el globus amb un míssil, enfront de les costes de Carolina del Sud.

L’enderrocament, ha precisat Kirby, es va fer “a unes sis milles de la costa dins del nostre espai aeri territorial perquè poguéssim complir amb el dret internacional, a diferència dels xinesos, que no van complir amb el dret internacional en volar sobre l’espai aeri sobirà dels Estats Units”.

“Estem absolutament en el nostre dret de tirar-los el globus i recuperarem tant com puguem per a aprendre de la seva missió”, ha destacat.

Kirby responia així a la Xina després que el seu viceministre d’Afers exteriors, Xie Feng, acusés els Estats Units d’exagerar en la seva reacció i de “violar greument l’esperit del dret internacional” amb un “ús indiscriminat de la força”.

Xie ha afegit que la Xina protegirà els drets i interessos legítims de les empreses xineses i “defensarà els interessos i la dignitat del país”, una frase que ha fet saltar totes les alarmes d’un possible conflicte entre totes dues potències.

No obstant això, Kirby ha tractat de treure ferro a l’incident assegurant que “no hi ha raó” perquè les tensions en la relació bilateral “derivin en alguna mena de conflicte”.

Per això, ha precisat, la visita del secretari d’Estat, Antony Blinken, a la Xina que anava a començar aquest cap de setmana “no s’ha cancel·lat, sinó que s’ha posposat”.

Malgrat que la Xina continua defensant que el globus era part d’una missió civil que buscava obtenir dades meteorològiques, els Estats Units continua mantenint que té suficients proves que el globus buscava espiar llocs sensibles per a la seguretat nacional.

“Volen fer creure que es tractava d’una espècie de globus meteorològic innocent que simplement surava en l’aire. Sabem que tenien control sobre la seva velocitat i la seva direcció i creiem que estava realitzant vigilància sobre llocs militars hipersensibles dins dels Estats Units”, ha precisat.

Tot i l’incident, Kirby ha assegurat que no ha canviat la visió del president estatunidenc, Joe Biden, que la relació amb la Xina és “molt important”, i ha insistit que els Estats Units no busquenun conflicte amb la Xina.

“No hi ha dubte que les relacions entre els EUA i la Xina, fins i tot abans d’aquest incident, eren tibants. Aquesta és una de les raons per les quals era tan rellevant que el president es reunís amb el president xinès, Xi Jinping, en el G20”, ha explicat Kirby. La trobada que es va produir al novembre a Bali (Indonèsia) va servir per a “començar a treballar en com reiniciar alguns dels vehicles de comunicació que els xinesos van tancar arran de la visita de la presidenta (de la Cambra de Representants, Nancy) Pelosi a l’illa de Taiwan”.

La Casa Blanca confirma que 3 globus xinesos van sobrevolar els EUA en l’era Trump

El portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, ha assegurat aquest dilluns que, en l’època en la qual Donald Trump va ser president (2017-2021), almenys tres globus xinesos van sobrevolar els Estats Units.

“Almenys en tres ocasions els globus de vigilància de la República Popular de la Xina van transitar el nostre espai aeri. Diré que, segons tots els indicis que tenim, això va ser durant breus períodes de temps, res semblant al que vam veure la setmana passada en termes de durada”, ha apuntat en una trobada amb mitjans.

L’existència d’aquests globus va ser descoberta durant el govern de Joe Biden en circumstàncies que Kirby no va voler revelar i no és clar que Trump ho sabés en el seu moment. “No puc parlar de la consciència que hi havia en l’administració anterior sobre aquests fets. Puc dir-los que descobrim aquests vols després que arribem al poder i no entraré en els detalls de com ho vam fer”, ha precisat.

A través de xarxes socials, Trump va dir el diumenge que sota el seu govern cap “globus espia” xinès va sobrevolar els Estats Units.

“Tot aquest programa de la Xina no és nou. És una cosa en la qual han estat treballant durant molts anys i que han tractat de millorar”, va apuntar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts