Política

estats units

Els EUA busquen el globus xinès en una àrea equivalent a 15 per 15 camps de futbol

El cap del NORAD confia a poder trobar les restes i recuperar-les per poder-les analitzar

Els Estats Units estan buscant en una àrea equivalent a quinze camps per quinze camps de futbol les restes del globus espia de la Xina que va destruir el dissabte sobre l’Atlàntic, segons ha dit aquest dilluns el cap del Comando de Defensa Aeroespacial d’Amèrica del Nord (NORAD, en anglès), el general Glen VanHerck.

VanHerck ha explicat en una trobada amb periodistes que en les labors de rescat participa el vaixell de l’Armada USS Carter Hall, que es troba prop del lloc on el globus es va precipitar a la mar, al costat d’una embarcació Pathfinder, que compta amb un sonar, que ajudarà a crear un mapa de l’àrea.

“Esperem que la zona de les restes tingui una magnitud d’uns 1.500 metres per 1.500 metres, és a dir més de quinze camps de futbol per quinze camps de futbol”, ha indicat.

Des d’aquest dilluns els equips de cerca estan emprant vehicles submarins no tripulats per a localitzar les restes que s’hagin enfonsat. “Estem treballant molt intensament”, ha recordat el comandant del NORAD, qui ha recordat que els treballs es porten “en alta mar a uns (15,24 metres) per sota de la superfície, per la qual cosa depenen de l’estat de la mar i els corrents.

VanHerck no ha descartat que parts del globus arribin a la riba, per la qual cosa el general ha instat els ciutadans que visquin en la zona costanera a contactar amb els responsables locals de seguretat si es troben amb alguna peça.

Per a aquestes labors de recuperació, les forces armades compten amb l’ajuda de l’FBI i amb agents del Servei Naval de Recerca Criminal.

VanHerck ha assenyalat que de moment desconeix a on seran enviats les restes del globus per a ser analitzats pels serveis d’Intel·ligència.

VanHerck ha agregat que, segons les seves estimacions, el globus tenia 200 peus d’altura (gairebé 61 metres) i que tenia un espai de càrrega similar al d’un avió, per la qual cosa va calcular que les restes de l’aparell poden tenir un gran pes.

Segons VanHerck, l’aparell també disposava de panells solars i material “potencialment perillós”, com a equip per a fer operar bateries i fins i tot possibles “explosius” per a detonar i destruir el globus.

El comandant del NORAD ha confirmat que el globus va ser destruït el dissabte pel tret d’un míssil AIM-9X, amb una ogiva nuclear, des d’un caça bombarder F-22.

Preguntat sobre les mesures que es van adoptar per a protegir els EUA el temps que el globus va creuar el territori dels EUA, VanHerck ha apuntat que no es va decidir destruir abans l’aparell perquè no suposava una amenaça per a la gent en la superfície i perquè “hi havia una oportunitat potencial” per a recopilar informació d’intel·ligència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia