Política

estat francès

El carrer torna a exigir Macron la retirada de la reforma de les pensions

La protesta ha tingut una participació menor a la mobilització del 31 de gener, però similar a la primera que es va fer el passat 19 de gener

Multitudinàries marxes organitzades pels sindicats i secundades pels partits d’esquerra van exigir avui a França, per tercera vegada en tres setmanes, la retirada de la reforma de les pensions impulsada pel president francès, Emmanuel Macron, que inclou una extensió de l’edat mínima de jubilació dels 62 als 64 anys.

La mobilització, que succeeix quan el text acaba de començar a debatre’s en tibants sessions de l’Assemblea Nacional, ha abastat, com les dues anteriors (19 i 31 de gener), vagues parcials en diversos sectors claus del país, com els transports, l’educació i l’energia.

Segons les dades dels sindicats, s’han mobilitzat en tota França uns dos milions de persones, una participació a la baixa respecte a l’última protesta del 31 de gener, quan van calcular 2,8 milions.

A París, els organitzadors han xifrat en 400.000 els participants, també a la baixa respecte a l’última manifestació i similar a la primera del 19 de gener. En altres grans ciutats francesos la tendència també ha estat a la baixa respecte al 31 de gener.

El ministeri de l’Interior ha calculat 757.000 manifestants en tot el país, amb només 57.000 a París. En la capital francesa, la Policia ha comptabilitzat, de moment, 17 arrestos durant una protesta que ha travessat bona part del centre de la ciutat.

El govern francès considera que la reforma és fonamental per a evitar la fallida del sistema de pensions.

Sense canvis, l’administració de Macron calcula que el sistema tindria un dèficit de 12.500 milions anuals des de 2027 i de 25.000 milions en l’horitzó de 2040.

A més de l’aturada entre el personal educatiu, nombroses universitats i centres de secundària de tot el país han estat objecte avui de bloquejos per part dels seus propis estudiants.

“És una bogeria fer-se el desentès”

Com en les altres dues mobilitzacions, les organitzacions sindicals han encapçalat les manifestacions. La CFDT, la principal de França, i la Confederació General del Treball (CGT), la segona en importància, han retret Macron i el seu govern la seva “sordesa” davant l’oposició de l’opinió pública, majoritàriament contra l’actual reforma.

“És una bogeria democràtica tancar l’orella”, ha denunciat el secretari general de CFDT, Laurent Berger, mentre Philippe Martínez, líder de la CGT, s’ha queixat que l’Executiu hagi decidit limitar el debat parlamentari del seu projecte de llei de reforma a dos mesos: “És gairebé un insult per a aquells que es mobilitzen”.

Els líders dels partits d’esquerra, que intentar entorpir la tramitació de la reforma en l’Assemblea amb una pluja d’esmenes, han acudit a la protesta parisenca.

“El 70% de la població s’oposa a ella, el conjunt de les organitzacions sindicals i dels treballadors s’oposen a ella”, ha declarat Manuel Bompard, diputat i coordinador de la França Insubmisa.

La pròxima convocatòria contra el pla de les pensions de Macron serà el pròxim dia 11, quan els organitzadors esperen comptar amb més manifestants als carrers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA