Política

XINA

Pequín afirma que globus dels EUA van sobrevolar la Xina almenys deu cops l’últim any

El portaveu d’Afers estrangers xinès, Wang Wenbinacusat, acusa Washington d’“abusar” del seu “avantatge tecnològic” per portar a terme “operacions d’espionatge a gran escala” i “robar secrets” de manera “indiscriminada”

La Xina ha assegurat avui que globus nord-americans han sobrevolat almenys deu vegades el país asiàtic durant l’últim any, en un moment de tensió entre les dues potències després que Washington abatés un suposat globus espia xinès el dia 4 .

“És comú que globus dels EUA entrin il·legalment a l’espai aeri d’altres països. Només el darrer any, globus nord-americans de gran altitud han sobrevolat l’espai aeri xinès més de deu vegades sense l’aprovació de les autoritats xineses pertinents. Els EUA han de reflexionar i canviar d’actitud abans d’incitar la confrontació, calumniar i acusar a altres”, ha afirmat avui el portaveu d’Afers estrangers Wang Wenbin en roda de premsa.

Wang ha dit també que no té coneixement sobre els últims suposats objectes no identificats que han estat abatuts als EUA i el Canadà, tot i que ha acusat Washington de “reaccionar de manera exagerada” per abatre aquests artefactes.

Des que es va localitzar i abatre dies després el primer globus espia xinès, el Departament de Defensa dels EUA ha augmentat la vigilància del seu espai aeri, cosa que explica “en part” l’increment dels objectes detectats els últims dies, va explicar ahir la subsecretària de Defensa i d’assumptes Hemisfèrics nord-americà, Melissa Dalton.

“Hi ha molta gent als Estats Units que es pregunta si abatre aquests objectes, a més de costar uns diners al contribuent, realment li aporta algun tipus de benefici al seu país i a la seva gent”, ha respost el portaveu xinès.

Així mateix, Wang ha acusat Washington d’“abusar” del seu “avantatge tecnològic” per portar a terme “operacions d’espionatge a gran escala” i “robar secrets” de manera “indiscriminada”.

“Això inclou els seus propis aliats. Violen la sobirania d’altres països així com el dret internacional i les normes bàsiques de les relacions internacionals. Els Estats Units són l’imperi més gran que hi ha pel que fa a espionatge i vigilància a tot el món”, ha asseverat el portaveu.

“Els Estats Units saben quants avions espies envien i la comunitat internacional sap perfectament qui és l’imperi de l’espionatge més gran de tot el món”, ha afegit.

Finalment, Wang ha acusat també Washington d’“enviar sovint vaixells i avions per fer operacions de reconeixement sobre la Xina”.

“L’any passat, hi va haver 657 operacions d’aquest tipus, només 64 el mes de gener passat, sobre el mar de la Xina Meridional. Això va posar en greu perill la seguretat nacional de la Xina i va soscavar la pau i l’estabilitat regionals”, ha dit el portaveu.

Els EUA neguen haver enviat globus espia a la Xina

Els Estats Units han negat aquest dilluns de manera categòrica les al·legacions de la Xina que globus estatunidencs van sobrevolar almenys deu vegades el seu territori durant l’últim any. “No és veritat. No ho hem fet. No és per a res cert”, ha assenyalat el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, en la cadena MSNBC.

El portaveu d’Exteriors de la Xina, Wang Wenbin, ha dit avui que “és comú que globus dels EUA entrin il·legalment en l’espai aeri d’altres països” i que “només l’últim any, globus estatunidencs de gran altitud han sobrevolat l’espai aeri xinès més de deu vegades sense l’aprovació de les autoritats xineses pertinents”.

El representant xinès va afegir que “els EUA han de reflexionar i canviar d’actitud abans d’incitar a la confrontació, calumniar i acusar a uns altres”.

La tensió entre Pequín i Washington des que s’abatés el globus xinès és màxima, però Kirby ha assegurat avui que el diàleg entre totes dues potències continua obert.

“Encara tenim relacions diplomàtiques amb la Xina, encara tenim ambaixada aquí. No és com si totes les comunicacions entre nosaltres i el Partit Comunista xinès s’haguessin tancat (...) Tenim la capacitat de comunicar-nos directament amb els líders xinesos”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia