Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Els EUA donen per acabades les labors de recuperació del globus espia xinès

Les restes recuperades han estat traslladades a un laboratori de l’FBI per fer treballs de contraespionatge

Les Forces Armades dels EUA han anunciat aquest divendres que han donat per acabades les labors de recuperació de les restes del globus espia xinès, que van derrocar el passat 4 de febrer sobre les aigües de l’Atlàntic.

El Comando del Nord dels EUA (USNORTHCOM) ha informat en un comunicat que aquestes tasques han culminat aquest divendres al costat de la costa de Carolina del Sud, després de la localització i retirada “reeixides” de la totalitat de les restes del globus.

Aquestes peces recuperades s’han traslladat a un laboratori de l’FBI a Virgínia per a “explotació de contraespionatge”.

Les embarcacions de l’Armada i de la Guàrdia Costanera estatunidenques han abandonat ja la zona i s’han aixecat els perímetres de seguretat que s’havien instal·lat en el lloc de la cerca.

Ahir dijous, el president estatunidenc, Joe Biden, va dir en un discurs que té previst parlar amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, sobre el globus “espia”, però va avançar que no li demanarà disculpes per abatre’l.

Biden va avisar a més que no dubtarà a abatre qualsevol objecte volador que suposi una amenaça per al poble estatunidenc.

El globus “espia” xinès va ser localitzat a la fi de gener en l’espai aeri estatunidenc i va ser abatut sobre aigües de l’Atlàntic el passat 4 de febrer. Feia dies que sobrevolava diverses zones del país, com l’estat de Montana (nord-oest), on es troba un dels tres camps de sitges de míssils nuclears existents als Estats Units.

Per part seva, el govern xinès ha assegurat que el globus va entrar en l’espai aeri estatunidenc en desviar-se per error de la seva trajectòria i afirma que s’usava per a fins meteorològics, no d’espionatge.

A més del globus “espia”, els Estats Units ha abatut en l’última setmana altres tres objectes voladors en el seu territori i el Canadà, l’origen dels quals estan investigant les autoritats estatunidenques i canadenques.

Biden va indicar que aquests últims objectes voladors no semblen tenir cap vincle amb el globus “espia” xinès i que, de fet, la intel·ligència dels EUA creu que eren “probablement globus vinculats a empreses privades, institucions recreatives” o de recerca que es dediquen a estudiar fenòmens meteorològics o fer altres recerques científiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia