Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La Premi Nobel de la Pau 2022 demana sancionar les deportacions de nens d’Ucraïna a Rússia

La Universitat de Yale parla de més de 6.000 menors ucraïnesos, entre els quatre mesos i els 17 anys, que han estat enviats per part de Rússia a camps de reeducació o al sistema d’adopció rus des de l’inici de la invasió

La directora del Centre ucraïnès per a les Llibertats Civils, Oleksandra Matviychuk, l’organització de la qual va rebre el Nobel de la Pau l’any passat, ha exigit que Occident imposi sancions als responsables d’enviar a menors ucraïnesos a Rússia o a territoris controlats per Moscou per a reeducar-los.

“S’han d’imposar sancions contra les persones que organitzen i executen aquesta política”, ha assenyalat Matviychuk durant una roda de premsa telemàtica convocada a Brussel·les.

Segons un estudi del Laboratori de Recerca de la Universitat de Yale donat a conèixer el 14 de febrer, més de 6.000 menors ucraïnesos, entre els quatre mesos i els 17 anys, han estat enviats per part de Rússia a camps de reeducació o al sistema d’adopció rus des de l’inici de la invasió del territori ucraïnès el 24 de febrer de 2022.

L’advocada ha afirmat que les deportacions i reeducació de menors mostren “molt clarament el caràcter genocida” de la guerra de Rússia contra Ucraïna.

“Aquests crims particulars mostren que pots destruir algun grup ètnic no sols amb assassinats, violència sexual, raptes i detencions que documentem en territori ucraïnès, que són comesos de forma regular per tropes russes contra civils, sinó també portant nens ucraïnesos i reeducant-los com a russos”, ha constatat.

L’organització civil Avaaz ha impulsat una petició en Internet amb la qual busca recollir signatures a favor que els governs facin una crida perquè els nens deportats per Rússia tornin a les seves llars i els responsables d’aquests trasllats rendeixin comptes.

Avaaz insta els líders de la Unió Europea, el Canadà, els Estats Units i el Regne Unit a anunciar sancions contra els responsables i també defensa enjudiciar els implicats en les polítiques de deportació i reeducació.

Juntament amb la petició, en la tarda d’aquest dijous, ciutadans i voluntaris han col·locat joguines i peluixos en la brussel·lesa rotonda de Schuman, situada al costat de les seus de la Comissió Europea i del Consell de la Unió, per a cridar l’atenció sobre la situació.

En concret, Avaaz reclama a la Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit i el Canadà que sancionin a tretze funcionaris i polítics russos implicats en el robatori de menors d’edat que no estan subjectes a mesures restrictives. Demana, almenys, congelar els seus actius i prohibir-los viatjar a aquests quatre territoris.

L’organització exigeix mesures restrictives per al ministre rus d’Educació, Serguei Kravtsov (sancionat per la UE, però no pel Canadà, els Estats Units i el Regne Unit); la defensora del poble de Rússia, Tatiana Moskalkova; la defensora del poble russa de la república popular de Donetsk, Daría Morozova; o el governador de la regió de Magadán, Serguei Nósov (sancionat només pel Regne Unit), entre altres.

Caitlin Howarth, una de les responsables de l’estudi de la Universitat de Yale, va reconèixer que la xifra de 6.000 menors enviats a camps de reeducació o al sistema d’adopció rus és “molt conservadora” i representa només aquells casos que van poder documentar amb claredat. També va denunciar que el govern rus liderat pel president Vladímir Putin ha demanat intensificar les polítiques de deportació i reeducació, i va recalcar que el mandatari ha sol·licitat “l’expansió” d’aquests programes.

“Hem de mostrar a Putin i als funcionaris en el lideratge rus que la seva expectativa d’impunitat és errònia i que hi haurà rendició de comptes per als líders d’aquest programa massiu de reeducació i adopció”, va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.