Política

Prospera l’esmena del PSC a la Renda Bàsica amb el suport de Junts

Si al ple del 10 de març no canvien el sentit del vot no prosperarà la prova pilot perquè també s’hi han oposat Vox, Cs i PP

La Taula del Tercer Sector exigeix als partits que no l’endarrereixin més

El ple del Parlament del dia 10 tindrà la darrera paraula, però el pla pilot per implantar la Renda Bàsic Universal (RBU) penja d’un fil, ja que Junts ha donat vida a l’esmena en contra presentada pel PSC i que també va tenir el suport de Vox, Cs i el PP.

El PSC i ERC han escenificat a la comissió d’Economia que, malgrat l’acord pressupostari que tirarà endavant en aquest ple, hi ha alguna normativa i mesura per aplicar els comptes recollides en llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic, coneguda com a llei d’acompanyament, que perilla. I aquesta és la de l’article 58 per crear l’assignació monetària del pla pilot de la RBU que no en fixa la quantitat, però que els socialistes ja tenien clar abans de tancar el pacte del pressupost amb ERC, que no volien tirar-ho endavant.

Els republicans han mostrat el seu desacord amb la iniciativa del PSC i els van demanar que la retiressin, cosa que els socialistes no han fet i avui la diputada d’ERC, Raquel Sans, ha insistit a recordar-los que a la pàgina 25 de l’acord de pressupostos s’estableix que no s’incorporaran noves qüestions en les votacions al Parlament, fet que le PSC assegurant que l’acord no afecta a la llei d’acompanyament.

El suport de Junts a l’esmena l’ha justificat el diputat Joan Canadell , ha argumentat el seu vot perquè la RBU és un “engany a la ciutadania” perquè no es podrà posar en marxa fins que tinguem “un estat propi” per “manca de recursos”.

La maniobra també té la derivada de mostrar de nou la debilitat d’un govern en minoria i la feblesa de l’acord dels pressupostos entre ERC, PSC i comuns, i Sans s’ha defensat posant de relleu que amb aquesta operació s’ha vista la “sociovergència real”.

Mentre continuen les negociacions entre les parts la resolució definitiva no se sabrà fins el ple de l 10 de març. A través del vot particular un grup pot demanar que el ple voti el text de la llei inicial encara que en comissió s’hagi aprovat eliminar algun article, com és el cas de la RBU.

Pobresa “crònica”

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha exigit als partits que no endarrereixin més la implementació de la prova pilot amb més s” i ha alertat que l és “indispensable” per aconseguir “dades i evidències”. També ha considerat que aquesta informació és “cabdal” per avançar cap a un sistema “realment efectiu” a l’hora de garantir uns ingressos mínims a persones en situació d’emergència social que no poden cobrir les necessitat bàsiques. Recorda que hi ha una 26% de pobresa “crònica” que no s’ha revertit en els darrers anys que si es vol fer un “gir radical a aquesta exclusió i desigualtat” cal “explorar totes les vies possibles”,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES