Política

ESTAT FRANCÈS

Macron supera les mocions de censura però continuen les protestes ciutadanes

L’executiu francès s’ha sotmès avui a dues mocions de censura, que ha superat però l’han afeblit

Mélenchon crida a més manifestacions i Le Pen demana eleccions legislatives

Els sindicats convoquen una novena jornada d’aturades i manifestacions per a dijous

L’executiu francès s’ha sotmès avui a dues mocions de censura i les ha superat, tot i que el president del país, Emmanuel Macron, en surt afeblit i la indignació i la pressió per l’aprovació de la reforma de les pensions per part del govern continua al carrer.

La primera moció, presentada per un grup de diputats centristes, regionalistes i independents, ha fracassat per nou vots. Defensada pel centrista Charles de Courson, la moció ha obtingut 278 dels 287 vots necessaris a l’Assemblea Nacional per fer caure l’executiu d’Élisabeth Borne i la reforma de les pensions impulsada per Macron.

Pocs minuts després, s’ha votat la segona moció, presentada per l’extrema dreta, que també ha estat rebutjada després d’aconseguir 94 dels 287 vots, unes xifres que mostren que ha obtingut més suports que només els 89 diputats que té el partit de Marine Le Pen a la cambra baixa.

Amb el rebuig d’aquestes dues mocions de censura la reforma de les pensions es considera aprovada, tot i que la seva entrada en vigor haurà d’esperar a que es resolguin els recursos que diversos grups de l’oposició han anunciat que presentaran davant del Consell Constitucional.

Tant l’esquerra com l’extrema dreta han llegit els resultats com una victòria, ja que han assegurat que el suport a l’executiu, que no té majoria absoluta a l’Assemblea Nacional després de perdre-la a les legislatives del juny passat, es degrada amb el pas dels mesos.

El líder d’esquerres Jean-Luc Mélenchon ha apel·lat a continuar combatent aquesta reforma als carrers, on des de principis d’any els sindicats han fet diverses jornades de manifestació i vagues, mentre que la líder de l’extrema dreta, Marine Le Pen, ha considerat que “el govern perd legitimitat mitat” i ha apel·lat a Macron a convocar un referèndum sobre la reforma de les pensions i ha demanat la dissolució de les cambres i la convocatòria de legislatives.

Els opositors a la reforma han continuat manifestant-se en contra a diverses ciutats del país i ho seguien fent al tancament d’aquesta edició. Diversos sectors professionals, com els transports, l’educació o la recollida d’escombraries de diverses ciutats mantenen crides a la vaga els propers dies i els sindicats han convocat una novena jornada d’aturades i manifestacions per a dijous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia