Política

Cares noves, nova etapa

L’objectiu del PSC és recuperar l’alcaldia i capgirar les quotes de poder al govern

Els republicans volen governar i, per fer-ho, necessiten vots suficients per trencar la majoria del pacte entre Junts i el PSC

La reti­rada de l’escena política local de l’actual alcalde de Vila­franca del Penedès, Pere Regull (Junts), i la ines­pe­rada mort de la por­ta­veu d’ERC, Mònica Hill, ara fa dos anys, han produït un canvi de para­digma en el con­text elec­to­ral a la capi­tal de l’Alt Penedès. Per començar, les dues llis­tes més vota­des l’any 2019, Junts i ERC, tin­dran una cara nova al cap­da­vant. Aureli Ruiz, número dos de Pere Regull des del 2003, sota les sigles de CiU, encapçala la llista de Junts amb la volun­tat de con­ser­var el govern que des de fa tretze anys els con­ver­gents com­par­tei­xen amb el PSC. Per fer-ho, Junts ha apos­tat per una cam­pa­nya de xar­xes soci­als i What­sapp. Ruiz pro­posa la cons­trucció de la nova caserna de la Poli­cia Local, que en els pròxims anys haurà d’aban­do­nar el Pati del Gall; l’ober­tura del Vin­seum, i la cons­trucció d’un nou cam­pus uni­ver­si­tari al cos­tat de la zona espor­tiva. Per a ell, els prin­ci­pals pro­ble­mes de Vila­franca són l’incre­ment de la per­cepció d’inse­gu­re­tat que s’ha ins­tal·lat en els últims mesos a la ciu­tat, la neces­si­tat d’un pla de mobi­li­tat i apar­ca­ments dis­su­a­sius i el man­te­ni­ment de les actu­als dinàmiques d’inversió en cul­tura, edu­cació i habi­tatge, ja que, segons ell, el pròxim serà un man­dat econòmica­ment com­pli­cat a causa del con­text gene­ral de crisi.

Per fer front a les futu­res cri­sis indus­tri­als, des d’ERC (que el 2019 va ser la segona llista més votada), el seu cap de llista, Pere Sàbat, pro­posa la cre­ació del con­sell econòmic i social, i un pla d’ocu­pació i for­mació de tre­ba­lla­dors. Sàbat afronta el repte d’acon­se­guir l’alcal­dia, tren­cant la majo­ria soci­o­ver­gent, ja que les últi­mes con­vo­catòries han demos­trat que Junts no compta amb els repu­bli­cans per fer govern. Sàbat creu que Vila­franca neces­sita una trans­for­mació en habi­tatge, segu­re­tat, cul­tura, pro­moció dels cas­tells, comerç, ser­vei fer­ro­vi­ari, salut men­tal, gent gran, enve­lli­ment digne o sole­dat no vol­guda, entre altres coses. Per fer-ho, segons ell, l’Ajun­ta­ment neces­sita una nova forma de gover­nar, “més dinàmica i pro­ac­tiva”. Sàbat pro­posa un govern dis­po­sat a bus­car el pacte i el con­sens i acords de ciu­tat pel que fa a la reso­lució dels pro­ble­mes de segu­re­tat, comerç i el tren. A més, plan­teja una refor­mu­lació de l’urba­nisme amb el pro­jecte de paci­fi­cació de car­rers de la ciu­tat de Pon­te­ve­dra com a exem­ple; una aposta per la cons­trucció de pisos pen­sats per garan­tir un enve­lli­ment digne a la població més gran; l’incre­ment del 2% de la inversió en polítiques acti­ves d’ocu­pació de l’habi­tatge, i acords amb el ter­cer sec­tor i coo­pe­ra­ti­ves d’habi­tatge asse­qui­ble, a més d’un incre­ment del 50% de l’IBI per als habi­tat­ges buits; també plan­teja el repte de la sobi­ra­nia energètica com una fórmula per reduir el con­sum de llum un 25% en la fac­tura muni­ci­pal, a través de l’auto­con­sum; i acci­ons deci­di­des perquè Vila­franca esde­vin­gui ciu­tat uni­ver­sitària amb un cam­pus al barri de la Girada, “ben con­nec­tat amb l’estació de tren i d’auto­bu­sos”. Per fer públi­ques totes les seves pro­pos­tes, ERC ha optat per una cam­pa­nya de pro­xi­mi­tat i en posi­tiu amb el ciu­tadà. Diuen que aquesta és la fórmula que han fet ser­vir per tre­ba­llar des del grup muni­ci­pal durant els últims qua­tre anys i estan molt satis­fets dels resul­tats obtin­guts.

Al cap­da­vant del PSC, hi repe­teix Fran­cisco Romero, regi­dor des del 1999 i alcal­da­ble des del 2011, després de la dimissió de Mar­cel Esteve. Pre­ci­sa­ment la dimissió d’Esteve el març del 2009 per inten­tar evi­tar la moció de cen­sura de CiU (amb el suport d’ERC i la CUP) va situar Romero a l’alcal­dia, però només durant un mes, ja que Regull va pre­sen­tar la moció de cen­sura, igual­ment, i es va con­ver­tir en alcalde l’abril d’aquell mateix any.

En aquell moment, pocs pen­sa­ven que, final­ment, la soci­o­vergència aca­ba­ria esde­ve­nint la fórmula de govern, tot i que a les files de la CUP ja hi havia qui ho havia anun­ciat. D’ales­ho­res ençà, Regull ha repe­tit el pacte amb els soci­a­lis­tes man­dat rere man­dat. Pre­ci­sa­ment, en les elec­ci­ons del 2019, quan el país encara no s’havia recu­pe­rat de l’apli­cació de l’arti­cle 155 amb el suport del PSC, Regull va des­car­tar el pacte amb ERC, tot i que els repu­bli­cans van ser la segona força més votada, per repe­tir la fórmula amb l’equip de Romero, amb qui asse­gu­rava tenir bona relació de govern.

En aquest moment, però, el con­text polític gene­ral és favo­ra­ble als soci­a­lis­tes i el cap de llista a Vila­franca arriba a la línia de sor­tida de la cam­pa­nya elec­to­ral amb el bagatge de l’apli­cació de la nova llei de bar­ris com a regi­dor d’Urba­nisme i de qua­tre anys de govern en con­tacte directe amb la ciu­ta­da­nia. Fran­cisco Romero asse­gura que ha enfo­cat la cam­pa­nya com un segui­ment de la feina feta durant els últims qua­tre anys, man­te­nint con­tacte directe amb asso­ci­a­ci­ons de veïns i visi­tes als bar­ris cada dues set­ma­nes. Per això, en la pre­cam­pa­nya ha obert una línia de rutes de pro­xi­mi­tat i cafès amb els ciu­ta­dans. El seu objec­tiu és arri­bar a l’alcal­dia per posar en marxa un govern de pro­xi­mi­tat, amb la figura del poli­cia de pro­xi­mi­tat que pas­seja a peu, de dia i de nit; un sis­tema d’inter­venció ràpida a la via pública per aten­dre les recla­ma­ci­ons dels veïns i una millora de la comu­ni­cació entre la població i el govern, a més de des­cen­tra­lit­zar el govern per bar­ris dos cops l’any per garan­tir el con­tacte de l’alcalde i els regi­dors amb les pro­blemàtiques més enllà del cen­tre.

Entre les pro­pos­tes del seu pro­grama des­ta­quen un pro­grama d’inter­venció inte­gral adreçat a joves amb pro­jec­tes per con­nec­tar el nucli històric amb els bar­ris, la reha­bi­li­tació de l’antic hos­pi­tal per con­ver­tir-lo en l’escola de música, la con­so­li­dació del Vin­seum i la ins­tal·lació de la segona bibli­o­teca en una nau del car­rer del Comerç, a més de la cre­ació d’un cam­pus de salut, al cos­tat de l’hos­pi­tal, on es tras­lla­da­rien els estu­dis d’infer­me­ria que actu­al­ment es fan a l’Enològica, i que neces­si­ten més espai si Vila­franca en vol garan­tir la con­tinuïtat. Els soci­a­lis­tes també pre­ve­uen la cons­trucció de la nova caserna de la Poli­cia Local a les dependències de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, recent­ment cedida per l’Estat, i l’ampli­ació del cos de poli­cia per eli­mi­nar el pro­blema d’inse­gu­re­tat que la ciu­ta­da­nia per­cep a Vila­franca; millo­res a les ins­tal·laci­ons espor­ti­ves i la reha­bi­li­tació de bai­xos comer­ci­als al cen­tre amb acords amb els pro­pi­e­ta­ris per incen­ti­var la reac­ti­vació del sec­tor comer­cial.

La CUP aposta, per pri­mera vegada, per una dona com a cap de llista a Vila­franca. Marta Soler, que prové del movi­ment inde­pen­den­tista d’esquer­res de Vila­franca, asse­gura que vol ser alcal­dessa sense pac­tes amb cap dels dos par­tits que actu­al­ment gover­nen a la ciu­tat (Junts i PSC). Con­si­dera que les pri­o­ri­tats de la ciu­tat són la cre­ació d’una empresa pública de ser­veis muni­ci­pals, l’ampli­ació del parc muni­ci­pal d’habi­tatge per a ús social i pro­te­git, la cre­ació d’habi­tatge d’emergència, o l’apli­cació de la fis­ca­li­tat pro­gres­siva en ser­veis muni­ci­pals com ara l’escola de música.

A Vila­franca en Comú (VeC), Montse Roma­gosa, actual por­ta­veu del par­tit i can­di­data a l’alcal­dia, ha optat per una cam­pa­nya de curta distància, amb visi­tes als bar­ris, para­des al mer­cat i porta a porta. Roma­gosa va subs­ti­tuir Ramon Arna­bat, a mig man­dat, quan Arna­bat va dimi­tir. Els eixos del seu pro­grama se cen­tren en una ciu­tat més sos­te­ni­ble, salu­da­ble i edu­ca­dora, i aposta per tre­ba­llar totes les àrees des d’una pers­pec­tiva de gènere trans­ver­sal. Roma­gosa diu que les pri­o­ri­tats són incre­men­tar el parc públic d’habi­tatge de llo­guer a preus asse­qui­bles; imple­men­tar un pla de salut pública per reduir les visi­tes al metge, pro­mo­vent hàbits de vida salu­da­bles; la paci­fi­cació d’entorns i camins, amb noves polítiques de mobi­li­tat perquè els infants puguin anar a l’escola a peu, seguint el model de Pon­te­ve­dra; i la demo­cra­tit­zació de les acti­vi­tats extra­es­co­lars. Des de VeC veuen impor­tant la segona bibli­o­teca i pro­po­sen la cre­ació de l’ofi­cina muni­ci­pal d’ener­gia per impul­sar les comu­ni­tats energètiques locals i avançar en la tran­sició energètica.

Una alcaldia disputada
La retirada de Pere Regull de la cursa obliga a ressituar el poder. Els més ben col·locats per ocupar el càrrec són els alcaldables de Junts, ERC i el PSC. Però la dinàmica dels últims tretze anys obliga ERC a fer un esforç extra si vol trencar la sociovergència.
Aureli Ruiz
Junts x Vilafranca.
És enginyer superior de telecomunicacions i gerent d’una empresa de logística. Regidor des del 2003, és tinent d’alcalde de Serveis Centrals.
Pere Sàbat
ERC.
Llicenciat en ciències polítiques i de l’administració i en periodisme. És tècnic de projectes de la Fundació Irla. És regidor de Vilafranca des del 2015.
Francisco Romero
PSC.
Forma part del govern com a primer tinent d’alcalde d’Urbanisme. És director de solucions industrials d’IBM. Ha publicat el llibre Política 4.0 per a millennials.
Marta Soler
CUP.
Graduada en ciències polítiques i gestió pública, té estudis en administració i govern electrònic. És membre de la Barraca i sòcia del Casal Popular la Gueralda.
Montse Romagosa
VeC.
Llicenciada en ciències biològiques per la UAB, diplomada en sanitat, màster en salut pública. Ha treballat al laboratori de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès.
Eladio García
Ciutadans-C’s.
Criminòleg per l’Institut de Criminologia de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. Regidor a l’Ajuntament de Vilafranca des del 2019.

LES CLAUS

La retirada de Pere Regull.
Amb el canvi de candidat al capdavant de Junts, els caps de llista d’ERC i el PSC veuen aquestes eleccions com una oportunitat per canviar el color de l’alcaldia.
Els problemes interns a Junts.
El candidat de Junts arrossega el desgast d’un partit que ha tingut l’alcaldia des del 2009 i els problemes interns entre Junts i el PDeCat.
Tretze anys de pacte.
ERC vol trencar la majoria sociovergent per poder arribar al govern després de tretze anys. El 2019 els republicans van quedar a només un regidor de la llista més votada.
Josep González Montoliu
PP.
Vol recuperar la representació que van perdre el 2019.
Alberto Navarro Félez
Valents.
Policia local en excedència, vol més seguretat ciutadana.
Víctor Orlando Muñoz Ruiz
Vox.
Soci d’una empresa de tractaments d’aigua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia