Política

POLÍTICA

El Parlament sosté que la JEC no pot foragitar Borràs

L’últim dia del termini que li va donar perquè es pronunciés, el Parlament va respondre ahir a la Junta Electoral Central (JEC) argumentant que retirar l’escó a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, abans que hi hagi una sentència ferma del Tribunal Suprem seria “innecessari i desproporcionat”. En les al·legacions enviades a la JEC, els lletrats recorden que Borràs ja té els drets i deures parlamentaris suspesos des del 28 de juliol del 2022, quan es va obrir judici oral del seu cas, de manera que creuen que “de moment no correspon adoptar cap decisió”. En l’escrit, de 23 pàgines, el Parlament també sosté que la JEC no és competent en situacions d’incompatibilitat sobrevinguda, sinó que això depèn de les cambres legislatives.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar a finals de març Borràs a quatre anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació per prevaricació i falsedat documental. Després d’analitzar les reclamacions del Partit Popular, Ciutadans i Vox, que demanaven que fos expulsada del Parlament, la JEC va passar la pilota a la vicepresidenta primera i presidenta en funcions de la cambra, la republicana Alba Vergés. La JEC li donava un termini de deu dies hàbils per pronunciar-se, així que ahir era l’últim dia per moure fitxa.

La setmana passada, la mesa del Parlament va decidir –sense el suport del PSC– imitar el procediment que va seguir per defensar l’escó del llavors diputat de la CUP Pau Juvillà. Finalment, però, la JEC li va retirar les credencials, com ja havia fet amb l’expresident de la Generalitat Quim Torra, que va perdre l’escó el gener del 2020 per la condemna imposada pel TSJC d’un any i mig d’inhabilitació per desobediència, també –com Juvillà– per no haver retirat llaços grocs.

D’altra banda, la defensa de la líder de Junts i presidenta suspesa del Parlament també ha traslladat a la JEC que no té competències per decidir si li retira o no l’escó, ja que la sentència que la condemna no és ferma. Gonzalo Boye i Isabel Elbal, advocats de Borràs, van enviar també ahir les al·legacions a la JEC, en un escrit en què acusen l’organisme d’“usurpar les competències dels tribunals” i també denuncien la “vulneració de drets” de què ha estat víctima la seva clienta, entre altres, el dret a la presumpció d’innocència, els drets de participació política i la tutela judicial efectiva. Els lletrats asseguren també que les juntes electorals només són competents durant el període electoral, i subratllen que Vox, Cs i el PPC –els partits que van demanar a la JEC que expulsés Borràs del Parlament– no tenen “la condició d’interessats per iniciar el procediment” davant la JEC.

En el text d’al·legacions, Boye i el seu equip recorden que “únicament la condemna a una pena d’inhabilitació imposada per una sentència judicial ferma” pot donar lloc a la pèrdua de la condició de parlamentari. “L’administració electoral és manifestament incompetent per a l’enjudiciament de les eventuals situacions d’incompatibilitat dels diputats al Parlament de Catalunya o qualsevol altra assemblea legislativa”, subratlla l’escrit.

http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/2283297-el-parlament-contesta-a-la-jec-que-no-pot-retirar-l-esco-a-borras-sense-sentencia-ferma.html

2283297



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.