Política

La càbala tarragonina

El PSC ha apartat la vella guàrdia per recuperar l’alcaldia després de casos de corrupció i projectes fallits

Ricomà aspira a renovar mandat, però necessitarà que l’aritmètica i la diplomàcia l’ajudin

Hi ha un opti­misme poc dis­si­mu­lat a les files del PSC de Tar­ra­gona. Una con­fiança ferma que el par­tit de la rosa tor­narà a manar a la plaça de la Font un cop pas­sa­des les elec­ci­ons del 28 de maig. Seria el retorn al govern de la ciu­tat després de qua­tre anys de man­dat d’Esquerra Repu­bli­cana de Cata­lu­nya, que va posar fi al reg­nat de dotze anys del soci­a­lista Josep Fèlix Balles­te­ros.

En aque­lles elec­ci­ons del 2019, però, les coses van estar molt igua­la­des. ERC i PSC van empa­tar a set regi­dors, però els soci­a­lis­tes van obte­nir gai­rebé 500 vots més. Era el pri­mer cop que els repu­bli­cans, amb Pau Ricomà al cap­da­vant, acon­se­guien l’alcal­dia des de la res­tau­ració democràtica. Els soci­a­lis­tes van tenir una clara dava­llada. Van per­dre dos regi­dors dels que tenien, sis des que Balles­te­ros, que el 2019 tor­nava a ser el cap de llista, va gua­nyar les pri­me­res elec­ci­ons l’any 2007.

L’opti­misme soci­a­lista, però, es basa en aques­tes matei­xes dades que, apa­rent­ment, demos­tren la cai­guda sos­tin­guda del pro­jecte del PSC. El 2019, Balles­te­ros arri­bava des­gas­tat a la cita elec­to­ral, no només pels dotze anys seguits com a alcalde, sinó perquè ell i tot de per­so­nes al vol­tant del par­tit –la seva tinent d’alcalde i por­ta­veu, Begoña Flo­ria, i l’ante­rior cap de gabi­net, Gus­tavo Cua­drado, entre d’altres– hau­rien d’anar a judici després que el jutge ins­truc­tor els acusés de cor­rupció (només Balles­te­ros acu­mu­lava vuit delic­tes) pel cas Ini­pro –el PSC va uti­lit­zar, pre­sump­ta­ment l’Ins­ti­tut Muni­ci­pal de Ser­veis Soci­als per finançar cam­pa­nyes a favor de l’alcalde soci­a­lista–. A més, el gran pro­jecte de Balles­te­ros dels dos últims man­dats, els Jocs Medi­ter­ra­nis, havia estat un fracàs, amb una ver­go­nyosa imatge en la cerimònia d’inau­gu­ració en un Nou Estadi mig buit i amb un sos­pitós pre­do­mini d’assis­tents favo­ra­bles a la uni­tat d’Espa­nya salu­dant a una llotja pre­si­dida per Felip VI alhora que xiu­la­ven el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Quim Torra (més tard es demos­tra­ria que l’orga­nit­zació, és a dir, l’Ajun­ta­ment de Tar­ra­gona, havia afa­vo­rit la presència de públic uni­o­nista en un esde­ve­ni­ment pagat majo­ritària­ment amb diners públics). L’altre gran pro­jecte, el de ciu­tat intel·ligent (Tar­ra­gona Smart Medi­ter­ra­nean City), es va anar pan­sint com un dels seus prin­ci­pals emble­mes, el jardí ver­ti­cal de la Taba­ca­lera.

Per tant, en el pit­jor moment dels soci­a­lis­tes tar­ra­go­nins, el par­tit de la rosa havia estat capaç de gua­nyar les elec­ci­ons i només l’aritmètica dels pac­tes li havia impe­dit per­pe­tuar l’hege­mo­nia de Balles­te­ros qua­tre anys més. ERC es va aliar amb els comuns i, més enda­vant, amb Junts i la CUP i, d’aquesta manera, va poder gover­nar la ciu­tat no sense difi­cul­tats, però, perquè l’entrada de Junts va pro­vo­car la sor­tida d’En Comú Podem.

Per als comi­cis d’enguany, els soci­a­lis­tes han deci­dit fer un ren­tat de cara a les seves files i han apos­tat per un antic opo­si­tor de Balles­te­ros, Rubén Viñuales, que en les últi­mes elec­ci­ons va ser el cap de llista de Ciu­ta­dans, par­tit que va acon­se­guir qua­tre regi­dors. Viñuales havia estat molt bel·lige­rant amb l’alcalde soci­a­lista i, fins i tot, pocs mesos abans dels comi­cis de 2019, havia asse­gu­rat en una entre­vista en un mitjà de comu­ni­cació de la ciu­tat que dema­na­ria la dimissió de Balles­te­ros si aquest havia d’anar a judici per Ini­pro. A finals del 2020, Viñuales va dei­xar la for­mació taronja i va pas­sar a ser el número dos del PSC a la demar­cació en les elec­ci­ons al Par­la­ment del 14 de febrer del 2021.

La número dos és Montse Adan, fit­xada com a inde­pen­dent. Adan, ger­mana d’un exre­gi­dor de Con­vergència i Unió al con­sis­tori tar­ra­goní, és direc­tora del depar­ta­ment Port Ciu­tat del Port de Tar­ra­gona. Montse Adan subs­ti­tu­eix d’aquesta manera San­dra Ramos, que va ser número dos en les pas­sa­des elec­ci­ons i ha exer­cit de por­ta­veu del grup muni­ci­pal soci­a­lista. Ramos cau al número qua­tre. El número tres és Berni Álva­rez, entre­na­dor del Club Bàsquet Tar­ra­gona i una per­sona molt cone­guda en el món de l’esport de la ciu­tat.

La reno­vació del PSC ha estat pro­funda en els pri­mers llocs de la llista, però no total, perquè Balles­te­ros, Flo­ria o Pau Pérez (exre­gi­dor d’Eco­no­mia i Hisenda i un dels pesos pesants del par­tit) ocu­pen les últi­mes posi­ci­ons.

L’opti­misme del PSC se cen­tra també en la pre­vi­si­ble des­com­po­sició de Ciu­ta­dans, que el podria afa­vo­rir en vots. La for­mació taronja va per­dre Viñuales un any i mig després d’ini­ciar-se l’últim man­dat i, després, dos regi­dors més, que van man­te­nir-se al con­sis­tori com a ads­crits. Una d’ells és Sonia Orts, que era la número dos de Ciu­ta­dans el 2019 i que ha fet el salt al PSC també, ocu­pant el número vuit de la llista de Viñuales. Ara, la líder és Lorena de la Fuente, una cara poc cone­guda pels tar­ra­go­nins i que haurà de llui­tar con­tra l’enfon­sa­ment que viu el par­tit en l’àmbit català i esta­tal.

El repte d’ERC

L’actual alcalde, Pau Ricomà, haurà de fer mans i mànigues per a con­ser­var l’alcal­dia. Els set regi­dors que va acon­se­guir en les elec­ci­ons del 2019 són el millor resul­tat dels repu­bli­cans fins ara. L’any 2015 només en tenien qua­tre i el 2011 no van obte­nir cap repre­sen­tació a l’Ajun­ta­ment. El man­dat que ara acaba ha estat mar­cat per una pandèmia que ha dei­xat poc marge de mani­o­bra a l’equip de govern, que ha pogut pre­su­mir de poques “inau­gu­ra­ci­ons” men­tre que la ciu­ta­da­nia té la per­cepció que els temes pen­dents con­ti­nuen sense resol­dre’s.

Ricomà con­ti­nua apos­tant per dos dels seus prin­ci­pals homes forts, Jordi For­tuny i Xavier Puig Andreu, a més de Mary López (Esports) i ha fit­xat Maria Roig, direc­tora de l’Escola de Lle­tres de Tar­ra­gona, per­sona molt vin­cu­lada al tei­xit cul­tu­ral de la ciu­tat. Roig és la número dos de la llista de Ricomà.

Vist el pano­rama, la política de pac­tes serà clau. En l’actual equip de govern del repu­blicà hi ha regi­dors de Junts i la CUP.

El cap de Junts en els últims man­dats ha dei­xat la política. Es tracta de Dídac Nadal, fill de l’alcalde con­ver­gent Joan Miquel Nadal, que va gover­nar la ciu­tat durant 18 anys (1989-2007). Agafa les reg­nes Jordi Sen­dra, que ja va for­mar part de l’equip de govern de Nadal pare entre el 2002 i el 2007, per després pas­sar a l’opo­sició el 2007.

L’altre aliat de Ricomà ha estat la CUP. La cap de llista és Eva Miguel, que va entrar al govern com a número dos de l’actual dipu­tada al Par­la­ment Laia Estrada. Miguel ha seguit la política com­ba­tiva que carac­te­ritza les cupai­res, acon­se­guint dues fites impor­tants en la seva regi­do­ria (Medi Ambi­ent i Habi­tatge): impul­sar un estudi de la qua­li­tat de l’aire a la ciu­tat per saber si hi ha con­ta­mi­nació peri­llosa pro­ce­dent de la petroquímica i tirar a terra la pla­ta­forma de la platja del Mira­cle, un mons­tre de for­migó tan­cat de fa anys.

Pels comuns, la reno­vació ha estat total. Carla Agui­lar i Hermán Pinedo van for­mar part de la coa­lició En Comú Podem Tar­ra­gona i van entrar al govern. Tots dos van ser expul­sats del par­tit i no for­men part de cap llista. La nau de la for­mació lila l’encapçalarà Jordi Collado, direc­tor d’una coo­pe­ra­tiva cul­tu­ral, que inten­tarà man­te­nir o superar els dos regi­dors de les pas­sa­des elec­ci­ons.

El PP també ha can­viat la seva número u. Torna Maria Mercè Mar­to­rell, una advo­cada que gau­deix d’una bona repu­tació en el sec­tor arqueològic i patri­mo­nial de la ciu­tat perquè amb ella com a regi­dora (fent govern amb Nadal) Tar­ra­gona va acon­se­guir ser Patri­moni Mun­dial de la Huma­ni­tat per la Unesco.

Els out­si­ders poden ser, bàsica­ment, Vox i Valents. El par­tit d’ultra­dreta ja va estar a punt d’acon­se­guir repre­sen­tació en les pas­sa­des elec­ci­ons, men­tre que Valents, una for­mació que vol ocu­par l’espai de Ciu­ta­dans, compta a Tar­ra­gona amb Robert Hernández, exmem­bre de l’exe­cu­tiva del PSC i que pot arre­ple­gar un bon gra­pat de vots dels bar­ris de Ponent, feu habi­tual dels soci­a­lis­tes.

Temes pendents.
El partit que sigui capaç de presentar projectes reals i factibles per desencallar els temes pendents té moltes opcions. La fàbrica abandonada de la Tabacalera, el Banc d’Espanya o la deficient gestió del patrimoni històric són “morts a l’armari” que cal solucionar.

LES CLAUS

Mobilització
A les eleccions del 2019 van votar 5.000 tarragonins més que el 2015. La situació catalana postreferèndum i el desgast del govern socialista van mobilitzar molts electors, un fet que va provocar el canvi a la plaça de la Font. La situació actual és diferent, amb molta gent desencantada de la política. El PSC ha tret els millors resultats amb baixa participació, fruit d’un electorat fidel.
Comuns.
Van fer possible un govern d’ERC en l’últim mandat després que l’assemblea refusés pactar amb el PSC (tot i que hi havia converses entre els dirigents de les dues formacions). En uns comicis ajustats, el seu rol serà clau.
Pau Ricomà
ERC.
Aspira al segon mandat i, per aconseguir-ho, necessitarà que alguns dels aliats que ha tingut en aquest mandat (Junts o la CUP) tinguin bons resultats.
Rubén Viñuales
PSC.
Fitxat expressament de Ciutadans per recuperar l’alcaldia. L’hemeroteca és el seu pitjor enemic, perquè va ser molt bel·ligerant amb el PSC quan era a l’oposició.
Lorena de la Fuente
Ciutadans.
No era la cap de llista el 2019, quan el partit va aconseguir quatre regidors. Ara en té dos. El repte serà capejar el temporal en forma de naufragi del partit.
Jordi Sendra
Junts.
Un vell conegut de la política tarragonina. Ocupa el lloc que ha deixat Dídac Nadal. Intentarà recuperar els vots i el pes específic de l’antiga Convergència.
Jordi Collado
En Comú Podem.
El partit va obtenir dos regidors en les eleccions passades i va ser decisiu a l’hora de formar govern. L’objectiu serà mantenir o millorar aquests resultats.
Eva Miguel
CUP.
Des que va entrar a l’Ajuntament, la CUP no ha pogut superar el sostre de les dues regidores. La lluita contra la corrupció ha estat un dels seus cavalls de batalla.
Maria Mercè Martorell
PP.
Els populars volen reviure els dies de vi i roses quan governaven la ciutat juntament amb el convergent Joan Miquel Nadal. A Martorell, la mala gestió del patrimoni històric dels últims mandats li ha proporcionat l’excusa perfecta per a tornar a un partit, el PP, que el 2011 tenia set regidors i ara només dos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.