Tret de sortida oficial per al 7 de juny

L'Estat convoca les eleccions europees en un moment en què els partits catalans ja han decidit candidat i coalicions

El decret amb què l'Estat va ofi­ci­a­lit­zar la con­vo­catòria de les elec­ci­ons euro­pees pel 7 de juny va ser tan sols el tret de sor­tida for­mal per uns comi­cis que sobre­tot CiU i ERC afron­ten en clau naci­o­nal tant pel que fa al dis­curs com als can­di­dats, Ramon Tre­mosa i Oriol Jun­que­ras. El PSC, en canvi, aposta per la con­tinuïtat: Maria Badia torna a acom­pa­nyar Rai­mon Obi­ols, tot i que per pri­mera vegada ella ocu­parà el cap de car­tell. Es pre­veu que Badia, que repe­tirà per segona legis­la­tura com a euro­di­pu­tada, se situï entre els cinc pri­mers llocs de la llista esta­tal del PSOE, ja que a l'Estat només hi ha una cir­cums­cripció elec­to­ral. Igual­ment, ICV ha optat per man­te­nir Raül Romeva, que ja acu­mula cinc anys d'experiència a l'euro­cam­bra. Tot i això, aquesta serà l'última con­vo­catòria elec­to­ral euro­pea a què es pre­sen­tarà Romeva per volun­tat pròpia.

El PP, l'única incògnita

El PP encara pre­para la seva llista, també esta­tal, que inclourà un can­di­dat català. El 2004, el català Aleix Vidal-Qua­dras va par­ti­ci­par en la cam­pa­nya cata­lana dels popu­lars, tot i que l'encara vice­pre­si­dent del Par­la­ment Euro­peu està afi­liat a Madrid. Actu­al­ment, el PP dis­posa d'un altre euro­di­pu­tat català: Sal­va­dor Sanz va entrar a la cam­bra després de la marxa cap a les Corts espa­nyo­les d'alguns euro­par­la­men­ta­ris. Els popu­lars es dis­pu­ta­ran una bossa d'elec­tors a Cata­lu­nya amb Ciu­ta­dans.

Ciu­ta­dans s'estrena

Per pri­mera vegada, la for­mació que lidera Albert Rivera con­cor­rerà als comi­cis euro­peus, amb José Manuel Ville­gas, ara secre­tari de rela­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals del par­tit. Amb tota pro­ba­bi­li­tat encapçalarà una llista de par­tits regi­o­nals amb Unión del Pue­blo Sal­man­tino o el Par­tido Soci­al­demócrata, després que la UPyD de Rosa Díez els tanqués la porta d'entrada a una hipotètica coa­lició, amb la pre­visió d'obte­nir 150.000 vots a Cata­lu­nya.

Pre­ci­sa­ment la cir­cums­cripció única com­plica als par­tits cata­lans la con­fecció de les llis­tes, perquè pràcti­ca­ment els obliga a aliar-se amb altres for­ma­ci­ons si volen asse­gu­rar-se la repre­sen­tació al Par­la­ment Euro­peu. A hores d'ara, però, CiU, ERC i ICV ja han tro­bat com­panys de viatge, amb diferències res­pecte a les llis­tes de fa cinc anys. Tot i això, la fede­ració PSM-Entesa Naci­o­na­lista mani­fes­tava ahir dis­crepàncies sobre una aliança amb ERC, que al mateix temps sig­nava un acord amb l'escissió del PSM Entesa per Mallorca. La marxa del PSM seria la segona baixa que hi hau­ria a Galeus­cat. La decisió dels gallecs de concórrer amb els repu­bli­cans a les elec­ci­ons l'ha dei­xada sense un dels seus prin­ci­pals pilars.

«Deli­mi­tar» Galeus­cat

No obs­tant això, CiU manté el pri­mer lloc de la llista per a Tre­mosa i l'aliança elec­to­ral amb el PNB. Una solució que satisfà la fede­ració i, sobre­tot, Unió, reti­cent a ree­di­tar-la amb els gallecs. Ara el can­di­dat soci­al­cristià, Sal­va­dor Sedó, ocu­parà el ter­cer lloc de la can­di­da­tura. Ahir mateix, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va valo­rar com a «cohe­rent» el viratge cap a l'esquerra del BNG, que no afec­tarà en prin­cipi la super­vivència de Galeus­cat com a pla­ta­forma d'acció a les Corts espa­nyo­les. Duran, però, va subrat­llar que ara cal «deli­mi­tar exac­ta­ment el sen­tit de Galeus­cat per no aixe­car expec­ta­ti­ves que després no es veuen acom­pli­des», amb referència a les vota­ci­ons a les Corts espa­nyo­les en què els socis han fet pre­val­dre els seus interes­sos per davant de la uni­tat de vot. UM i el BNV com­ple­ten la can­di­da­tura dels naci­o­na­lis­tes cata­lans i bas­cos. CiU aspira a millo­rar els mals resul­tats que va obte­nir fa cinc anys –amb Ignasi Guar­dans com a can­di­dat–, els pit­jors des de l'entrada de l'Estat espa­nyol a la Unió Euro­pea. De fet, els popu­lars van gua­nyar la fede­ració naci­o­na­lista en vots i es van situar com la segona força a Cata­lu­nya per 8.000 vots de diferència.

D'altra banda, Ini­ci­a­tiva es pre­senta als comi­cis amb IU, amb qui en l'ante­rior con­tesa elec­to­ral ja va acon­se­guir dos euro­di­pu­tats. En aque­lla ocasió, la coa­lició va que­dar cin­quena al Prin­ci­pat amb més de 151.000 vots.


ELS CAPS DE CARTELL

MARIA BADIA
CANDIDATA DEL PSOE
Nascuda el 1947 a Sant Quirze del Vallès. Membre de Convergència Socialista de Catalunya (1975). És secretària de política internacional del PSC des del 2000. Mà dreta de Raimon Obiols durant 25 anys, es presenta per segon cop a les europees.
RAMON TREMOSA
CANDIDAT DE CIU
Va néixer a Barcelona el 1965. Professor de teoria econòmica a la Universitat de Barcelona. Autor de diferents llibres de política econòmica catalana. Es presenta com a independent, tot i que va militar a CDC en el passat.
ORIOL JUNQUERAS
cANDIDAT D'ERC
Historiador. Va néixer el 1969 a Barcelona. Encara que va sortir elegit regidor d'ERC a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts en les eleccions municipals, encapçala la llista com a independent. Autor de diversos llibres d'història.
RAÜL ROMEVA
CANDIDAT D'ICV
Nascut a Madrid el 1971. Doctor en relacions internacionals i llicenciat en ciències econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha exercit de professor de relacions internacionals. Es presenta per segona vegada.
JOSÉ M. VILLEGAS
CANDIDAT DE CiutadanS
Va néixer el 1968 a Barcelona. Coordinador de Ciutadans a Sant Cugat. Cofundador del partit i membre de l'executiva des del primer congrés. Ha estat director de les campanyes de la formació de les eleccions municipals i al Parlament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.